Tinik és szex – Hogyan történjen a szexuális felvilágosítás? – 1. rész

Miként beszélgessünk a gyermekkel a szeretkezésről?

A szexuális felvilágosítás ma már számos iskolában elfogadott dolog – ám szülőként nem célszerű csak erre hagyatkozni. Fontos a tiniknek otthon is beszélni a szex fogalmáról és veszélyeiről, hogy biztosak legyünk abban: megfontoltan cselekszik majd.

Az iskolákban a nevelés alapjai ma már a szexuális felvilágosítást is magukba foglalják – ugyanakkor, nem lehetünk biztosak abban, hogy tinédzser gyermekünk mindent megértett abból, ami az órán elhangzott.

Fotó: 123rf.com

Kellemetlen vagy sem, a szexuális felvilágosítás a szülő felelőssége is. Az iskolában hallott dolgok megerősítésével és kiegészítésével megalapozhatjuk a gyermek egészséges szexualitás életét.

Napjainkban nehéz megkerülni a szex témáját: benne van a hírekben, a szórakoztató műsorokban és a reklámokban. Ám ettől még a szülők és a tinik beszélgetése nem lesz könnyebb: ha a legtökéletesebb pillanatra várunk, kihagyhatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fotó: 123rf.com

Célszerűbb talán, ha a szexuális felvilágosítás egy folyamatos beszélgetés – vagyis, ha van rá alkalom, mindig közbe lehet szúrni a témát és átbeszélni valamely részletet.

  • Ragadjuk meg a pillanatot. Amikor egy tévéműsor vagy zenei videó a felelős szexuális viselkedéssel kapcsolatos, használjuk fel ugródeszkaként a beszélgetéshez. A mindennapi alkalmak – így a vezetés, vagy hazaérve a zöldségek elpakolása – olykor a legjobb alkalmakat szolgáltatják a beszélgetéshez.
  • Legyünk őszinték. Ha kellemetlenül érezzük magunkat, azt is meg lehet mondani, de magyarázzuk el, hogy ez a beszélgetés fontos. Ha nem tudjuk, hogyan válaszoljunk a tini kérdéseire, kínáljuk fel, hogy utánanézünk, vagy keressünk rá együtt.
  • Legyünk közvetlenek. Mondjuk ki világosan érzéseinket konkrét kérdésekkel kapcsolatban, mint amilyen például az orális szex vagy a közösülés. A kockázatokról objektíven beszéljünk, beleértve az érzelmi fájdalom és csalódás, a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhesség lehetőségét. Azt is magyarázzuk el, hogy az orális változat nem a szex rizikómentes fajtája.
  • Vegyük figyelembe a tinédzser nézőpontját: ne tartsunk neki kiselőadást és ne támaszkodjunk ijesztő adatokra, tényekre, hogy eltántorítsuk őt a szeretkezéstől. Inkább hallgassuk meg figyelmesen. Értsük meg, milyen nyomás nehezedik rá, milyen kihívásokkal szembesül, milyen aggodalmai vannak.
  • Emelkedjünk felül a tényeken: a tininek pontos információkra van szüksége a szexről, de az érzelmekről, attitűdökről és értékekről beszélni éppoly fontos. Vizsgáljuk meg az etika és a felelősség kérdéseit személyes vagy vallási meggyőződéseink kapcsán.
  • Szorgalmazzunk több beszélgetést: a tini tudjon róla, hogy velünk, a szüleivel meg tudja beszélni a szexszel kapcsolatos kérdéseit. Meg is mondhatjuk neki: nagyon örülünk, hogy hozzánk fordult ezekkel.
  • A nehéz témák kezelése: a tinik és a szex kapcsán sajnos olyan témákról is érdemes beszélni, mint például a homoszexualitás, a randin előforduló erőszak.

A tiniket a szex érdekli!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.