Tinik és szex – Hogyan történjen a szexuális felvilágosítás? – 2. rész

Miként beszélgessünk a gyermekkel a szeretkezésről?

A szexuális felvilágosítás ma már számos iskolában elfogadott dolog – ám szülőként nem célszerű csak erre hagyatkozni. Fontos a tiniknek otthon is beszélni a szex fogalmáról és veszélyeiről, hogy biztosak legyünk abban: megfontoltan cselekszik majd.

Legyünk felkészültek az alábbi témákra

„Honnan tudhatom, hogy készen állok a szexre?” Különböző tényezők – így például a társak nyomása, a kíváncsiság és a magány – néhány tinédzsert korai szexuális tevékenységbe hajszolhatnak. Emlékeztessük a tinit arra, hogy várni nem szégyen, ha úgy érzi, nem áll készen. A szex egy felnőtt viselkedési forma – számos más módja is van annak, hogy kifejezzük érzéseinket, vonzalmunkat a másik iránt: meghitt beszélgetések, hosszú séták kettesben, kézfogás, zenehallgatás, tánc, csókolózás, ölelés és érintések.

Fotó: 123rf.com

„Mit tegyek, ha a barátom/barátnőm már szeretne szexet, de én nem?” Magyarázzuk meg a tininek, hogy senki sem köteles szeretkezni, ha még nem akar – a kényszerű szex bármilyen formája nemi erőszak, akár idegen az illető, akivel történik, akár már egy ideje találkozgatunk vele. Mondjuk el, hogy a nem minden esetben azt jelenti: nem.

Hangsúlyozzuk, hogy az alkohol és a droghasználat rontják az ítélőképességet, csökkentik a gátlásokat, ezért olyan helyzetekhez vezetnek, melyekben a nemi erőszak nagyobb valószínűséggel fordul elő.

„Mi a teendő, ha úgy érzem, meleg vagyok?” Sok tini gondolkodik el szexuális érése egy pontján, vajon nem homoszexuális, leszbikus vagy biszexuális-e. Segítsünk neki megérteni, hogy még csak a szexuális önfelfedezése elején tart. Az érzések idővel változhatnak. Ha pedig mégsem, az is elfogadott.

Valójában, azzal, ha a tizenéves kérdéseire ilyen esetben negatív válaszokat ad a szülő, duplán negatív következményekkel járhat. Azok a fiatalok, akiknek nélkülözniük kell a család elfogadását, nagyobb veszélynek vannak kitéve a szexuális úton terjedő betegségek, szerhasználat, depresszió és az öngyilkosság szempontjából. A család elfogadása megvédi őket a kockázatokkal szemben.

Mindenképp tudassuk a gyermekünkkel, hogy feltétel nélkül szeretjük és örüljünk annak, hogy velünk osztja meg aggodalmait, gondolatait, kérdéseit. Inkább ő beszéljen többet, mint mi, mert ha elmondja, ami foglalkoztatja, máris tudunk segíteni neki.

Fotó: 123rf.com

Egészséges és egészségtelen kapcsolatok

A szexuális felvilágosítás mellett fontos foglalkozni azzal is, milyen egy egészséges és egy egészségtelen párkapcsolat. Kevés felnőtt és tini van tisztában azzal, milyen gyakran fordul elő randevún erőszak. Ha a fiatalt bántalmazás éri, általában megváltozik a viselkedése.

Vészjelzésnek számít, ha alkoholhoz vagy droghoz nyúl; mentegeti a partnere viselkedését; kerüli a barátok társaságát és a társasági eseményeket; félelmet mutat a randevúpartnere közelében; elveszíti érdeklődését az iskolai teendők, illetve olyan tevékenységek iránt, amelyeket azelőtt szeretett; gyanús zúzódások, karcolások vagy egyéb sérülések vannak rajta.

A bántalmazó párkapcsolatban élő tinédzsereknél fokozott a hosszú távú következmények kockázata – beleértve a gyenge tanulmányi teljesítményt, a mértéktelen ivást és az öngyilkossági kísérleteket. Egy egészségtelen kapcsolat érzelmi hatásai pedig tartósak lehetnek – növelve annak valószínűségét, hogy a gyermek a jövőben is boldogtalan, erőszakos kapcsolatba megy majd bele.

Fontos, hogy a tini most tanulja meg a szülőktől, mit jelent az egészséges párkapcsolat, a kölcsönös tisztelet, bizalom, egymás megbecsülése – így meg tudja különböztetni, mi az, ami ehhez nem hasonlít.

Reakció a viselkedésre

Ha pedig a tini szexuálisan aktívvá válik, fontosabb fenntartani a szex témájú beszélgetést, mint valaha. Érzéseinket nyíltan és őszintén mondjuk meg – emlékeztessük a gyermeket, elvárjuk tőle, hogy komolyan vegye a szexet és az azzal járó felelősséget. Hangsúlyozzuk a biztonságos szeretkezés és a fogamzásgátlás jelentőségét. Ha kell, a tinit az orvoshoz is kísérjük el.

Rizikós szexelő lesz az önmegtartóztató tini?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.