Tinédzserek és a szüzesség – mit fontos átgondolni az első szex előtt? – 1. rész

Fontos, hogy a fiatal tisztában legyen azzal, mit szeretne

Mit tudhat a szüzesség fogalmáról és a szexről egy tinédzser gyermek, hogyan hat minderre az erkölcs, a vallás, a szülők és persze a társai? Nézzük meg kicsit közelebbről.

Az a gyermek, aki a tinédzserkorba lép, valószínűleg hallott már a szüzesség fogalmáról. Ám nem biztos, hogy pontosan tudja, mit jelent. Bár a „szűz” kifejezést gyakran használják azokra, akiknek még nem volt részük szexuális közösülésben, nincs egyetlen és egyértelmű definíció rá – a legtöbb tinédzser számára ez személyes téma, amelyről kínos beszélni.

A szüzesség meghatározása zavarbaejtő is lehet. A nők számára a szüzességet az ép szűzhártya határozza meg (hymen), amely a hüvely belsejében helyezkedik el. Nem minden nő született ugyanakkor szűzhártyával, ami ezt a meghatározást kissé félrevezetővé teheti.

Fotó: 123rf.com

A szüzesség másik definíciója a lányoknál az, hogy még nem volt részük behatolásban. Ezzel is az a probléma, hogy a behatolásnak is vannak különféle módjai.

Szakértők szerint érdemes először a szex fogalmát tisztázni, mielőtt a szüzességet meghatározzuk. Sokan úgy gondolják például, hogy mindenféle hüvelybe hatolás egyenlő a szexuális aktussal. Mások a szexet csak akkor tartják annak, ha a pénisz hatol be a vaginába. Egyes emberek szerint az orális szex is szex – ezzel nem mindenki ért egyet.

Ezek a fogalmak érzelmi és fizikai tényezőktől is függnek – ezért egyszerűbb, ha az ember maga dönti el, mit jelent számára a szüzesség. Két fogalom, az „absztinencia” és a „cölibátus” a témához kapcsolódik.

Az absztinencia (a „tartózkodó” szó alapján) arra utalhat, hogy valaki önként lemond bármiről, beleértve az evést vagy az ivást. A szüzesség összefüggésében az absztinencia a nemi életre utal.

A cölibátus kifejezetten a nemi önmegtartóztatásra utal. A „erkölcsösség” és „szűziesség” szinte ugyanazt jelenti, mint a „szüzesség” és az „absztinencia”, de közelebb áll a tisztaság fogalmához.

Fotó: 123rf.com

Szüzesség, vallás és erkölcs

A különböző vallású férfiak és nők bizonyos szabályokat követnek a szüzességgel kapcsolatban, hitrendszerüknek megfelelően. Számos keresztény felekezet arra ösztönzi a nőket, hogy házasságukig tartózkodjanak a nemi élettől a Biblia Újszövetségének bizonyos sorai alapján. Hasonlóképpen, az iszlám megköveteli, hogy a nők tartózkodjanak a szextől a frigy megkötéséig. Az ortodox és a konzervatív zsidó hagyományok szintén hasonló értéket tulajdonítanak a szüzességnek.

Ha egy tinédzser szeretne többet tudni arról, miként gondolkodik a szüzességről saját családja vallása, érdemes erről szüleivel, idősebb testvérrel, bizalmas baráttal vagy a família vallási vezetőjével beszélnie. A témáról mindenképp fontos ismereteket szereznie, sőt, komfortosnak kell éreznie magát benne, mielőtt valóban szexuális kapcsolatot létesít valakivel.

Fotó: 123rf.com

Szüzesség és tizenéves társak

Egyes tizenévesek sértésként használják a szűz szót, különösen a fiúk, akik vagánynak akarnak tűnni mások előtt. Szleng kifejezéseket szintén alkalmazhatnak arra, hogy valaki első alkalommal volt együtt egy lánnyal. A lányok azonban szintén cikizhetik vagy ugrathatják még szűz barátnőiket. Ennek ellentéte azonban szintén igaz lehet – egyes lányok ugyanis kigúnyolhatják azon társaikat, akik fiatal koruk ellenére már átestek az első aktuson, „bajosnak” bélyegezve őket.

Másokat bántani azért, ahogyan szexualitásukkal kapcsolatban döntenek, egyáltalán nem jogos dolog és mélyen megsérthetik a társaik érzéseit. A szüzesség elvesztése nagyon is személyes döntés, amelyet nem szabad befolyásolni.

Fontos, hogy a tinédzser tisztában legyen az előnyökkel és hátrányokkal egyaránt, ha a szexuális aktus mellett dönt.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.