Tinédzserek és a szüzesség – mit fontos átgondolni az első szex előtt? – 2. rész

Fontos, hogy a fiatal tisztában legyen azzal, mit szeretne

Mit tudhat a szüzesség fogalmáról és a szexről egy tinédzser gyermek, hogyan hat minderre az erkölcs, a vallás, a szülők és persze a társai? Nézzük meg kicsit közelebbről.

Tizenévesek, szüzesség és szülők

Egy tinédzsernek rendkívül kínos érzés lehet szüleihez fordulni és beszélgetni a szüzesség témáról, abba azonban nem árt belegondolnia, hogy édesanyja és édesapja is volt tini, nekik is hasonló kérdéseik voltak, ugyanolyan dolgokon mentek keresztül, a zavartságot és a kíváncsiságot is beleszámítva. Először valóban kényelmetlen lehet erről beszélni – de csak elkezdeni nehéz. Érdemes azzal indítani a beszélgetés, hogy ő hogyan érez a szüzességgel kapcsolatban és milyen gondolatai, hiedelmei vannak.

Ha a tinédzser semmiképp sem szüleivel szeretné megvitatni a témát, találnia kell egy felnőttet, akiben megbízik – aki lehet rokon, barát, de akár ifjúsági tanácsadó vagy orvos is.

Fotó: 123rf.com

Tény: a döntést, hogy elveszíti a szüzességét, alapos átgondolásnak kell megelőznie. A két fontos tényező: a szexuálisan átadható betegségek és a fogamzásgátlás.

Ma már rengeteg információ lelhető fel ezekről, de nagyon fontos, hogy a tini tisztában legyen a veszélyekkel, a fertőzések típusaival és annak módszereivel, hogy megelőzze a fertőzést. Extrém mértékben lényeges a terhesség megelőzése is. A döntésben, hogy szexuális kapcsolatba bonyolódik, társai nyomása, erkölcsei, értékei és vallása is befolyásolhatja a tinédzsert. Ám nagyon fontos, hogy ezt a lényeges döntést csakis ő hozza meg, ne más hatására határozza el magát. A tinédzsernek azt sem árt magában tisztáznia, hogyan fogja érezni magát szex után. Az alábbi kérdéseket érdemes átgondolnia.

1. Terhesség vagy nemi betegség: mit tenne ő maga vagy partnere, ha a szeretkezés eredménye terhesség vagy betegség lenne? Ha nem tudják a választ, s nem biztosak abban, hogy előzzék meg ezeket a dolgokat, nem készek a szexre.

2. Értékek és vallás: hogyan érintené őt érzelmileg, ha megtörténne az első aktus? Az érzelmek sokszor nem jósolhatók meg előre – de az ember felkészítheti önmagát érzelmileg, ha teljesen magabiztos a döntését illetően. Ha bármilyen szorongás, idegesség merül fel érzelmi, mentális, spirituális szinten, akkor a tinédzser aligha kész a szexre.

Fotó: 123rf.com

3. Elvárások: az első szex a legtöbbször nem olyan romantikus és csodálatos, mint amit a tinédzser mozifilmekben láthat. Kényelmetlen lehet és fájhat is. Az is gyakran előfordul, hogy a partner nem tudja, mit és hogyan csináljon, hogy mindketten jól érezzék magukat. A körülmények is sokat számítanak – ha az első alkalmat egy autó hátsó ülésén tervezik, szinte biztos, hogy nem lesz tökéletes. Ha a felek még azt sem igazán tudják, hogyan érintsék meg egymást és ehhez nem megfelelő körülmények párosulnak, szinte biztos, hogy még nem jött el a szex ideje.

4. Párkapcsolat: olykor a páros két tagja furcsán viselkedhet egymás közelében, ha már megtörtént az első szex. Érzelmi kötődésük megváltozása érthető – hiszen mély intim kapcsolatba kerültek. Kérdés, biztosak-e abban, hogy egy ilyen élményt osszanak meg egymással. Érdemes szexuális kapcsolat létesítése előtt a tinédzsereknek elbeszélgetniük erről: saját értékeikről és érzéseikről egymás iránt.

Az őszinte és nyílt beszélgetés fontos – ha ezt a beszélgetést a tini nem érzi megvalósíthatónak vagy úgy véli, partnere lelkesebb, mint ő, valószínűleg várni kell a szeretkezéssel, amíg ő maga is biztos abban, hogy szeretné. Az első szex olyan döntés, amely átgondolást és magunkba nézést is igényel. Amíg a tinédzser és partnere nem biztos 100 százalékig abban, hogy a szex jó ötlet, érdemes alaposabban elmerülniük a témában és tanulni róla, idősebb barátokkal, felnőttekkel is beszélgetve a témáról.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.