Szexuális zaklatás: máig nők milliói tapasztalják – 1.rész

Megdöbbentő számok Ázsiától Dél-Afrikáig

Bármely országban nők millióinak kell szembenéznie a szexuális zaklatás és a nemi erőszak eseteivel. Már az sem esik jól, ha férfiak egy csapata különféle megjegyzéseket tesz az utcán, hát még ha továbbmegy. A szexuális zaklatással kapcsolatban megdöbbentő a helyzet világszinten – és 2018-at írunk. Összeállításunk első része következik.

Nagyon sok nőnek lehet ismerős az érzés, amikor egyedül elsétál férfiak egy csoportja mellett – ám még többen sem kell lenniük a kellemetlen megjegyzések röpködéséhez. Ezt is sok-sok nő tapasztalja meg akár naponta. Mindez persze agresszívebb formában is történhet, a következő lépés a fogdosás. A szexuális zaklatás spektruma azonban jóval szélesebb ennél, a fizikai bántalmazásig és a nemi erőszakig. Az erőszak már ezen dolgok extrém következménye, ám igen sokféle viselkedés létezik.

A tény sajnos az, hogy a szexuális zaklatás máig a mindennapi élet része, különösen bizonyos országokban, s leginkább a nők szabadságának korlátozására, csorbítására szolgál. Világszerte a nők 35 százaléka tapasztal fizikai vagy szexuális erőszakot. Mindegy, hogy London, Mumbai, Lagos vagy Washington a színhely, a #MeToo mozgalom elindítása óta elképesztően sok történet látott napvilágot a szexuális zaklatás kapcsán. 2018-ban kénytelenek vagyunk rájönni, hogy mindenhol jelen van a dolog. 120 millió lánynak kellett már megtapasztalnia kierőszakolt szexet vagy egyéb szexuális aktust. Ha globális szinten kellene számszerűsíteni a problémát, íme egy kis betekintés ebbe – az adatok igen minimálisak, de ezek alapján az alábbi a helyzet a világban. Csaknem 750 millió nőből lesz feleség ma is még 18 éves kora előtt.

Ázsia

Főként Dél-Ázsiában jellemző a masszív férfi fölény, ami a szexuális „jogosultságot” illeti. A közterületeket férfiak irányítják. A társadalmi normák pedig lehetővé teszik számukra, hogy zaklassák a nőket. Az utcák nem biztonságosak, ami egyben mentség számukra, hogy a nőket otthon tartsák vagy kivegyék az iskolából.

A 2012-ben kiderült csoportos erőszak kapcsán, melyet Új-Delhiben egy diáklányon követtek el a buszon, döbbenetes adatok derültek ki: Indiában a nők 44 százalékát zaklatták nyilvánosan. Élete során 10-ből 4 nő tapasztalt szexuális vagy fizikai erőszakot partnerétől. Bangladeshben 84 százalékuk. Pakisztánban és Banladeshben nagymértékű a nemi egyenlőtlenség.

A dolgozó nőket különösen sokszor zaklatják, gyakran a saját párjuk. Sokan dolgoznak azonban közülük ruhagyárban, ahol a főnökök még azt is elvárják tőlük, hogy „álljanak a rendelkezésükre”. Nem csoda, ha a férjek félnek elengedni dolgozni a feleségüket.

Közel-Kelet és Észak-Afrika

Az egyik régió, ahol a #MeToo mozgalom csendesebb, az arab világ. Szakértők szerint a zaklatás itt is igen elterjedt dolog, de nagyon kevesen beszélnek róla. Az emberek ugyanis félnek. Ilyen tapasztalatokról beszélni náluk szégyen és megbélyegzéssel járhat. Az arab nők 37 százaléka tapasztal szexuális zaklatást valamilyen formában élete során, míg Egyiptomban 99 százalékuk a vizsgált 7 régióban. A hölgyek itt a munkájukat és a családjuk elvesztését is kockáztatják, ha mesélni kezdenek. Olyan világ ez, ahol a família képes megölni a lányát, ha kiderül, hogy az már nem szűz. Nagyon erős a patriarchális felfogás, a férfiak úgy gondolják, ez mindig így volt és nem érzik bűnnek a szexuális zaklatást. Kevés esély van az igazságszolgáltatásra erőszak esetén.

Egyiptomban egy, 2013-ban, 7 régióban végzett felmérés szerint a nők 99 százaléka tapasztalta meg a szexuális zaklatás valamely formáját. Kairóban a hölgyek 95 százalékát zaklatták már.

Sőt, meglehetősen sokrétű a nők zaklatása. Egyes országokban még mindig mindig gyakorolják a nők nemi szervének megcsonkítását, s gyakori az erőszak. Szomáliában és Jemenben sűrűn előfordul a gyermekek házassága. S csak a közelmúltban történtek olyan esetek, hogy Jordánia például hatályon kívül helyezte annak lehetővé tételét, hogy szabadon járkálhasson az az ember, aki feleségül vette az áldozatát. Libanon is tervezi megszüntetni a törvényt, ám 8 másik arab államban még mindig élnek a szabályok, melyek ezt engedélyezik. Sajnos itt az erőről és a kontrollról szól minden.

Nyugat- és a szubszaharai Afrika

Afrikában a nők millióit érinti a szexuális zaklatás – igen gyakori az erőszak. Tanzániában a hölgyek fele tapasztalt ilyet férje vagy partnere részéről, Etiópiában pedig 71 százalékuk

Nigériában a lányok 43 százaléka 18 éves kora előtt férjhez megy. Dél-Afrikában tavaly 4-ből 3 nő tapasztalt szexuális zaklatást valamilyen formában.

Nigériában eléri a 43 százalékot a gyermekek házasodása, 10 gyermekből 6 pedig kénytelen volt megtapasztalni 18 éves kora alatt a fizikai, érzelmi és szexuális erőszak valamely formáját. Dél-Afrikában csupán a nők 12 százaléka érzi magát biztonságban a szóbeli és fizikai bántalmazás elől saját közvetlen környezetében. Itt azonban nem korlátozzák annyira a nőket, s nem „becsületalapú” a kultúra, ahol a nők tisztaságára ügyelnek. Ugyanakkor igen magas az erőszak gyakorisága: felmérések szerint napi 150 történik. Még rosszabb, hogy számos esetet nem is jelentenek.

Zimbabwéban 5-ből 1 nő állítja, hogy első alkalommal akarata ellenére kellett belemennie a szexbe. Zimbabwe és Ruanda területén 3-ból 1 nő tapasztalt élete során partnerétől fizikai vagy szexuális erőszakot.

Zimbabwéban a mélyszegénység évei számos lányt kényszerítettek prostitúcióra és olyan házasságba, amellyel pénz állhatott a házhoz. Az árvák különösen veszélyben vannak. Ebben az országban különösen magas a szexuális zaklatás gyakorisága, a gyermekházasság és prostitúció aránya, s a fiatal lányok nem tudják megvédeni magukat. Ráadásul ha erőszakot követnek el rajtuk, még ki is dobhatják őket otthonról. Sokszor a túlélés miatt hallgatnak, hiszen ha jelentenek egy esetet, az anyagi támogatástól is elesnek. Aki pedig teherbe esik, azt gyakran abortuszra kényszerítik, szörnyű körülmények között. Nem csoda hát, hogy a #MeToo mozgalom kapcsán ezen a területen kevesen szólalnak meg, rettegve a következményektől. Sokan pedig nem is hallottak róla.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php