12 gyakori mítosz a szexszel kapcsolatban

Nem meglepő, hogy a szexuális tévhitek által uralt világban meglehetősen gyakoriak a félreértelmezések. Még a szexben is „felülünk” ezeknek, pedig számos esetben kiderült már, hogy enyhén szólva félre vagyunk tájékoztatva.

Mindennapjainkban a mítoszok és tévhitek befolyásolják döntéseiket, viselkedésünket és egymáshoz való hozzáállásunkat, kapcsolatainkat. Legtöbbször nem gondolkodunk el azon, hogy vajon igazak-e, amikor újra és újra halljuk őket. Általában azt hisszük, van alapjuk – noha ez sem feltétlen így van.

A szex, a párkapcsolat vitathatatlanul az egyik legtöbbet tárgyalt téma, legyen szó bármely korosztályról – és valljuk be, termékeny talaj a különféle szexuális tévhitek szaporodására. Sokszor halljuk, hogy „számít a méret”, vagy hogy „a férfiak mindig akarják a szexet” – ám csak néhányan tudjuk: valójában nincs konkrét bizonyíték a népszerű hiedelmek mögött.

Szexuális tévhitek

Fotó: 123rf.com

Mégis, szinte biztos, hogy számos, ismert szexszel kapcsolatos tévhitet magunk is elhiszünk. Lássuk, hogy mi mindenben tévedünk.

A görögországi székhelyű, urológiai betegségek tanulmányozásával foglalkozó intézet (Institute for the Study of Urologic Diseases – ISUD) grafikai ábrákon szemléltette, írta le és cáfolta meg a 12 leggyakoribb tévhitet a szex terén. Tartalmukból kiderül, hogy bizony sokszor híján vagyunk a valós információknak.

1.”A pénisz mérete meghatározza a nő élvezetét”

A realitás: egy átlagos hímvessző mérete erektált állapotban 13 centiméter, s csupán a nők 21 százaléka határozta meg a hosszúságot fontos dologként, 32 százalékuknak inkább a kerület mérete volt a lényeges. Csak a hölgyek 1 százaléka szerint nagyon fontos a hosszúság.

2.”A maszturbáció abbamarad, amikor elkezdődik egy párkapcsolat”

Egy tartós kapcsolatban is maszturbálnak az emberek: a férfiak 85 százaléka, a hölgyek 45 százaléka szerez örömet magának. A férfiak fiatalabb korban gyakrabban, a nők inkább 30 éves koruk után. A maszturbáció egy természetes viselkedés, amelynek nincsenek korhatárai.

Szexuális tévhitek

Fotó: 123rf.com

3.”A homoszexualitás egy patológiás állapot”

A valóságban a homoszexualitást már 1974 óta nem tartják számon pszichológiai rendellenességként. A népesség 3-7 százaléka homoszexuális. Ez tehát nem egy betegség.

4.”A partner kiválasztása a szexuális teljesítményen múlik”

Tanulmányok sorozata, melyet 37 országban végeztek világszerte, mást mutat: a partner kiválasztásában a hölgyek olyan tulajdonságokat keresnek a férfiban, amely biztosítja a feltételeket a gyerekek felneveléséhez (anyagi háttér, kreativitás, ambíció) – ezek sokkal fontosabbak számára. A férfiak számára pedig olyan tulajdonságok lényegesek, amelyek a termékenységet szimbolizálják (pl. fiatalság). Vagyis a partner kiválasztása alapvetően azon alapul, hogy a felek a gyerekekre gondolnak.

5. ”Egy szexuális aktus időtartama legalább 30 perc”

Igazából a behatolás pillanatától az ejakulációig eltelt idő átlagosan 6-10 perc. Az erekciós problémákkal küzdő férfiaknál 3 perc és 1,8 perc átlagosan azoknál, akiknek korai magömlésük van. Vagyis a szexuális aktus valójában 6-8 percig tart.

6. ”A férfiak mindig készek a szexre”

A valóságban azok a férfiak, akik úgy hiszik, hogy nekik mindig készen kell állni a szexre, gyakrabban produkálnak erekciós problémákat, mint akik nem hisznek ebben. Nagyon is van olyan, hogy nem érzik szükségét a szexnek, fáradtak, szeretnék először megteremteni partnerükkel a meghittséget, érzelmi kapcsolatot, sokkal erotikusabb környezetre vágynak, vagy nem akarnak hűtlenek lenni.

Szexuális tévhitek

Fotó: 123rf.com

7. ”A szex napi tevékenység a legtöbb pár számára”

A felmérés szerint ez enyhe túlzás, ugyanis a legtöbb pár heti 1-2 alkalommal szexel. 2-3 alkalommal hetente 34 százalékuk szeretkezik, havonta néhányszor a 45 százalékuk, 13 százalékuk évente párszor. 1 százalék mondta, hogy sosem. S csak a párok 7 százaléka szexel 4-szer vagy ennél többször hetente.

8. ”A férfinak mindig orgazmushoz kell juttatnia a nőt”

Érdekes, de a hölgyek 85 százaléka, aki orgazmussal kapcsolatos nehézségekről számol be, ennek ellenére állítja, hogy szexuálisan elégedett. A nők számára a legjobb szexuális tapasztalatok az érzelmi összefonódáshoz kapcsolódnak, és nem teljesen az orgazmus okozza őket.

Vagyis nem feltétlen szükséges az orgazmus a szexuális aktus során.

9. ”A gyermek születése előnyös a szexuális életre nézve”

A dolog akkor működik, ha a pár igyekszik időt találni az együttlétre. Ugyanis 8 hónappal a szülés után 2 emberből 1 azt állítja, hogy párkapcsolatának minősége „átlagos” vagy „rossz”. Azoknak a száma, aki így írta le kapcsolatát, a gyermek születése előtti 1 százalékról 20-ra emelkedik.

Négy évvel a gyermek születése után pedig a szexuális vágy és kielégültség a pároknál olyan alacsony, mint 6 hónappal a baba világrajöttét követően. A szex gyakorisága kevesebbre csökken, mint havi 1 alkalom. Nagyjából havi 1-2-szer vannak együtt a párok.

10. ”A pornográf filmek nézése katasztrofális a k apcsolatra nézve”

Egy tanulmány, mely 8376 személyt szólaltatott meg, éppenséggel azt derítette ki, hogy a pornó közepes gyakoriságú vagy csak időnként történő nézése pozitív hatással van a kapcsolatokra. Növeli a szex gyakoriságát és minőségét, ahogyan a meghittséget is. Párkapcsolatban a férfiak 76, 8 százaléka, a nők 31,6 százaléka néz pornót egyedül, de 44 százalékuk állítja, hogy együtt is filmeznek időnként.

Szexuális tévhitek

11. ”60 éves kor után nincs szexuális aktivitás”

A szexuális tévhit ellenére a 60-80 éves korosztályban a férfiak 60-, míg a nők 64 százaléka elégedett a saját szexuális funkcióival. Noha maga a szexuális aktivitás valóban csökken, az elégedettség magas marad. Nincs korhatár a szex élvezetére!

12. ”A szexuális problémák főként a férfiaknál gyakoriak”

Ez sem igaz, ugyanis legalább egyszer a férfiak 20-30, a nők 40-50 százaléka szembesült intenzív diszfunkcióval. A szexuális gondokat minden korban okozhatják a kapcsolatban levő problémák, a teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, a depresszió, a negatív testkép.

Szervi oka is lehet azonban, különösen 40 éves kor felett: diabétesz mellitus, magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség, magas koleszterinszint, hormonális rendellenességek illetve a gyógyszeres kúra és a műtét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index