Szexuális balesetek: mi a teendő?

Biztos te is tudnál mesélni az ismeretségi körödből olyan sztorit, ahol a nem megfelelő védekezés okozott fejfájást a szerelmes párnak. Ilyenkor aztán egy másodperc alatt hatalmas pánik lesz úrrá a bajba esett gerlepáron, hiszen nem kicsi a tétje a következményeknek.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány gyakori szexuális balesetet, és abban is tanácsot adunk, hogy vészhelyzet esetén mit érdemes tenni!

Elszakadt a gumi

Ez az egyik leggyakoribb probléma: az óvszert felhelyezéskor vagy a szeretkezés során körömmel véletlenül kiszakítjátok, vagy éppen a magömlés spermamennyiségéhez nem hagytok elegendő üres részt az elején. Ebben az esetben a hüvelybemenetet alaposan le kell mosni, és a hüvelyt zuhany alatt ki kell öblíteni. Ezt követően minél előbb érdemes felkeresni a nőgyógyászt, aki konkrét tanácsokkal fog ellátni. Ne várjatok a következő menzeszre, mert akkor már lehet, hogy egy kisbaba sorsáról is döntenetek kell.

Kimaradt egy tabletta

Attól függ, hogy mennyi idő telhetett el az utolsó tabletta bevétele óta. Ha 12 órán belül vagy még, akkor vedd be a kimaradt szemet, és folytasd a szedését úgy, mintha mi sem történt volna. 12 óra elteltével, vagy abban az esetben, ha nem tudod, mennyi idő telhetett el, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod, és kérd ki a véleményét. Fontos, hogy ezalatt is gondoskodjatok kiegészítő védekezési módszerről, például használjatok óvszert. Lehet, hogy feleslegesnek tartod, de ha a tablettád nem véd, hidd el, megéri erre is gondolni.

Megszakítással védekeztetek

Aki ezt alkalmazza, valószínűleg nincsen tisztában azzal, hogy a spermiumok nemcsak az orgazmus során, hanem a szexuális izgalom hatására, még az orgazmus bekövetkezése előtt is kijuthatnak a hímvesszőből. Tehát még a „kiszállás”, azaz a tervezett megszakítás előtt a hüvelybe kerülhetnek, így elég nagy az esély a terhesség kialakulására.

Kockázatos petting

„Másfél hónapja kielégítettem kézzel a barátomat – mesélte a nőgyógyászának egy hölgy -, és aznap este olyan kézzel magamat is simogattam. Azóta nem jött meg, pedig már két hete kellett volna. Mondjuk nem rendszeresen szokott megjönni, de eléggé aggódom, mert néha fáj a hasam, és más okot nem tudok elképzelni.

”Nem ritka egy ilyen feltételezés” – adta válaszul az orvos – “de elég kicsi az esélye, hogy így essen teherbe valaki. A szabad levegőn – és így a kézen – lévő spermák kb. 90%-a azonnal elpusztul. További „nehezítő” tényező számukra, hogy a hüvely eléggé savas környezet. Ez a spermáknak egyáltalán nem kedvez, és gyorsan elpusztulhatnak, de arra senki sem vehet mérget, hogy nem lehet ilyen módon teherbe esni.

Pozitív lett a teszt

„Ha a terhességi teszt pozitív, akkor feltétlenül terhes vagyok?” – kérdezi sok lány névtelenül különböző netes fórumokon. A nőgyógyászok szerint előfordulhat, hogy téves a riasztás, de minden esetben jobb ezt egy szakrendelésen nyugtázni, mint hetekig várni egy újabb havi vérzésre. A tesztek hamis eredményét általában a túl korai tesztelés okozza (pl. szeretkezés után három nappal), mivel a tesztek többsége 10 nap után mutatja ki a terhességet. Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat még hamis eredményt.

Mi a teendő, ha úgy érzed, terhes lehetsz?

Orvosi konzultáció személyesen

Az ambulanciák a fiatalkorúak fogamzásgátlási kérdéseire, nemi életük kezdetére, annak biztonságossá tételére próbálnak tanáccsal szolgálni. Nem fognak neked papolni arról, mit (nem) kellene még tenned, hanem szakszerű tanácsokkal segítenek minden kérdésedben. 

Indokolt esetben sürgősségi tabletta

Ha komoly esélyeid vannak arra, hogy teherbe estél, akkor a nőgyógyászod felírja a sürgősségi tablettát. Minél hamarabb beveszed, annál biztosabb, hogy megoldja a problémád. Beavatkozik a menstruációs ciklus működésébe, és megakadályozza az esetleg megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhfalba. De ne feledd: egyszer ezt el lehet játszani, de tényleg csak egyszer!

Óvszer – Hogyan beszélj partnereddel róla?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.