Szexmítoszok nyomában – 2. rész

A tények makacs dolgok. Igaz? De mi a helyzet a mítoszokkal? A városi legendákkal?

A szexualitás, a világhálóról nyakunkba zúduló tartalmak ellenére, még mindig tabutémának számít. Éppen ezért okozhatnak párkapcsolati és szexuális problémákat azok a téves hiedelmeink, amik a szexhez kapcsolódnak. A 90-es évek végén Wincze és Barlow, valamint Zilbergeld összegyűjtötték a leggyakoribb szexuális mítoszokat. Kerek Kriszta szexuálterapeuta pedig a cáfolataikat.

6. A túl sok maszturbáció rossz dolog

Tegye fel a kezét, aki nem hallotta kamaszként, hogy az önkielégítés káros, és a legkevesebb, hogy gerincsorvadást lehet tőle kapni. Nagyon nehéz elszakadni ezektől a generációról generációra öröklődő hiedelmektől. Iskolákban tartott szexuális felvilágosító órákon szinte minden alkalommal elhangzik a kérdés, hogy káros-e maga az önkielégítés. És akkor a gyakoriságról még szó sem volt.

A maszturbációnak számos jótékony hatása van. Például segít ellazulni, csökkenti a stresszt, pozitív hatással van a szexuális életre is azáltal, hogy megismerjük a saját testünket, magabiztosabbak, felszabadultabbak tudunk lenni az együttlétek során. Azonban nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Olvasd el itt, hogy mire kell figyelni önkielégítéskor!

Fotó: 123rf.com

7. Ha valakinek van szexuális partnere, akkor nem lehet igénye az önkielégítésre

Ha valakinek van partnere, az nem azt jelenti, hogy megszűnt önálló emberként létezni. Nem lehet elvárni a másiktól, hogy ne találkozzon kettesben a barátnőjével/a haverjával. Azt sem, hogy ne hozhasson önálló döntéseket. Ha teljesen bele akarunk mászni a másik intim szférájába, akkor elvesszük a levegőt a kapcsolattól.

Egy idő után sokan panaszkodnak, hogy kialszik a szenvedély. Nincs meg a szikra. Nem lobog az a bizonyos tűz. Közben nem veszik észre, hogy szinte megfojtják a másikat. Hagyni kell egy kis távolságot. Ahhoz, hogy a tűz lobogjon levegő kell. Muszáj mindkét félnek levegőhöz jutni, mert különben kialszik a láng. Ha az önkielégítés nem egy pótlék, mert  minden jól működik kettőnk között, jó a szex is,  akkor tudatosítsuk, hogy nincs baj sem velünk, sem a kapcsolattal. Hagyjuk, meg a másik önállóságát és intim szféráját.

8. A szex egyenlő a közösüléssel

Abban az esetben, ha útközben valahol elhagytad a fantáziád.

9. A szexuális tevékenység erekciót igényel

Abban az esetben ez így van, ha valaki azt hiszi, hogy a szex egyenlő a közösüléssel.

Nem szabadna a szexuális együttlétet csak a közösülésben meghatározni. Mint ahogy nem kellene, hogy elvárás legyen a kölcsönösség sem. Miért nem lehetnek olyan napok, amikor csak mi kényeztetjük a partnerünket például? Az a lényeg, hogy élvezzük. Ma így, holnap úgy. Ne támasszunk elvárásokat sem magunk, sem a másik fél felé. És ne akarjunk mindig mindent ugyanúgy csinálni. Igaz, hogy az ismerősség érzése a (hamis) biztonság érzetét nyújtja, de sokkal izgalmasabb néha letérni a megszokott útról, mint unalomig ismételni a már megszokottat.

10. A jó szex azt jelenti, hogy a szexuális izgalom fokozódását orgazmus követi

Törekedjünk arra, hogy szexuális együttlétkor ne az orgazmus legyen a fő cél. Orgazmust egy jó technikával vagy egy direkt erre a célra kifejlesztett szexuális segédeszközzel, akár 1 perc alatt is képesek vagyunk elérni.

De mindez hiába, ha a lelki kielégülés nem történik meg. Hosszabb ideje egyedül élők panaszkodnak gyakran, hogy hiába az egyre gyakoribb önkielégítés, úgy érzik hogy „semmit nem használ”. Már szinte kétségbeesetten vágynak egy partnerre, aki megadja az a fajta kielégülést, amit csak egy másik személy által kaphatunk meg. Ha most megkérdezném, biztos, hogy mindenki másképp határozná meg a jó szex fogalmát. Az azonban biztos, hogy nem az utolsó pár másodpercen múlik.

Miért alakulhatott ki ez a mítosz?

Hasonló lehet az érzés ahhoz, mint amikor megnézünk egy filmet, és ha nem tetszett a vége, bár az maga a film fantasztikus volt, akkor negatív szájízzel nyúlunk a távkapcsoló után. Ha azonban a film vége megdöbbentő, érzelmeket, katarzist vált ki bennünk, akkor elnézzük, hogy maga az egész film kissé döcögősre sikeredett, és pozitív élményként marad meg bennünk.

11. Ha valaki másról fantáziálok, az azt jelenti, nem vagyok boldog a jelenlegi partneremmel

Talán sokan nem is gondolnák, hogy a fantáziának mekkora szerepe van a kielégítő szexuális élet szempontjából. Gondoljunk csak arra, amikor a kapcsolat kezdetén már reggel elkezdtünk készülődni, testben és lélekben is, az esti randira. Százszor elképzeltük, hogy mi fog történni.  Alig vártuk, hogy találkozzunk. Tele voltunk izgalommal. Ha nem vacsorázni vagy moziba mentünk volna, akkor már a találkozás pillanatában készen álltunk volna a szeretkezésre. Az egész napos fantázia vette át tulajdonképpen az előjáték szerepét.

Ha párkapcsolatban csak a saját páromról fantáziálhatok az olyan, mintha a moziban mindig ugyanazt a filmet kellene megnéznem. Bármennyire is nagy rajongója vagyok a filmnek, előbb-utóbb megunom. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem az adott filmet, de egy idő után már nem tudna örömet okozni a megtekintése.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.