Szex – Van olyan, hogy a hüvely túl nedves?

Lehet túl nedves a hüvely szex közben? A kérdés abszurdnak hangzik, mégis vannak, akikben felmerül. Mit mondanak a szakemberek? S mi a teendő, ha a partner felhozza ezt problémaként?

Vajon lehet-e a hüvely szex közben túl nedves? A kérdés abszurdnak tűnik, ám ha valakinek a partnere ezzel hozakodik elő, mit tehet az illető? A szakemberek nem tartják szóra érdemesnek a dolgot.

“Az nem orvosi diagnózis, ha a hüvely tulajdonosa túl nedves szex közben” – szögezi le dr. Lyndsey Harper, a Rosy szexuális wellness platform alapítója és vezetője. Éppen ellenkezőleg, a hüvely nedvessége rendkívül fontos az élvezetes, fájdalommentes szeretkezéshez.

 „A hüvely nedvessége kulcsfontosságú az élvezetes szexuális együttlétekhez” – mondta el Caitlin V., a Royal vegánbarát óvszer- és síkosítóanyaggyártó cég klinikai szexológusa. – “Biztosítja a testrészek számára a csúszósságot, legyen az a pénisz, a hüvely, a száj, a kéz vagy a végbélnyílás –, hogy a számunkra kellemes módon dörzsölődjenek egymáshoz.”

Nedvesség nélkül a dörzsölés irritálhatja a bőrt, sőt kis mikroszakadásokat is okozhat a hüvely finom szöveteiben, ami növeli a fertőzés kockázatát.

szex

Fotó: 123rf.com

„Legyen szó boltban vett vagy a test által termelt kenőanyagról, sosem lehet túl sok belőle” – jegyezte meg Heather Jeffcoat, a fizikoterápia orvosa, aki a szexuális diszfunkciókra és az inkontinenciára specializálódott.

Lássuk azonban, mi minden befolyásolja a hüvely nedvesség mértékét? A nedvességre hatással lehet a test hidratációs szintje; alkohol vagy kábítószer jelenléte a szervezetben; a fizikai aktivitás szintje; vényköteles gyógyszerek, amelyeket a hölgy szed; a menstruációs ciklus fázisa; az, hogy a nő elérte-e a menopauzát vagy sem; de befolyásolhatják a stressz szintek is.

„Egy ember hüvelyi nedvességgel kapcsolatos tapasztalata nagymértékben változhat a nap, a hónap és az élettartama során” – mondta Caitlin V.

Befolyásolhatja-e a kapcsolatot a túl sok nedvesség?

A szakemberek szerint nincs jó ok arra, hogy valakit eltántorítson a szextől a női hüvely túlzott nedvessége. Amennyiben mégis, akkor a partner nem érti a test működését. Nincs tisztában dolgokkal. Valószínűleg olyan környezetből jött, ahol nem kapott megfelelő szexuális tájékoztatást. Mit tegyen tehát egy nő, ha a partnere azzal hozakodik elő, hogy zavaró vagy furcsa számára a túl sok nedvesség szex közben?

Nos, ez általában elegendő indok arra, hogy túllépjünk rajta. Időpazarlás olyan emberrel együtt lenni, aki mellett rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Normális testi reakcióról van szó, aki nem érti ezt, azzal valóban kár foglalkozni. Más kérdés, ha a partner normálisan közelíti meg a témát és kíváncsiságból érdeklődik, ilyen esetben dönthetünk úgy, hogy segítünk „kiképezni” őt. Ha úgy érezzük, van elég energiánk arra, hogy tanítsuk, meg lehet próbálni.

A módját mi választjuk meg. Küldhetünk neki cikket a témáról online vagy akár hagyhatunk egy, a hüvelyi nedvességgel foglalkozó könyvet a párnáján. Ez egy lehetőség, beszélgessünk nyíltan és ítéletmentesen a szexről – ez rendkívül kielégítő szeretkezéshez is vezethet.

intim, szex

Termékekkel ne próbálkozzunk

Egy biztos, semmi szükség olyan termékek felkutatására és vásárlására, amelyek azt állítják, hogy „javítanak” a hüvelyi nedvességen. „Szomorú, de ma már olyan termékek is léteznek, amelyek a hüvelyi nedvesség felszárítására alkalmazhatók – mondta Carol Queen, PhD, a Good Vibrations szexológusa, az Antik Vibrátor Múzeum kurátora. – Ezek használata azonban nem ajánlott.”

Ha vegyszerek érik a hüvely természetes mikrobiómáját, az megzavarhatja a pH-t, irritációt vagy fertőzéseket, például bakteriális vaginózist vagy gombás fertőzést válthatnak ki. Ezek a termékek annyira kiszáríthatják a hüvelyt, hogy a behatolás során a súrlódás miatt károsodhatnak a belső szövetek.

A túl sok váladék más problémát jelezhet

Előfordulhat, hogy a vagina túl sok folyadékot – hüvelyváladékot – termel, nem szexuális környezetben, a szex azonban nem ez a szituáció.

„Amennyiben a nagy mennyiségű váladék nem szexuális izgalom kapcsán jelentkezik, a túl sok nedvesség fertőzés tünete lehet” – hívta fel a figyelmet Caitlin V.

Ezekben az esetekben a nedvességet nem ugyanaz a biokémiai összetevő okozza, mint az izgalom esetén termelődő természetes kenőanyagot. Ez már váladékozásnak számít. A hüvelyváladékkal a női szervezet megfelelő állapotban tartja a vaginát és a szeméremtestetMinden bizonnyal ismerjük az átlagos váladék állagát, színét, szagát. Ha ez megváltozik, a színe zöldes vagy sárgás lesz, a szaga halszerű, viszketés vagy égő érzés jelentkezik, fel kell keresnünk a nőgyógyászunkat. Valószínűleg fertőzésről van szó és antibiotikumot kell alkalmazni, ami gyorsan rendbehozza a problémát.

Olvasd el ezt is!

Egy betegség, ami a szexet is befolyásolja

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.