Szex utáni higiénia – Tippek a helyes tisztálkodásra

Kerüljük az erős kémiai anyagokat és időben menjünk vécére!

A fertőzések távoltartása érdekében nagyon fontos betartani bizonyos – egyszerű – szabályokat szex után. A megfelelő higiénia nagymértékben hozzájárul egészségünk fenntartásához.

A szex csodálatos dolog, ám ha azt szeretnénk, hogy utána ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, érdemes alapvető szabályokat betartanunk a higiénia terén. A fertőzések elkerülése végett fontos óvszert használni, kerülni az erős kémiai anyagokat szappan és tusfürdő esetében egyaránt -, valamint a szexet követően 15 percen belül kiüríteni a húgyhólyagot.

Utóbbi a szexuálisan aktív hölgyek számára a legfontosabb szabály. Akármilyen szexről volt is szó – beleértve a szexjáték használatát -, amíg nem ürítjük ki a húgyhólyagot, nagyobb a húgyúti fertőzés esélye, mely nemcsak nagyon kellemetlen, de komolyabb problémákhoz is vezethet. Annak oka, hogy a nők nagyobb valószínűséggel kapnak húgyúti fertőzést szeretkezést követően, csupán az, hogy a húgycső nagyon rövid, a húgyhólyag pedig közel van hozzá, vagyis a behatolás során lehetőséget adunk a baktériumoknak arra, hogy közvetlenül elérjék a húgyhólyagot.

Fotó: 123rf.com

Nem tudni, miért, egyes emberek jóval érzékenyebbek a húgyúti fertőzésre, mint mások. Ám a menopauza utáni időszakban levő hölgyeknek különösen óvatosnak kell lenniük, mivel az ösztrogén csökkenése miatt a szövet vékonyabbá válik, s nehezebben küzd meg a szervezet a fertőzéssel. Még ha a partner, akivel a szex történik, a tökéletes higiénia híve is, a kockázat fennáll, sőt az óvszer, vagy a körülmetéltség nem jelent sokkal nagyobb előnyt. A behatolás felborítja a test természetes egyensúlyát – vagyis, szex után mindenképp ki kell üríteni a húgyhólyagot.

A nők számára fontos higiéniai szabály még a hüvelyen belüli szappanozás, tusfürdővel történő tisztítás. Ez ugyanis károsítja a vaginában a hüvelyi baktériumok finom természetes egyensúlyát, amely őrzi az egészségünket. Csökkenti a lactobacillus, azaz a savat elősegítő baktérium mennyiségét és elnyomja a természetellenes baktériumok növekedését. Azzal, hogy fokozott higiénia címszóval tiszítani kezdjük a hüvelyt, csak nagyobb fertőzés kockázatának tesszük ki magunkat.

A nők és a férfiak egyaránt szeretnék kevésbé nedvesnek érezni magukat szex után, a gyengéd, vízzel történő lemosás azonban elegendő tisztítás gyanánt. Nem kell súrolni semmit és kerülni kell az erős szappanokat is. Csupán mítosz, hogy alapos tisztítással ki lehet mosni a szexuális úton terjedő fertőzéseket, inkább megelőzni kell annak lehetőségét, óvszer használatával.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.