Szex méheltávolítás után – Mit, hogyan, mikor szabad?

Bizonyos esetekben a nőknek szükségük lehet méheltávolítás műtétre. A gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, s sokakat aggaszt, vajon a szex hogyan működhet a beavatkozás után.

Sajnos előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi esetekben a méheltávolítás a legjobb megoldás. Egyes nőknél a méhmióma okozta heves fájdalom miatt is dönthetnek úgy az orvosok, hogy hysterectomiát végeznek el.

Jó példa erre a Cleveland-i Elizabeth Rattray esete, aki csupán 30-as évei elején járt, amikor méheltávolítást javasoltak számára. Miómája miatt a méhe annyira megnőtt, hogy 5 hónapos terhesnek nézett ki. Természetesen rémálomként élte meg a helyzetet, hiszen így nem hordhatott ki gyermeket és nem tudta, miként érinti majd a műtét a szexuális életét.

“Fontos, hogy másodlagos, vagy akár harmadlagos véleményt is kikérjünk az orvosoktól, amennyiben kétségeink vannak a beavatkozás kapcsán” – javasolta Francesca M. Rogers, a Woman’s Care orvosa a kaliforniai Burbank Pavilionból. Nem mindig van szükség például a petefészkek eltávolítására, noha ez a múltban bevett gyakorlat volt.

Rattray végül olyan orvost választott, akivel megegyeztek: a petefészkeit megtartják. “Az operáció jól sikerült, a gyógyulás is megfelelően zajlott. Sőt, a szex jobb, mint eddig valaha volt” – állítja Elizabeth Rattray.

hasfájás

Fotó: 123rf.hu

Milyen sokáig kell várni méheltávolítás után a szexre?

Számos nő számára jelent aggodalmat, hogyan működik majd a szex egy ilyen műtétet követően.

„A méheltávolítás után bármikor szeretkezhetünk és lehet orgazmusunk – lehet az szexuális stimuláció, maszturbáció is” – mondta el Maureen Whelihan orvos, a floridai Palm Beach County nőgyógyásza. – “Várni kell nagyjából 4 hetet, hogy a hüvely felső része gyógyuljon. Ha nagyon bonyolult a műtét, akkor lehet, hogy az orvos 6 hét várakozást fog javasolni.”

Sok más módja van a szexuális kielégülésnek, melynek során nincs szükség behatolásra.

A gyógyulási időszakot követően a nőnek már nem szabad fájdalmat tapasztalnia a szex során, leszámítva, ha magán a műtéti területen érzi azt a méheltávolítás után; vagy ha nyomást gyakorol a hason képzett vágásra – például egy szexuális pozíció esetében.

Mi a helyzet a libidóval méheltávolítás után?

A méh eltávolítása elvileg nem befolyásolja a vágyat. Ez azonban megtörténhet, ha eltávolítják a petefészkeket.

„A szexuális diszfunkciót a petefészkek eltávolítása okozza” – magyarázta Whelihan. – “A probléma valójában a petefészkek által termelt hormonok elvesztése, nem a méheltávolítás.”

szex, intim, tabu, szorong, ágy

Fotó: 123rf.com

Amennyiben a petefészkeket a méhhel együtt ki kell venni, hormonpótló terápia szükséges, amely biztonságosan pótolja az elvesztett hormonok egy részét – s nemcsak a libidón segít. Csökkentheti az ösztrogénveszteséggel kapcsolatos szív- és érrendszeri problémák kockázatot is. A menopauza előtti nők többségének nem változik a libidója, ha már a műtét idején elkezdik a hormonpótlást.

Érdemes ugyanakkor tudni: számos dolog befolyásolja a nők szexuális vágyát – ilyen a stressz, a kapcsolati problémák és más egészségügyi állapotok. Ne feledjük tehát, ha a szex nem felel meg az elvárásainknak, amögött nem csupán fizikai probléma állhat.

Whelihan tapasztalatai szerint az alacsony libidójú páciensek nagyjából egyharmada küzd mögöttes szorongással és depresszióval, amelyet nem kezelnek megfelelően. Ha ezeket kezeltetik, a libidó jó eséllyel javulni fog.

Olvasd el ezt is!

Méheltávolítás- mikor indokolt?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.