Szex és magas vérnyomás – A nyitottság és az orvos segíthet 1. rész

Van mód rá, hogy hipertónia esetén is működjenek a dolgok

A magas vérnyomás miatti kezelés és a szex kapcsán érzett elégedettség egymással kéz a kézben járhat – ha nyitottak vagyunk a problémára és megfogadjuk orvosunk tanácsait.

A magas vérnyomás manapság népbetegségnek is tekinthető. Gyakran nincsenek azonban jelei, tünetei. Ennek ellenére hatása a szexuális életre nyilvánvaló lehet. Noha a szex nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre – például szívroham formájában -, a magas vérnyomás érintheti a szexszel kapcsolatos általános elégedettséget. 

A férfiaknál már bizonyított a magas vérnyomás és a szexuális problémák összefüggése. Azon nőknél ugyanakkor nem bizonyított a magas vérnyomás felelőssége, akiknél a szexuális elégedettség csökkent.

Fotó: 123rf

Kihívások a férfiakra nézve

Ahogy az idő múlik, a magas vérnyomás károsítja a vérerek belsejét, ez pedig az artériák megkeményedését és beszűkülését okozza (érelmeszesedés), korlátozva a véráramlást. Ezáltal a péniszbe is mérsékeltebbé válik a véráramlás – ami egyes férfiak számára megnehezíti az erekció elérését és fenntartását. Az állapotot erekciós diszfunkciónak nevezik. A probléma meglehetősen gyakori.

A magas vérnyomás megzavarhatja az ejakulációt és mérsékelheti a nemi vágyat. Néha a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek is hasonló hatást váltanak ki.

Sok férfi van, akinél egyetlen sikertelenséggel járó alkalom után is szorongás alakul ki. A félelem pedig, hogy a merevedési zavar újra megtörténhet, a szex kerülését eredményezheti, amely kétségtelenül kihat a párkapcsolatra. Fontos, hogy a férfiak beszéljenek problémájukról orvosukkal és megfelelő kezelést kaphassanak.

Fotó: 123rf.com

Kihívások a nőknél

A magas vérnyomás hatása a hölgyek szexuális életére és problémáira kevésbé ismert. Lehetséges azonban, hogy befolyásolhatja azt.

A nőknél a magas vérnyomás miatt a hüvely irányába történő véráramlás csökkenhet. Ez egyes hölgyek esetében a szex utáni vágy mérséklődését okozhatja, hüvelyi szárazság, az izgalom elmaradása léphet fel, vagy nehezen érik el az orgazmust. Az izgalom fokozása és a síkosítás segíthet.

A szexuális diszfunkció természetesen náluk is szorongást és párkapcsolati gondokat válthat ki. Ezeket a nehézségeket a nőknek is fontos megbeszélniük orvosukkal, hogy megfelelő kezelést javasolhasson számukra.

Magas vérnyomás, alvászavar is lehet a szexuális bántalmazás hosszú távú hatása

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.