Szex és a tévé nézés? Mi az összefüggés?

A fiúkra és a lányokra egyaránt rossz hatással lehetnek a tévében látott negatív szexuális sztereotípiák. Van azonban még egy tényező, ami nemenként eltérő módon befolyásolja a negatív hatások érvényesülését.

Lehetséges, hogy a tinik kapcsolata az édesanyjukkal megvédi őket a negatív tévés szexuális hatásoktól? Igen, bár ez a nemektől függ – állítja Laura Vandenbosch és Steven Eggermont, a belga Katolikus Egyetem két kutatója. Tanulmányukból kiderült, hogy a lányokat valóban megóvja, ha az anyjukkal jó a kapcsolatuk, a fiúk esetében azonban már más a helyzet. Náluk ugyanis az erős kötödés növelheti a tévében látott sztereotip szexuális attitűdök hatását.

A kutatók 1026 tizenhat éves tanulót kérdeztek meg kilenc különböző brit iskolából. Megvizsgálták a szabadidős tevékenységeiket és a szexuális kérdésekhez való hozzáállásukat, mint például partner iránti kötelezettségvállalás, az alkalmi szex és a tradicionális nemi szerepek. Ezek után a tévénézési szokásaikról kérdezték a gyerekeket: arról, hogy milyen gyakran és mit néznek a tévében, valamint a kutatók arról is érdeklődtek, hogy milyen a kapcsolatuk az anyjukkal.

A tinik átlagosan heti több mint 23 órát töltöttek tévézéssel, ami legalább napi három órát jelentett. A fiúk és a lányok összességében elégedetten nyilatkoztak az anyjukhoz fűződő kapcsolatukról. Amint várható volt, azok a fiúk, akik több időt töltöttek tévénézéssel, nagyobb arányban is értettek egyet a szexuális sztereotípiákkal is. Az anyjukkal való jó kapcsolat azonban csak a lányokra volt jó hatással, a fiúknál növelte a tévé negatív szerepét a szexuális attitűdök tekintetében, érzékenyebbek lettek ugyanis a negatív hatásokra.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.