Szakíts! De bírsz?

Gyakran történt, hogy olyan párkapcsolatban voltál, amelyben rosszul érezted magad? Mindig hiányzott valami, mégis benne maradtál?

Csöbörből vödörbe kerülsz – egymás után azt tapasztalod, hogy a párkapcsolatok, amelyek jellemzik az eddigi életed, ugyanúgy végződnek? Gyakran érzed, hogy nem arra van szükséged, nem arra vágysz, amit az a partner tud adni, akivel együtt vagy? Úgy hiszed, valami hiányzik? Ha csak egy kérdésre is igen a válasz, sajnos valóban rendre rossz embereket választasz, nem megfelelő párkapcsolatokba bonyolódsz, melyeknek szinte már az elején megjósolható a vége, mégis hosszú időt töltesz el bennük.

Mielőtt elárulnánk, hogyan szabadulhatsz meg ettől a több mint káros szokástól, érdemes tudnod, mennyit ártasz magadnak, ha egy ilyen, számodra valójában kiábrándító kapcsolatban maradsz. Egy ilyen párkapcsolatban nem gyakran találkoznak a felek igényei. A stressz előbb-utóbb életük részévé válik, és ennek egészségünkre nézve is romboló hatása lesz. Az önbecsülés leépül, amely idővel a munka terén is megmutatkozik. A koncentráció csökken, nincs motiváló erő, nincs meg a gondoskodás, amire magánéletünkben szükségünk lenne. Egy szó mint száz, az ilyen párkapcsolat pszichikailag és fizikailag is beteggé tesz. És sajnos, ebből kilépni sem egyszerű, annak ellenére, hogy nem érezzük jól magunkat benne. Sokan ahelyett, hogy erőt vennének magukon és kilépnének, az alkoholhoz vagy a drogokhoz menekülnek.

Fotó: 123rf.com

Ahhoz, hogy megtörd az efféle kapcsolatok ismétlődését, abba kell belegondolnod, mit is vársz tulajdonképpen egy párkapcsolattól! Mi az, ami számodra fontos?

A rossz kapcsolat-függőség jelei, hogy az ember figyelmen kívül hagyja az igazságot. Nem akarja látni, milyen párkapcsolatban is él valójában. Amennyiben tudod, hogy a kapcsolatod boldogtalanná tesz, de nincs erőd kilépni belőle, a tagadók közé tartozol, aki inkább tűri a helyzetet, amelyben régen nem kéne lennie. A másik jellemző vonás egy ilyen párkapcsolatban, hogy kifogásokat, mentségeket keres az ember, miért is kell ebben a kapcsolatban maradnia. Magyarázkodik a párja viselkedése miatt, holott maga is tudja, hogy az nem megfelelő, tisztában van vele, hogy kifogásai nem reálisak.

Az efféle kapcsolatok függője fél konfrontálódni partnerével, ha pedig megpróbál, általában félelmet ébreszt benne a másik, ezért annyiban hagyja a dolgot. Mindig feladja, és tovább él a számára rossz párkapcsolatban. Amikor a lelki problémák már fizikai formában is megjelennek, lehetetlen tovább tagadni, hogy nem egészséges a párkapcsolat.

De mi okozza a rossz kapcsolatok iránti függőséget?

Több szintje van, és mindenkinek a függősége kissé másmilyen. Az egyik fő oka annak, hogy valaki fenntart egy ilyen párkapcsolatot, az, hogy úgy érzi: ha véget vet neki, nem talál majd magának mást, aki szeretné, akit érdekelne. Olyannyira a partneréhez nő, hogy szinte elfelejti, milyen is volt ő a párkapcsolat előtt, a gondolat pedig, hogy ismét egyedül legyen, rettentően megijeszti. A másik fő ok, hogy ezek az emberek félnek a kritikától. Mit szól majd a környezet, ha befejezik a kapcsolatot, mit szólnak, hogy egyedül van, ezt az állapotot teljességgel elfogadhatatlannak tartják.

Fotó: 123rf.com

Még egy oka van a rossz párkapcsolat-függőségnek, ez pedig az anyagiak. Van, aki a már nem tolerálható viselkedést is tolerálja a partnere részéről, csak mert anyagilag függ tőle, illetve úgy véli, nem állna meg a saját lábán, ha ő nem lenne mellette. Vagy úgy gondolja, ha már eltartja, el kell viselnie őt.

A közös gyermek megint csak egy nyomós ok, amikor valaki fenntart egy rossz párkapcsolatot. Az a fél, aki legszívesebben elhagyná a párját, bűntudatot is érez, amiért „elválasztaná” a gyermekétől az anyját/apját. Csakhogy a párkapcsolatban levő feszültség a gyermek fejlődésére is hatással lesz…

Sajnos azok az emberek, akik rendre rossz párkapcsolatban éltek, nem is igazán tudják, milyen a jó kapcsolat, ezért nem érzik a különbséget – de azt igen, hogy ahogy most van, az nagyon nem jó.

Megoldást az jelenthet – ha hagyjuk magunkat és beismerjük, hogy függünk egy rossz kapcsolattól, valamint hogy segítségre lenne szükségünk -, ha segítséget kérünk. Legyen az barát, hozzátartozó vagy szakember, akinek elmondjuk végre, mit érzünk. Talán nehéznek tűnik elsőre, de végül megkönnyebbülés lesz. Ha nem érezzük elég erősnek magunkat ahhoz, hogy kilépjünk a párkapcsolatból, ezek az emberek támogathatnak az újrakezdésben. Többen is lesznek, akik eddig is szerettek, ezután is fognak, és akikre számíthatunk.

Legyünk vele tisztában, hogy nem vagyunk a problémánkkal egyedül, és azzal is, mit veszítünk, ha hagyjuk magunkat szenvedni: az egészségünkbe fog kerülni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.