Stressz enyhítés és egészségmegőrzés nemi herpesz esetén

Mi hatékony a tünetek megelőzésében?

A nemi herpesz gyógyulásában cseppet sem segít, ha stressz gyötör bennünket, ahogyan az sem, ha helytelen életmódot folytatunk. Mit tegyünk, hogy ilyen esetben fenntartsuk az egészségünket?

Aki küzdött már nemi herpesszel, tudja, hogy igencsak kellemetlen, s nem könnyíti meg a páciens napjait. Fontos tudni, hogy a stressz megfelelő kezelése csökkentheti a nemi herpesz jelentkezésének gyakoriságát. A folyamatos stressz ugyanis – amely heteken át tart – többször okoz ilyen problémát, mint bármi más.

Hogyan őrizhető meg az egészség nemi herpesz esetén?

1. Aludjunk eleget: minél kipihentebbek vagyunk, annál jobban kezeljük a stresszt. A legtöbb embernek 8 órányi pihenésre van szüksége, hogy normálisan funkcionáljon napközben. Van, akinek elég a kevesebb, s van, akinek több kell – figyeljük meg, meddig alszunk, ha nem állítunk be órát.

alvas

2. Kiegyensúlyzott étrend: ha nemi herpesz esetén egészséges mindennapokra vágyunk, győződjünk meg arról, hogy étrendünk tartalmaz minden fontos tápanyagot. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, limitáljuk a cukros és zsíros ételek számát, de az üdítőkét sem árt. A koffein és az alkohol fogyasztását is korlátozzuk.

3. Mozogjunk: hatékony stresszcsökkentő a fizikai aktivitás, amellett, hogy egészséges. Csináljunk olyasmit, amit élvezünk, s nem megerőltető. Kell a motiváció ugyanis – ami lehet egy edzőtárs is. Menjünk teniszezni, járjunk barátnővel, baráttal edzeni vagy futni.

4. Keressünk társaságot: gyakori, hogy a stresszes ember egyáltalán nem vágyik mások jelenlétére. Ha azonban mégis társaságba megy és beszélget, nevet, az segít elfeledni a stresszt egy időre. Érdemes tehát szocializálódni, ahelyett, hogy otthon bánkódunk. Fontos az is, hogy ha szükséges, beszéljünk problémánkról valakivel, akiben megbízunk, vagy keressünk fel terapeutát, hogy megfelelően kezeljük a nemi herpeszhez nagymértékben hozzájáruló stresszt.

5. Relaxáljunk: néhány perc nyugalom csodákra képes. Bizonyára hallottunk már a relaxációs technikákról – próbáljunk ki néhányat! A jóga, az elektronikus biovisszacsatolás segít, de hallgathatunk zenét, köthetünk és akár nézelődhetünk is az ablakból, ha erre vágyunk. Bár a folyamatos stressz fellángolásokhoz vezethet, a kissé stresszes események napi szinten nem vezetnek oda, hogy az ember nemi herpesz jelentkezését tapasztalja.

Fotó: 123rf.com

6. Szex: néhányan úgy találják, hogy nemi közösülés esetén a súrlódás irritálja a bőrt és tüneteket vált ki. Ezen segíthet a vízbázisú síkosító. Ne használjunk azonban olyan terméket, mely a nonoxynol-9 spermicidet tartalmazza, mert irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját. Ugyanígy, az olaj alapú síkosító sem jó. Gyengíti a latex gumit, s az óvszer könnyedén kiszakadhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy bár a súrlódás valós probléma lehet, minden alkalommal nem valószínűek a nemi herpesz tünetei, amikor szeretkezik az ember.

7. Megfázás és napsütés: a megfázás és a napsütés a jelek szerint okozhat szájherpesz fellángolásokat – ezek az ún. hideg sebek -, ám nincs rá bizonyíték, hogy nemi herpesz kitöréseket is kiválthatnak.

8. Hormonok: a hormonális változások, mint amilyenek menstruációs ciklus idején jelentkeznek, hatással lehetnek a nemi herpesz fellángolására. Azt máig nem tudják a szakemberek, hogy miért.

9. Műtét, gyenge immunrendszer: ha a szervezetet trauma éri – ilyen egy operáció is -, megjelenhetnek a herpesz tünetei. Nem kizárt, hogy a meggyengült immunrendszer ugyanezt váltja ki. Azok az emberek, akiknél különböző okokból – például HIV-fertőzés – gyenge az immunrendszer, gyakrabban tapasztalnak herpesz-fellángolást, mint azok, akik normális immunfunkciókkal rendelkeznek.

Érdemes tudni, hogy a nemi herpesz kiváltója nem mindenkinél ugyanaz. Az orvosok sem biztosak abban, miként érinti ezt az életmód. Ha úgy érezzük, valami speciális dolog okoz tüneteket, beszéljünk róla orvosunkkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.