Síkosítós ujjlenyomat

Az óvszerekből származó síkosítóval hagyott ujjlenyomatok is döntő bizonyítékként szolgálhatnak.

A szexuális bűnözők azonosítása remélhetőleg könnyebbé válik annak az új módszernek a segítségével, amellyel a bűnügyi szakértők képesek lesznek kimutatni az óvszereken található síkosító nyomait a gyanúsítottak ujjlenyomataiból. Brit kutatók kifejlesztettek egy módszert, ami segíthet bizonyítani, ha a gyanúsított óvszerrel érintkezett, így akár döntő bizonyítékhoz is juthatnak a nyomozók.

A szexuális bűnözők az utóbbi időben egyre körültekintőbben járnak el a fejlett bűnügyi szakértői módszerek miatt, így gyakori, hogy az erőszakos közösülések előtt óvszert húznak, ami így lehetetlenné teszi a DNS-vizsgálatot. "Ezen kívül az elkövetők a bűneset után általában kimossák ruháikat és lezuhanyoznak" – írják a Sheffield Hallam Egyetem kutatói.

shutterstock_26857687

Az elkövetők azonban kevésbé számítanak arra, hogy az óvszerekből származó síkosítóval hagyott ujjlenyomatok is döntő bizonyítékként szolgálhatnak.

A kutatók sikeresen azonosították a síkosítóval hagyott ujjlenyomatokat még hetekkel a nyomok keletkezése után is. A tudósok úgynevezett mátrix-asszisztált lézer deszorpció ionizációs tömegspektrométerrel (MALDI-MSI) azonosították az ujjlenyomatokat.  "A módszer segítségével bizonyítani lehet, hogy a gyanúsított jelen volt a bűntett helyszínén, ez pedig elegendő alapot szolgáltathat a nyomozóknak a vádemeléshez" – nyilatkozta Simona Francese, a kutatás egyik munkatársa. A kutatás részletes leírása a Rapid Communications in Mass Spectrometry című szaklapban olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.