Rosszul használod az óvszert!

Az óvszer a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt, ám ehhez megfelelő módon kell használni.

Bármilyen evidensnek hangzik is ez, a Sexual Health című szaklap februári számában arról olvashatunk, hogy az óvszerhasználattal kapcsolatos hibák gyakoribbak, mint gondolnánk.

Richard Crosby, a Kentucky Egyetem professzora, aki a tanulmány elkészítésében is részt vett, kifejtette, hogy az óvszer megfelelő alkalmazása bizony sokak számára gondot okoz. A WHO felmérése szerint, az óvszer gondos használatával 98 százalékos védelmet érhetünk el a nem kívánt terhességgel szemben, ugyanakkor a „becsúszott” terhességek 15 százalékánál derül ki, hogy használt óvszert a pár, csak nyilvánvalóan rosszul.

Az Indiana Egyetem Kinsey Intézetének kutatói Stephanie Sanders vezetésével 1995-ig visszamenőleg gyűjtötték össze a leggyakoribb óvszerhasználattal kapcsolatos hibákat. Ehhez tizennégy országból összesen ötven tanulmányt néztek át, és a megkérdezettek a házaspároktól kezdve a kollégista diákokon át a szexmunkásokig igen széles skálán helyezkedtek el.

Az egyik leggyakoribb hibának az mutatkozott, hogy a férfi túl későn – már az aktus megkezdése után – teszi fel az óvszert, ám akik időben felhúzták, azok sem mindig jól. Gyakori hiba, hogy az illető már előre letekeri a gumit, nem pedig csak a péniszén, illetve, hogy nem hagynak elég helyet a gumi végén, ahol az ondó összegyűlhet. A megkérdezettek nagyon nagy hányada pedig nem szokta ellenőrizni használat előtt, hogy vajon van-e sérülés az óvszeren.

A felmérésből az is kiderült, hogy többeknél előfordult már, hogy használat közben elszakadt az óvszer, amihez szintén hozzájárulhat a nem megfelelő használat vagy tárolás. Az olajos alapú síkosítók például ártanak az óvszernek.

A szakértők úgy vélik, a fentiek fényében fontos, hogy a jövőbeni óvszerkampányok térjenek ki a helyes használattal kapcsolatos kérdésekre is, hiszen tényleges céljukat csak így érhetik el.

Teljesítményt mér és a betegségeket is kimutatja az okosóvszer

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.