“Rákos vagyok… Fáj majd a szex is?”

Természetes, hogy a rossz hír miatt lesújtott, beteg embernek nincs kedve szeretkezni. Vagy mégis?

Annak, akivel nemrég közölték, hogy rákban szenved, kisebb gondja is nagyobb annál, hogy foglalkozzon a szexuális életével, hiszen a tét az élete. Kezdetben legalábbis, nem törődik a szexszel. Később azonban igényt érezhet rá, de nem biztos, hogy hozzá mer kezdeni. Természetes, hogy a rák okoz szexuális problémákat.

A beteg számára egy sokk, amikor megtudja, hogy rákos, vagy valamilyen egyéb, súlyos betegségben szenved. Élete hirtelen megváltozik, a kezelések, a vizsgálatok, a gyógyszerek veszik át benne a főszerepet. Minden figyelme erre irányul.

Félelmet, szorongást okozó szituációról van szó, amely természetes módon háttérbe szoríthatja egy időre a testi szerelmet. Ám idővel, amint a beteg túlesett az első sokkon, kissé megerősödött lelkileg és képes bizakodva tekinteni a jövőbe, szeretne visszatérni a normális életéhez, a szex iránti érdeklődés is újjáéledhet. Ám nem könnyű egy beteggel a szexuális élet, főként, ha gyakran fáradt és fájdalmai vannak.

Okoz-e rák gondokat a párkapcsolatban?

A legtöbb kapcsolatban a komoly betegség szorongáshoz, aggodalmaskodáshoz, állandó félelemérzethez, bizonytalansághoz vezet. Sőt, a beteg attól is félhet, hogy a partner akaratlanul is sérülést okoz neki szex közben. Még a felgyógyulás után is megtörténhet, hogy attól tart, újra kitör rajta a betegség a szex hatására.

Ezek irracionális félelmek, de léteznek. Arra is gondolhat a beteg, hogy megfertőzheti partnerét. A kapcsolat egy időre megrekedhet. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben a felek beszéljenek egymással és az orvossal, és tisztázzák, mi az, ami ártalmas lehet és mi nem a betegség mellett!

Veszélyes lehet a szex, ha valaki rákos?

Hacsak a rák nem a nemi szervek környékét érinti, aggodalomra nincs ok, a partnerrel folytatható a szexuális élet. Ha a beteg biztos akar lenni a dolgában, kérdezze meg az orvosát, lehetőleg még azelőtt, hogy bármilyen beavatkozás történt volna, illetve elkezdődött volna a kemoterápia!

Sajnos, sok orvos érzi magát kellemetlenül a téma hallatán, ezért olykor jobb a nővérrel, tanácsadóval beszélni róla. Fontos, hogy a beteg megfelelően informálva legyen, és megfelelő konzekvenciákat vonjon le rövid- és hosszútávon!

Természetesen tudni akarja, hogy milyen hatása van a ráknak élete minden területére. Azt is tudni akarja, milyen hatással lehet a betegség kezelése szexuális életére, és termékenységére.

Okozhat a rák, gyógyulás után problémát?

Amennyiben valakit kikezeltek a rákból, mégis gondjai vannak szex terén, segíthet, ha feltesz magának bizonyos kérdéseket. Vajon problémái a rák (vagy egyéb súlyos betegség) eredményeképpen keletkeztek, vagy más oka lehet?

Segíthet, ha megpróbál maszturbáció útján orgazmushoz jutni. Ha ez működik, az annak a jele, hogy az alap dolgokkal nincs baj, a „szexuális apparátus” működőképes. Ha nehézségek vannak, akkor ki kell deríteni, hogy a rák maga, a rák kezelése, vagy egyéb probléma okozza-e azokat – például pszichológiai okok.

Mi a teendő, ha a rák maradandó gondot okozott?

Ha például, egy férfinél impotenciát okoz a rákból kigyógyítás, ne feledje: ez nem egyenlő az érzései elvesztésével! Az impotencia kezelésének pedig ma már vannak hatékony módszerei. Azt is tudnia kell, hogy a partnere ugyanúgy szereti őt ezután is, és segíthet neki orgazmushoz jutni más módokon is, nemcsak aktus útján.

Lehetséges a szexuális kapcsolat úgy is, ha a nemi szervek működése nem olyan, mint rég. Fontos megemlíteni, hogy az ilyen gondokkal küzdő embereknek érdemes összebarátkozni olyanokkal, akik hasonló megpróbáltatásokon mentek keresztül! Tudnak adni néhány jó tanácsot!

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.