Pánszexuális – Mit jelent a kifejezés?

A pánszexualitás kifejezés sokféleképpen definiálható, de általánosságban azt jelenti, hogy valaki nemétől és szexuális irányultságától függően képes vonzódni akárkihez.

A pánszexualitás sokkal tágabb fogalom, mint a biszexualitás, amely csak a férfiakat és nőket egyaránt szeretőket foglalja magába, és a pánszexualitástól eltérően nem terjed ki a semleges neműekre és a „rugalmas” nemi identitásúakra – számol be a KamaszPanasz.hu.

Mit is jelent a fogalom?

A pánszexuális szó a görög „pan-” előtagból ered, amely jelentése „minden”. A pánszexuálisokra használják még az omnioszexuális, heteroflexibilis és poliszexuális kifejezéseket is. A pánszexuális kifejezéssel találkozhatunk egy szervezettel, eseménnyel, vagy egy csoporttal kapcsolatosan is. Ebben az esetben azt jelenti, hogy a jelenlévők nyitottak, bárkit szívesen fogadnak, és szeretnék elkerülni a szexuális irányultságra vagy nemre vonatkozó bármiféle utalást. Néha a pánszexuális fogalmat úgy definiálják, hogy egy személy a nemi beállítottságát többféle módon is értelmezheti, illetve, hogy mindenféle szexuális tevékenységre nyitott, habár mindkét definíciót ritkán használják az utóbbi években.

Hogyan képzelhető el a pánszexualitás?

A pánszexuális emberek különböznek a biszexuálisoktól abban, hogy nem csak férfiakhoz, vagy nőkhöz vonzódnak, hanem a transzneműekhez, kétneműekhez és semlegesekhez is. Ez nem azt jelenti, hogy valaki meleg, hanem azt, hogy magához az adott személyhez vonzódik, annak személyisége a meghatározó a kapcsolatban, nem pedig a neme vagy nemi identitása.

A pánszexualitás azt jelenti, hogy az illető meleg?

Nem, ez azt jelenti, hogy te úgy vonzódsz az emberekhez, hogy nem befolyásol a neme, a szexuális irányultsága. Lényegtelen, milyen a szerelmed teste, milyen nemi szerve van, a lelkéhez vonzódsz.

pánszexualitás

Fotó: 123rf.com

Akkor ez azt jelenti, hogy egyszerre vagyok meleg és heteroszexuális?

Nem, ez azt jelenti, hogy az emberhez vonzódsz. Tehát, egy heteroszexuális nő beöltözhet férfinak – és ha hozzá vonzódsz, hát hozzá vonzódsz. Potenciálisan lehetséges, hogy transzneműhöz, semleges neműhöz, nem-bináris neműhöz vagy transzvesztitához vonzódsz.

Miért soroljam magam a biszexuálisokhoz inkább, mint a pánszexuálisokhoz vagy fordítva?

Előfordul, hogy kezdetben valaki biszexuálisnak nevezi magát, amíg nem realizálja, hogy mindenféle beállítottságú emberhez vonzódik, nem csak férfiakhoz, és nem csak nőkhöz. Ilyenkor a pánszexuális kifejezés a legjobb, amivel leírhatod a szexuális irányultságodat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy kényelmesebb azt mondani, biszexuális vagy – ez csak a te belső értékeiden és a komfortzónádon múlik.

A pánszexualitás egyet jelent a poliamoriaval?

A „többszerelműség” úgy hangzik, mintha kapcsolódna a pánszexualitáshoz, de nem. Nézzük csak meg közelebbről, mit is jelent ez a kifejezés! Tömören, a poliamoria több szerelem koncepciója. Azt jelenti, hogy egyszerre több ember iránt is táplálhatsz szerelmet.

Ha valaki pánszexuális, akkor automatikusan azt jelenti, hogy vonzódik hozzám?

Nem. Mint ahogy a heteroszexuálisok, vagy a homoszexuálisok, a pánszexuálisok is megtalálják azt, akihez igazán vonzódnak, és azt is, akihez nem. Csak mert te a nőket szereted, az nem jelenti azt, hogy az összes nő tetszik.

Néhány híresség, aki pánszexuálisnak vallja magát:

 • Miley Cyrus
 • Lady Gaga
 • Angelina Jolie
 • Madonna
 • Brooke Candy
 • Jazz Jennings

Olvasd el ezt is!

5 ok, ami miatt érdemes rendszeres szexuális életet élni

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

 1. Pataki János

  Olvasva ezeket a neveket, és ismerve az olyan sztorikat, mint például Soros meleg fia, vagy Charlie Sheen nem régen kiderült elképesztő szexuális élete, olyan érzésem van, hogy ez az egész nem szól másról, mint ezeknek az embereknek az egyébként abberációnak nevezett életvitele elfogadásáról, ezeknek az elképesztő ferde hajlamoknak természetessé nyílvánításáról, elfogadásuk erőltetéséről, csak azért, hogy ne kelljen őket elítélni – általában szülői hibák miatt kialakult – ferde hajlamaikért ( itt kivétel lehet az eleve két neműnek születettek,mert az születési rendellenesség ) és így a hírességek általában ugyancsak híre szülei is megússzák a többségi társadalom számonkérését. És mivel ezek döntően gazdag emberek, van tőkéjük a társadalom politikai befolyásolására is ebbe az irányba. Nem véletlen, hogy ez az egész ,hamisan un. liberális hozzáállás, és a vele járó politikai nyomás is az USA ból jön! Ott ugyanis már tízmilliókban lehet számolni az elferdült hajlamú embereket,tehát rákényszerültek, hogy legalizálják. És persze az sem utolsó szempont, hogy mindezt a szavazatokért is teszik, hiszen tuti, hogy a homoszexuálisok, a transzvesztiták, a pánszexuálisok,stb. az őket a bujkálás alól “felszabadító” lierálisokra fognak szavazni. A végén azonban már csak ők !

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.