Pánikroham helyett – mit kell tudnunk a helyes fogamzásgátlásról?

Amikor az ember lánya rendszeres nemi életet kezd élni, ha csak nem vágyik azonnal gyermekre, szüksége van egy megbízható fogamzásgátló módszerre. Sokan nem tudják azonban eldönteni, melyik lenne a legjobb számukra.

Manapság számos fogamzásgátló módszer áll a hölgyek rendelkezésére – olyat kell találnunk, amelyik kényelmes a számunkra, hiszen minden nő más én más, így a fogamzásgátlás terén is eltérő igényeik lehetnek.

Hormonális fogamzásgátlás

Az ilyen fogamzásgátlókhoz vényre van szükség. Hormont tartalmaznak, hasonlóak a szervezetünkben találhatóakhoz. Leállítják a peték kibocsátását, így a spermium nem tudja megtermékenyíteni azokat. Ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, a felhelyezhető hüvelygyűrűk, implantátumok. A legtöbb ilyen módszer 90 százalékban hatékony. Ha minden alkalommal helyesen használják őket, akkor 99 százalékos biztonságot nyújtanak. Ugyanakkor a nemi úton terjedő betegségektől nem védenek meg.

Akadályt képező fogamzásgátlók

Ezek a típusok távol tartják a spermiumot a petéktől. A legolcsóbb és leginkább elérhető az óvszer: a latex gumi jó választás. Tartósak és a nemi betegségek ellen és védenek. 80 százalékban hatékonyak, de ha minden alkalommal helyes a használatuk, 98 százalékos biztonságot adnak. A helyes használatot azért kell kiemelni, mert sajnos sok esetben nem megfelelően alkalmazzák a gumit a párok.

ovszer

A női óvszer lényegében egy műanyag cső, melyet a hüvelybe kell helyezni: ez is akadályt képez a spermiumok számára. Véd a nemi betegségek ellen és 80 százalékban hatásos. Az akadályt képző fogamzásgátló módszerek más típusai is hatékonyak a megelőzésben, de a nemi úton terjedő betegségek ellen nem. Így ezek használata hosszú, tartós kapcsolat esetén ajánlott.

Nem vényköteles a spermiciddel kezelt szivacs, melyet szintén a hüvelybe kell helyezni és 68-84 százalékban hatékony. A spermicid gélek, krémek, habok más fogamzásgátlási módszerekkel együtt és önmagukban is használhatók. Önmagukban azonban 70 százalékos védettséget biztosítanak. Az olyan fogamzásgátlási módszerek, mint például a méhnyak sapka, csak orvosi vényre kaphatók. Ezek gumi vagy szilikon akadályt képeznek a hüvelyben, és nagyjából 90 százalékban hatásosak.

Méhen belüli eszközök

Apró műanyag eszközökről van szó, melyeket az orvos vagy a nővér helyez fel a méhbe. Az eljárás gyors és egyszerű, de egy kissé kellemetlen. Ám ha egyszer már a helyén van, hosszú időre véd a nem kívánt terhességtől. A hormontartalmúak 5 évig jók. A természetes spermaölő rézzel készült típusok azonban több mint 10 évig használhatók. Ugyanakkor a szexuális úton terjedő betegségektől nem védenek meg. Hatékonyságuk 99 százalékos.

fogamzasgatlo2

Sürgősségi fogamzásgátlás

Természetesen ez nem egy állandó fogamzásgátlási módszer! Csak a védekezésmentes szex után használandó, valamint, ha az óvszer elszakadt. Három-öt nappal később is véd a terhesség ellen, ám minél előbb használjuk, annál jobb. Legtöbb esetben tabletták ezek, de a rézt tartalmazó eszköz is működik sürgősségi esetben.

Legyünk mindig felkészültek

A leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer, ha mindig fel vagyunk készülve és helyesen használjuk a fent leírt eszközöket. A szexuálisan aktív nő mindig hordjon magával fogamzásgátlót, és érdemes ellenőrizni azok lejárati idejét is, hiszen ha lejárnak, kevésbé nyújtanak védelmet. Nem bízhatunk meg tökéletesen bennük. Tárolni is helyesen kell őket – fokozott melegnek, fokozott fénynek ne legyenek kitéve, ne rakjuk őket olyan helyre, ahol gyűrődnek, súrolódnak (pl. az óvszert).

Végül, de nem utolsósorban: használati utasításaikat mindig tartsuk be! Óvszert sose nyissunk ki ollóval vagy foggal, esetleg éles körmökkel. Győződjünk meg róla, hogy a helyes méretet használjuk. Helyezzük fel megfelelően, és ha probléma van a nedvességgel, használjunk síkosítót. Az olaj alapú azonban nem jó, mert kárt tesz az óvszerben! Továbbá legyen kéznél sürgősségi fogamzásgátló – „balesetek” ugyanis mindig történhetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.