Orgazmuszavarok: milyen fajta?

Az orgazmuszavarok témakörét járjuk körül. Szerencsére ezekre a problémákra is van megoldás.

A szexuálterapeuta (aki alapvetően pszichológus vagy pszichoterapeuta) az a személy, aki segíthet megoldani a szexualitással kapcsolatos problémákat, a pszichoterápia, a párterápia és a szexuálterápia eszközeit alkalmazva. A segítségnyújtás beszélgetéseken és házi feladatokon, időnként pedig bizonyos segédeszközökkel végzett bemutatókon alapul.

Dr. Kohári György terapeuta szerint a siker kulcsa a kliensek kezében (érzéseiben, gondolkodásában) van. A terapeuta csak segít megtalálni az utat a boldog szexuális élethez. A beszélgetések során a pár részletesen mesél a problémájáról. Fontos, hogy a pár tagjai magukban és egymás között is tisztázzák, majd hangosan meg is fogalmazzák, hogy mit szeretnének elérni. A terápiának akkor van értelme, ha a pár célja az, hogy közösen fejlődjenek, és együtt legyenek boldogok.

Férfi és női orgazmus

A férfiak és a nők orgazmusélménye sok szempontból különbözik. Először is: ha a férfi a csúcsra ér, annak – általában – egyértelmű bizonyítéka van. A nők esetében ez nem annyira nyilvánvaló, ráadásul a hölgyeknél a szakemberek inkább egy skáláról beszélnek, amelynek egyik végén a kellemes tetőzési fázis (,,már majdnem a csúcs”), a másik végén pedig a valódi orgazmus található.

Több tanulmány is igazolta, hogy a nők nem mindig tudják egyértelműen megkülönböztetni ezt a két végletet, élményük sokszor valahol a kettő közé tehető. Aztán itt van a vaginális-klitorális (hüvelyi vagy csiklói) orgazmus kérdése. Bizonyos hiedelmek, sémák és elvárások alapján sokan azt gondolják, hogy a hüvelyi úton elért csúcs magasabb rendű, mint a másik fajta kielégülés.

Ez nem így van, a két érzés egyenértékű (ha van értelme egyáltalán értékről beszélni, hisz itt inkább élményekről van szó, amelyeket nem kell mindenáron összehasonlítani). A statisztikák azt mutatják, hogy a nők 80 százaléka csak klitorális orgazmushoz képes jutni, míg csupán 20 százalékuk tudja átélni a vaginális kielégülést is.

Valójában mindkét esetben ugyanazok az agyi folyamatok játszódnak le, így magának az élménynek nincsen több típusa. Természetesen az egyéni igények mentén lehet törekedni egyik vagy másik készség elsajátítására (létezik a vaginális orgazmus elérését célzó orgazmustréning is), lehet játékosan kísérletezgetni, de tény, hogy pusztán a hüvelyi úton elért kielégülés hiánya nem számít orgazmuszavarnak.

Folytatjuk!

Miért színlelünk orgazmust?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.