Önkielégítés a párkapcsolatban – Baj van?

A maszturbáció nyílt titok: mindenki tud róla, mégsem szívesen hozzák szóba az emberek. Pedig 1995 óta hivatalosan is “ünnepelhető”. Május az önkielégítés világhónapja, május utolsó vasárnapja pedig a maszturbálás világnapja.

Hogy miért nem beszélünk róla mégsem?

Egyesek bűnként tekintenek rá, mások visszataszítónak, természetellenesnek találják, vagy éppen szégyellik, hogy élvezik. Megint mások pedig egyszerűen tartanak tőle, hogy tönkreteszik vele a párkapcsolatukat – hangsúlyozza Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

De vajon valóban káros az önkielégítés, ha van házastársunk vagy állandó párkapcsolatunk?

Tényleg a partnerünkkel szembeni elégedetlenséget jelzi a magunkkal való játszadozás? Kárpótoljuk magunkat és funkciótlanná tesszük a kedvesünket az ágyban, vagy épp ellenkezőleg, felpezsdítjük vele szexuális életünket?

Természetesen a maszturbáció nem újkeletű dolog, ám megítélése mindig is megosztó volt. Ha elég régre nyúlunk vissza, kiderül, hogy a korai izraeliták szent könyveiben a szerzők halállal sújtották volna az önkielégítés művelőit. De a keresztényeknél sem volt sokkal barátibb a felfogás: a Biblia szerint ugyanis Onant Isten megbüntette, mert magját a földre spriccelte. A 18. században pedig még az orvosok is azt állították, hogy az önkielégítés epilepsziát és hátgerincsorvadást, sőt, akár szívrohamot és hirtelen halált is okoz.

Nem volt tehát éppen sétagalopp eljutni a mai felfogásig – persze sokan még ma is hisznek abban, hogy bűn, ha magunkat tesszük boldoggá az ágyban – és egyesek a párkapcsolat halálának tekintik, ha valaki maszturbál, hiszen ha az elégedetlenség az önkielégítés oka, ha bármelyik fél ezzel pótolja a hiányzó szexet, legalábbis annak testi részét, vagy éppen az orgazmust, az egészen más tészta. De tulajdonképpen hogy is van ez akkor?

Ha valaki szingliként éli az életét, legyen szó férfiról vagy nőről, természetes, hogy vagy alkalmi partnerekkel éli meg a szexualitását, vagy maszturbáció során éli ki vágyait. De mi a helyzet a párkapcsolatban élőkkel? Ha van párunk, akkor már tabu saját magunk kényeztetése? Vagy éppen bennünk van a hiba, ha a másik magához nyúl? 

Az önkielégítés egy kapcsolatban nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen kiegészítheti, és javíthatja is a szexet, egészen addig, amíg nem helyettesítésre használják. A titok a mértéktartásban és az őszinteségben rejlik. Ha jól megfér egymás mellett a maszturbáció és a szex, ha nem kell az egyik vagy mindkét félnek titokban örömet szereznie magának, akkor a maszturbáció hasznos is lehet, hiszen minél jobban ismeri valaki a saját testét, annál könnyebben tud kiteljesedni egy szexuális együttlét alatt is!

Egy felmérés szerint minden második nős férfi hetenként egyszer magához nyúl, és ez nincs kapcsolatban házassága minőségével, vagy a partneréhez fűződő érzelmeivel. Sokkal inkább a stressz levezetésére használják, illetve mivel a partnerrel való testi kapcsolatban jelentős tényező az érzelem, a megfelelni akarás, a gátlás, így a maszturbáció során kikapcsolhatnak, elvárások nélkül élvezhetik a kielégülést. A szexuális életükkel elégedett férfiak esetében a maszturbálás nem rombolja a vágyat vagy csökkenti a szenvedélyt.

De a nőkkel sincs ez másképp, bár a motiváció másban rejlik

A nők többsége azért kényeztetni magát – akkor is, ha van párkapcsolata – mert gyorsabban, könnyebben jut így a csúcsra, vagy, mert így képes kötetlenül szabadjára engedni a fantáziáját. Természetesen a maszturbáció során megszerezett önismereti tapasztalatokkal könnyen segíthet párjának is, hogy együttlét során hogyan szerezhet neki még nagyobb örömet!

Az önkielégítés tehát az ember magával való kapcsolatáról szól, az önmegismerésről, a saját időről, mikor senkinek nem kell megfelelnünk, ám nem szabad, hogy ez kiüsse a nyeregből a szexuális együttlétek fontosságát!

A lényeg, hogy ne legyen tabuként kezelve a maszturbáció egy párkapcsolatban sem

Ha bármelyik fél akadálynak érzi, ha személye elleni támadásnak veszi, ha a társa maszturbál, az valóban képes súlyos károkat okozni egy kapcsolatban. Fontos, hogy mindkét fél ismerje a másik motivációit, hogy „ne kapják rajta egymást”, hogy senkinek ne kelljen magyarázkodnia vagy éppen ne keresse magában a hibát, mert egyáltalán nem biztos, hogy porszem került a gépezetbe!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.