A női vágy sokkal komplikáltabb, mint a férfiaké

Hogy akar-e szeretkezni egy nő, az nem teljesen a hormonokon múlik, mint a legtöbb férfi esetében – derítette ki egy tanulmány. A női vágy esetén ennél jóval bonyolultabb a helyzet.

Mitől kívánja egy nő a szexet? A helyzet komplikáltabb, mint a férfiaknál, mutatott rá egy új tanulmány. Az, hogy egy hölgy szeretne-e szeretkezni, nem teljesen a hormonoktól függ, mint az erősebbik nem képviselőinél. A női vágy bonyolultabb – nekik sokkal több dologra van szükségük ahhoz, hogy izgalomba jöjjenek – derül ki a tanulmányból, melyet a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szaklap közölt.

A női vágy, vagyis a nők érdeklődése a szex iránt extrém mértékben bonyolult” – fejtette ki dr. John Randolph, a tanulmány vezetője, a Michigan Egyetem Egészségügyi Rendszerének szülész-nőgyógyász professzora.

Miközben manapság számos dologra be lehet venni gyógyszert, a hölgyek libidójának fokozására ilyen nem létezik – annak ellenére, hogy a felnőtt nők egyharmada szexuális vágy rendellenességet tapasztal, azaz alig érdekli a szex, egy 2002-es tanulmány szerint.

Meglepő libidónövelők

Az alacsony női vágy esetére egyes orvosok már felvetették a tesztoszteron kis mennyiségű adagolását a páciensnek. A tesztoszteron férfiaknál segíthet, mivel erre van szükségük az erekció fenntartásához. A női test termel tesztoszteront, de nem ugyanazon a szinten, mint a férfiaké – s ez a szint jelentősen le is csökken, ha a petefészkeket eltávolítják, illetve amikor egy hölgy a menopauza szakaszába lép.

Dr. Randolph elmondta: kutatók elmélete szerint a tesztoszteronnak köze van a női szexuális funkciókhoz, de ennek bizonyítása eddig több okból nem volt sikeres. A tanulmány rámutat: ez valóban igaz, szerepet játszik a női vágyban, ám csak szerény mértékben. Jóval nagyobb szerepe van a libidóban az érzelmi jóllétnek.

Dr. Randolph és kutatótársai a fenti következtetésre 3302 nő adatait elemezve jutottak, akik egy évtizedes vizsgálat részesei voltak. Az alanyoktól vért is vettek, s abban a tesztoszteron és egyéb reproduktív hormonok jelenlétét vizsgálták. E konkrét tanulmányban a menopauza időszakán átmenő nőkre koncentráltak.

Fotó: 123rf.com

Az adatokat áttekintve a kutatók rájöttek, hogy a magasabb tesztoszteron szinttel rendelkező hölgyek valamivel nagyobb mértékben éreztek szexuális vágyat, mint akiké alacsonyabb volt. A különbség elenyészőnek számított. Azaz, ha egy nőnek egy kis mennyiségben tesztoszteront adnának, az nem különösebben segítene.

Ám a tanulmány egyértelműen azt mutatta: azok a nők, akiknek kevesebb szomorú időszakuk volt s érzelmileg elégedettebbek voltak a kapcsolatukban, nagyobb mértékben vágytak a szexre, mint akik elégedetlenebbnek bizonyultak.

A hangulat és az egészség, valamint érzelmi jóllét a kulcs a hölgyeknél” – jelentette ki a kutató.

Azoknál a nőknél tehát, akik elégedetlenek alacsony libidójukkal, eredményesebb lehet, ha problémáikról beszélgetnek egy pszichológussal. A dolog nem tűnik fairnek, hiszen egyszerűbb bevenni egy pirulát – ám ha a női vágyról van szó, a helyzet ennél sokkal komplikáltabb, tette hozzá a szakember.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.