Nincs merevedés? – Ezt teheted

A merevedési zavar a férfiak egyik leggyakoribb szexuális diszfunkciója. A gyógyszeripar erre egy egész iparágat épített fel, sajnos máig az egyik leginkább keresett gyógyszerek közé tartoznak a potencianövelő szerek.

Pedig a merevedési zavar jelentős hányada nem feltétlenül az életkor vagy szervi betegségek miatt alakul ki, hanem lelki okai vannak, mint amilyen a szégyen, a harag, a teljesítményszorongás. A legtöbb férfi, aki a szexuális gondjai miatt fordul szakemberhez, azt mondja el, hogy mielőtt szexre kerülne a sor, máris aggódnak, a gondolataik akörül forognak, fog-e működni a pénisz, mennyi ideig marad olyan merev, amivel úgy fog tudni szeretkezni, ahogy fejben elképzeli – számol be az NLC.hu.

Nem a vonzódás hiánya az oka

És ez a fejben elképzeli a kulcs a merevedési zavar megértésében, hiszen sok-sok férfinek konkrét fantáziája, elképzelése, tévhite van arról, hogyan kell a nőt jól kielégíteni. A fantáziát a pornóipar és a libidó segíti, a tévhiteket pedig az internet és a pornó segíti elültetni az agyba. Például ilyen tévhit az is, hogy a nőknek hosszú ideig tartó, igen erős merevedésre van szükségük ahhoz, hogy legyen orgazmusuk. Vagy hogy az orgazmus a behatoláshoz kapcsolódó érzés, amit csak bizonyos nagyságú pénisz tud elérni a nő hüvelyében. Ezek aztán olyan káoszt teremtenek egyesek fejében, hogy mire odaérnek, hogy levetkőztetik a nőt, máris a görcsösség és a szorongás lesz úrrá rajtuk.

Fotó: 123rf.com

Ezt a teljesítményszorongást onnan lehet észrevenni, hogy amikor például a nő menstruál és kerülné a szexet, akkor a férfi aktívabban érzi a vágyat, spontán merevedése is van. Vagy például abból, hogy van reggeli merevedése időnként, tehát a pénisz mint szerv jól működik, mégis, csak szex közben akadnak gondok. Akkor is csak akkor, ha behatolásra kerülne sor. Ilyenkor kimondható, hogy a szex amiatt nehézkes a férfi számára, mert túlságosan erőteljesen a péniszére helyezi a hangsúlyt az ágyban. Holott a nők jelentős része csak klitorális (csiklón keresztül megélt) orgazmusra képes, a behatolás tulajdonképpen magát a tetőpontot nem hozza meg a szexben. 

A fogadó partner részéről azonban szintén nehézkes lehet a merevedési zavar miatt a szex. A nők közül sokan vannak úgy a férfi partner merevedésével, hogy az valamiféle fokmérője annak, hogy mennyire jó nők, mennyire kívánatosak. Ha nincs a férfinek a meztelen nő látványától azonnal spontán erekciója, ami legalább félóráig kitart, akkor összeomlanak. Pedig ez is egy tévhit, semmi összefüggés nincs a spontán és tartós merevedés között és a vonzalom mértéke között, legalábbis felnőttkorban. A kamaszfiúknál előfordulhat, hogy spontán ilyenre képesek, de ezt az évek múlásával igyekeznek megtanulni kontrollálni. Így idővel csókolózás, simogatás, vetkőztetés lesz szükséges a merevedéshez. És ez így természetes.

Amit biztosan nem szabad mondani a partnernek, ha éppen nincs merevedése, az az, hogy akkor már nem szeret? Már nem vagyok elég kívánatos? Ezekkel a kérdésekkel még inkább nehezítjük a helyzetet, és a szégyenérzetet felerősíthetjük a partnerben. Ehelyett fogadjuk el, hogy most éppen ez van, és inkább kezdjünk valamilyen más tevékenységbe. Ilyen lehet az is, ha főzünk együtt vacsorát, ha csak csókolózunk, vagy ha összebújva filmet nézünk. Kommunikáljuk azt, hogy rendben van, hogy most nem esünk egymásnak, lehet, hogy még nem állunk rá készen. A még szó itt a kulcsszó, mert ezzel elvehetjük a nyomás gyakorlását a péniszről, mint a szex eszközéről.

Túlélheti a párkapcsolat a merevedési zavart

Akár időszakos, akár a párkapcsolat elején létező jelenség a merevedési zavar, nagyban függ attól a megléte, hogy a partner hogyan kezeli ezt a problémát. Aggódni egyáltalán nem szabad, és különösebben sem szakember, sem szakorvos nem szükséges mindaddig, amíg nem telik el legalább 4-5 hónap tartósan merevedés nélkül. Amennyiben fennáll a lehetősége annak, hogy valamilyen fertőzés, gyulladás okozhatja, érdemes mindkét félnek urológushoz mennie: a párkapcsolatokban általában oda-vissza fertőzhetik egymást, ha csak az egyiküket kezelik.

Ha pedig kiderül, hogy a merevedési gondokat leginkább valamilyen lelki tényező okozza, akkor célszerű párban segítséget kérni.  Bármilyen szakemberhez is menjünk, a cél az lesz, hogy ketten együtt a pár tagjai megtalálják a számukra legjobban működő szexuális életet. A merevedési gondokat úgy is levehetjük a párkapcsolatról, ha játékosan megbeszéljük egymással, csak előjáték lesz legalább egy teljes hónapig. Úgy, mintha kamaszok lennénk. Egy ilyen időtartam alatt a játékosság és a szorongás csökkentése előremozdíthatja a szexuális életet, így az kevésbé lesz terhelt a problémákkal.

Sok múlik tehát azon, hogy nőként hogyan reagálunk a partner merevedési gondjaira. A negatív megjegyzésekkel, a más férfiakhoz való hasonlítgatásokkal még inkább megerősítjük és rendszeressé tehetjük a merevedési zavart. A megoldás a kommunikációban és a női partner kezében van.

Olvasd el ezt is!

Merevedési zavar – visszafordítható?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.