Ne hagyjuk tönkremenni a párkapcsolatot!

Dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológus szerint a férfiakat leggyakrabban érintő szexuális működési zavar genetikai eredete esetén is olyan frusztrációt és szorongást okoz a férfiban, hogy pszichológussal együtt keresni a megoldást, mindenképpen ajánlott.

A korai magömlés egészségügyi probléma, mellyel minden ötödik férfi érintett. Élethosszig tartó formája feltételezhetően a csökkent szerotonin-szinttel áll összefüggésben és genetikai eredetű. Emellett számos más állapot és betegség (p. prosztatagyulladás) befolyásolhatja károsan a magömlést, így ez szerzett korai magömlést okozhat. Nem elhanyagolható az sem, amikor társadalmi, pszichés és párkapcsolati problémák nyomán jelentkezik ez a probléma a férfiaknál. Akármilyen fajtájáról is beszélünk, a lelki érintettség nem hagyható figyelmen kívül. Ezért fontos ilyenkor az is, hogy pszichológus segítségét is kérjék az érintettek. Nem feltétlenül csak a férfiak, akár partnerükkel együtt is ellátogathatnak a problémával kapcsolatban szakemberhez.

Dr. Almási Kitti, szakpszichológus szerint nem véletlen, hogy ez a férfiak leginkább aluldiagnosztizált és alulkezelt szexuális működési zavara. Az ő praxisában is ritka, hogy valaki konkrétan ezzel a problémával kapcsolatban fordulna hozzá.

„Maga a korai magömlés, mint a felkeresés konkrétan megfogalmazott oka, nem jellemző, talán ha 1-2 alkalommal fordult ilyen elő az évek során. Egyéb szexuális diszfunkciókkal, mint pl. a merevedési zavar már gyakrabban keresnek meg. Ebben az esetben a párok el sem jutnak addig a pontig, amikor az aktus megtörténhet, vagy ha eljutnak, akkor már kevésbé az a zavaró, hogy 1 percen belül elment a férfi” – osztja meg tapasztalatait a pszichológus, majd folytatja. – „Olyan problémákkal gyakrabban jelentkeznek férfiak és nők egyaránt, hogy nem kielégítő a szexuális életük, és ebben szeretnének segítséget kérni. Nincs orgazmusa a hölgynek, nem rendszeres a szexuális élet, és ilyenkor előfordul, hogy a lehetséges okok felderítése közben az is kiderül, hogy igazából korai magömlés áll a párok rossz szexuális életének hátterében.”

A korai magömlés hátterében, amennyiben annak nem genetikai eredetű fajtájáról van szó, állhatnak lelki eredetű okok is. Előfordul, hogy egy bizonyos hölgypartner frusztrálta a férfit annyira, hogy nem tudott a saját és a partner elvárásainak megfelelni, ilyenkor érdemes pszichológusnál a végére járni ezeknek a szorongásoknak. Van, hogy nem úgy általában lép fel a korai magömlés problémája, csak egy bizonyos partnerrel kapcsolatban, ilyenkor a vele összefüggő szorongásokat, félelmeket kell feldolgozni.

Kényes témáról van szó. Bár a szexuális élet problémáival kapcsolatban jó lenne, ha a párok együtt érkeznének a rendelésre, és már kiindulásképpen együtt keresnék a megoldást a gondokra, gyakoribb, hogy csak az egyik fél jelentkezik, és a saját szemszögéből mutatja be a tényállást. Ilyenkor az gyakran a terápia része, hogy a partnerrel együtt is jöjjenek el, és próbálják oldani a gátlásokat, felderíteni az okokat a pszichológusnál.

„Általában az a fél jön el először, akit jobban zavar a kialakult helyzet, vagy aki könnyebben vállalja, hogy segítséget kér, ezért gyakran a pár női tagja fordul pszichológushoz, akkor is, ha a férfi gondjáról van szó” – világít rá jobban a korai magömléssel kapcsolatos hozzáállásra Dr. Almási Kitti.

Hogyan tud segíteni ezeken a férfiakon a pszichológus?

Nagyon sokan rettegnek attól, hogy kiderül róluk, hogy pszichésen nincsenek rendben, így sokszor nehezen fordulnak terapeutához. Sok ember könnyebben keres akut módszert a problémájára, mint hogy beszéljen róla. Akad olyan, aki viszont arra szánja rá magát nehezebben, hogy szakorvoshoz menjen, és esetleg kiderüljön róla valamilyen szervi elváltozás, amelyet gyógyszeresen kell kezelni.

„Már az is segítség, hogy ha a férfiak elmennek egy pszichológushoz és megfogalmazzák a problémájukat. Ki merik mondani, mernek beszélni róla, ezáltal szembenéznek vele. Ilyenkor a beszélgetés során hamar kiderül, hogy ezzel nincsenek egyedül, ez nem csupán velük fordult, fordulhat elő. Ez a tény már magában megnyugtatóan szokott hatni” – mesél tapasztalatairól a pszichológus. – „Természetesen utána a kiváltó okokat is próbálják felderíteni, hogy mi vezetett idáig, hogy az adott diszfunkció előfordulhatott. Technikák, relaxációk javaslatával a pszichológus is tud segíteni, de sokszor tényleg abban leginkább, hogy ne féljenek szakorvoshoz fordulni az érintett páciensek.”

Fotó: 123rf.com

Dr. Almási Kitti szerint a párkapcsolati problémák kezelésénél a másik fél bevonása a terápiába mindenképpen segít. A kialakult helyzet gyökereinek keresése, tehát hogy mikor kezdődtek a gondok, mi történt akkor, milyen tényezők befolyásolták a szexuális zavarokat. Ez egyfajta önismereti munka. Valóban sokszor magának a problémának a megfogalmazása, a pszichológus megnyugtató válasza, hogy ez nem csak az ő problémája, és van rá gyógymód, már elegendő szokott lenni a továbblépéshez, amelyet adott esetben, ha szükséges, már urológus-andrológus szakorvosnál keres a páciens.

A Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai támogatása mellett zajlik a „Tiéd a kontroll” címet viselő felvilágosító kampány. A www.tiedakontroll.hu oldalon a téma iránt érdeklődők számtalan hasznos információt találnak. Aki úgy érzi, hogy segítségre szorul, ezen a felületen könnyen tájékozódhat, és további útmutatást kaphat problémájával kapcsolatban. A legjobb hír, hogy van megoldás!

Forrás: https://napidoktor.hu/index