Munkahelyi szexuális zaklatás – 4 módszer a megelőzéshez

Sajnos a szexuális zaklatás a munkahelyi zaklatás egyik leggyakoribb formája – több szempontból komoly problémát jelent, amit a munkáltatónak meg kell akadályozni. Íme 4 módszer a megelőzéshez.

Nem ritka a munkahelyen a szexuális zaklatás – sőt, sajnálatos módon ez a munkahelyi zaklatás egyik leggyakoribb formája.

Egy friss jelentés feltárja, hogy az alkalmazottak 56 százaléka tapasztalt ilyet vagy volt már tanúja szexuális zaklatásnak a munkahelyén. A munkahelyeken előforduló panaszok feléért a szexuális zaklatás is felelős. Ha hagyják elburjánzani, a szexuális zaklatás csökkenti az alkalmazottak morálját és termelékenységét. Növeli a fluktuációt, vagyis a munkavállalók egyszerűen továbbállnak, ráadásul a zaklatás sebezhetővé teszi a szervezetet a perekkel szemben.

Fontos, hogy a cégvezető, munkáltató olyan munkahelyi környezetet teremtsen és tartson fenn, amely mentes az efféle magatartástól. A munkahelyi szexuális zaklatás megelőzése lehetséges, bizonyos szabályok betartatásával. Ezzel a cég vezetése megvédheti munkavállalóit a lelki sérülésektől, a vállalatot pedig a jogi következményektől.

zaklatás, abuzus

Fotó: 123rf.com

1. Hozzunk létre egyértelmű szexuális zaklatással kapcsolatos szabályzatot

Győződjünk meg arról, hogy szervezetünk megfelelő zaklatásellenes szabályzattal rendelkezik és a személyzet is ismeri azt. A szexuális zaklatással kapcsolatos szabályzat egyértelművé teszi az alkalmazottak számára, hogy a szexuális zaklatás semmilyen formája nem tolerálható a szervezetben.

A szexuális zaklatással kapcsolatos, hatékony megelőzési szabályzat tartalmazza az alábbiakat:

  • Magyarázza el, mi a szexuális zaklatás
  • Tájékoztassa az alkalmazottakat, hogy a nem megfelelő szexuális kezdeményezéseket nem tolerálja.
  • Adjon tájékoztatást arról, hogy milyen csatornákon jelentheti az alkalmazott a szexuális zaklatást
  • Határozza meg a panaszvizsgálati eljárást
  • Mondja ki, hogy akit szexuális zaklatásban bűnösnek találnak, annak felmondhatnak vagy fegyelmi eljárásnak vethetik alá.

2. Tegyük egyszerűbbé a szexuális zaklatással kapcsolatos incidensek bejelentését

Hatékony megelőzési lehetőség, ha könnyebb bejelenteni a szexuális zaklatással kapcsolatos incidenseket. Erre azért van szükség, mert ha csak egyetlen módszert biztosítunk a szexuális zaklatás eseteinek bejelentésére – például személyesen kell beszélni a HR-vezetővel – akkor egyes alkalmazottak megfélemlítve vagy kínosan érezhetik magukat a panasztétel miatt.

Vagyis, kínáljunk többféle módot a szexuális zaklatás eseteinek bejelentésére, így arra ösztönözzük az alkalmazottakat, hogy beszéljenek, s közben biztonságban érezhetik magukat. A bejelentés történhet telefonon, kérdőíven vagy e-mailben is.

abuzus, zaklat

3. Fektessünk be az alkalmazottak képzésébe

Jó módszer a hatékony megelőzésre, ha a cég vezetése évente legalább egyszer zaklatás elleni képzést tart. A képzés segít leküzdeni a nem kívánt kezdeményezéseket és a nem megfelelő viselkedést. Emellett felhatalmazza a munkahelyen szexuális zaklatást tapasztaló alkalmazottakat, hogy felismerjék ezeket az incidenseket és jelentsék az illetékes hatóságnak.

Gondoskodjunk róla, hogy a tréningek felvilágosítsák a munkavállalókat arról, mi a szexuális zaklatás, írják le a panasztételi vagy bejelentési eljárást, magyarázzák el a személyzetnek a szexuális zaklatástól mentes munkahelyhez való jogát és bátorítsák őket, hogy hangot adjanak aggályaiknak. Lényeges, hogy legyenek a vezetőknek és a felügyelőknek is külön képzések. Ezeknek a foglalkozásoknak meg kell határozniuk a gyakori szexuális zaklatással kapcsolatos magatartásokat, valamint meg kell tanítaniuk a vezetőket arra, miként kezeljék a tudomásukra jutott panaszokat.

4. Kezeljük megfelelően a szexuális zaklatással kapcsolatos aggodalmakat és vádakat

Ha esetleg pletykákat hallunk szexuális zaklatással kapcsolatban, vagy egy alkalmazott hivatalos panaszt tesz, minél előbb foglalkozzunk vele. Semmiképp se érezze magát figyelmen kívül hagyva.

Körültekintőnek kell lennünk – folytassunk nyomozást, beszéljünk az áldozattal és a szexuális zaklatással vádolt alkalmazottal. Kérezzünk ki tanúkat és használjuk fel a kapott információkat az ítélet meghozatalához. Az összegyűjtött bizonyítékokat ügyvédnek is meg lehet mutatni, hogy elfogulatlan döntést hozzunk. Ne felejtsük el megőrizni a vizsgálat pontos és teljes dokumentációját. Ez segít megvédeni magunkat, ha egy alkalmazott elégedetlen az ítélettel és úgy dönt, további jogi lépéseket tesz.

Munkahelyi szexuális zaklatás – Ezeket a jeleket vedd komolyan!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.