Mik azok a spermicidek?

A spermicidek többféle formában léteznek: krém, gél és hab változatait is lehet a boltokban kapni. Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek elpusztítják a spermákat. Lehet önmagában is használni, de sokkal hatásosabb más születésszabályozó termékekkel, például óvszerrel együtt.

Hogyan működnek?

A spermicidek megbénítják és megölik a spermákat, még mielőtt az a petesejthez érne. Hogy hatásos legyen, a méhnyakhoz közel kell felhelyezni. A krémeket, géleket és habokat egy ehhez szükséges eszközzel kell bejuttatni a vaginába – hangsúlyozza a KamaszPanasz.hu.

Ezeket még a szexuális együttlét előtt kell felhelyezni. A használati útmutató megmondja, pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy hasson. Néhány már azonnal hat, de a legtöbbet 15 perccel az együttlét előtt kell használni.

Fotó: 123rf.com

Mindegyik változata csak egy óráig hatásos. Ha egy óránál tovább tart az együttlét, vagy új aktust terveztek, akkor meg kell ismételni a használatot. Használat után a lányoknak 6 órán keresztül nem szabad fürdeniük.

Milyen hatékonyak?

Hatékonyságuk azon is múlik, hogy mennyire használjuk helyesen, és milyen gyakran. Általánosságban elmondható, hogy a szülésszabályozó módszerek sikeressége sok mindentől függ. Ide tartozik az egyén egészségi állapota és a gyógyszeres kezelések is. Szintén befolyásolja a fogamzásgátlási módszer alkalmassága, és hogy nem felejtjük-e el minden alkalommal használni. Bár önmagában a spermicidek nem olyan hatásosak, mint a többi módszer, nem drágák és könnyen használhatók.

Fontos tudni, hogy a spermicidek használata nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Erre a célra mindig használjatok óvszert!

Fotó: 123rf.com

Lehetséges mellékhatások

A spermicidek irritálhatják a vaginát és a körülötte lévő bőrt. Ez az irritáció növeli a szexuális úton terjedő betegségek, mint például a HIV kockázatát. Másik mellékhatás lehet a visszatérő vizelési inger, mivel a spermicid felboríthatja a lányok baktériumflóráját.

Azok, akik felelősségteljesen tudnak dönteni a szülésszabályozás terén, és olyan párok, akik az óvszer mellé extra védelmet kívánnak biztosítani.

Hogyan szerezhető be?

Vény nélkül kapható a patikákban és a boltokban. Konzultálhatsz orvosoddal is a számodra megfelelő termék kiválasztását illetően.

Felfázás vagy gombás fertőzés?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.