Miért hökkenti meg az embereket a magasságbeli különbség?

Magasabb a nő, mint a férfi – tényleg kényelmetlen?

Nem egy különös megjegyzést kapott a közelmúltban egy fiatal sztárpár, Joe Jonas és Sophie Turner, akik magasságukat tekintve meglepőek első ránézésre: a színésznő Jonas fölé emelkedik. Vajon valóban ennyire meghökkentő a magasságbeli különbség a nő javára?

Amikor Joe Jonas zenész és Sophie Turner színésznő először kezdett randevúzni, máris megkapta a magáét a bulvárkapoktól, amiért magasságbeli különbség van köztük, a lány javára. Ám nem ők az egyetlenek, akik egy párt alkotnak, pedig a nő magasabb a férfinál. Nicole Kidman és Keith Urban (vagy korábbi férje, Tom Cruise), Cameron Diaz és Benji Madden, Gigi Hadid és Zayn Malik is jó példa a magasságbeli különbségre a sztárpárok között.

Van tehát ennek bármi jelentősége a párkapcsolat működése szempontjából? Miért zavarja ennyire az embereket?

Jean Fitzpatrick kapcsolat-terapeuta a Yahoo Lifestyle magazinnak elmondta: hogy ez zavaró-e, az inkább a kapcsolat milyenségétől, múltjától függ.

Úgy gondoljuk, hogy a férfinak kell magasabbnak lenni, ez a normális” – fogalmazott. – “Ezért az ilyen magasságbeli különbség szorongásra ad okot első pillantásra. A nagyon magas nő óriásnak érezheti magát a párja mellett, s gyakran fordulhat meg a fejében, miért is nem nőtt kicsit magasabbra. Az alacsony férfinak pedig már az iskolában is lehettek gondjai emiatt – s ha egy nála magasabb nővel randevúzik, visszatérhetnek a rossz emlékei, melyeket máig nem dolgozott fel.”

A terapeuta hozzátette: gyermekként mi vagyunk a kicsik és a felnőttek a nagyok. A nagyoknak kell gondoskodni rólunk és szeretni bennünket, megítélni és bírálni is. Ugyanakkor, egy ilyen „teher”, amit hordozunk, sem ledolgozhatatlan. Különösen, ha a pár mindkét tagja, akik között magasságbeli különbség van, hajlandó beszélni a problémáról – már ha okoz neki gondot egyáltalán.

A magasságot tekintve a karrier terén is a sikerre asszociálunk, de ez egy eleve sikeres párnál nem jelent problémát” – mondta Jean Fitzpatrick. – S manapság azt is tapasztalom, hogy a mai, valóban partnerségen alapuló kapcsolatokban, ahol a magasságbeli különbség kevésbé érdekli a feleket, jobban megoszlanak a feladatok a háztartás és a gyermeknevelés terén is.”

Számos, sokkal fontosabb kérdés is van, amellyel szembe kell nézniük a pároknak, mint a magasságbeli különbség.

Ha egyszer egy pár már jó ideje együtt van, a kapcsolat minősége a fontos. Meghallgatják és megértik-e egymást? Gondoskodnak-e a másikról? Megbíznak-e egymásban?” – emelte ki a terapeuta.

S lássuk be, a magasságbeli különbségtől eltekintve Joe Jonas és Sophie Turner, akiket „Jophie” –ként is emlegetnek, nagyon is boldognak tűnnek együtt, s elkezdték szervezni az esküvőjüket. Persze, a lábbelit illetően Sophie-nak okosan kell majd döntenie.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.