Mi rontja el a nyaralás alatti szexet? A mobilod!

Új kutatás készült, ami a párok nyaralásra vonatkozó szex reményeit, és a technológia kapcsolatukra gyakorolt hatását vizsgálja. A kutatás eredménye, a tanulmányok, és egy videóra vett társadalomkutatás, melyet valós párokkal készítettek, mind bizonyítja, hogy valamilyen megoldásra van szükségünk annak érdekében, hogy jobb legyen a szex a nyaralás alatt.

Egy 2000 felnőtt részvételével készült felmérés feltérképezte az emberek nyaraláshoz fűzött szex-elvárásait, amiből kiderült, hogy 52%-uk reménykedik abban, hogy jobb lesz, ugyanakkor 60%-uk bevallotta, hogy a gyakorlat nem őket igazolta. Ez a szám nem túl meglepő, mivel az emberek 40%-a kevésbé hajlamos kezdeményezni, ha partnere a telefonját nyomkodja az ágyban, és 41%-uk bevallotta, hogy a nyaralós estéket ugyan egymás mellett ülve töltik, de külön képernyőket nézve.

Telefonnyomkodás szex helyett?

Általánosságban elmondható, hogy a nyaralás közbeni digitális figyelemelterelés különböző formái negatívan hatnak a kapcsolatainkra. Több mint negyedük beismerte, hogy a telefonjuk nyomkodása könnyen vitához vezethet. 59% érzi úgy, hogy vagy ők, vagy partnerük, de leginkább mindketten túl sok időt töltenek a különböző képernyők előtt, és több mint felük érezte úgy, hogy ennek a kapcsolatuk issza meg a levét, 72 válaszadó beismerte, hogy még szex közben is használta a telefonját!

Eltérő válaszok érkeztek az emberek különböző életszakaszaiban. Egyötödük – ezen belül is a 35 éven aluliak egyharmada, akik már ilyen technológián nőttek fel – vallotta be, hogy a telefonjaik és tabletjeik bezavarnak a szexuális életükbe a nyaralás alatt. Mi több, 15%-uk beismerte, hogy a technológiai eszközök megléte miatt szeretkeznek kevesebbet ilyenkor ez a szám a 35 alattiak körében 25%-ra nő.

meddoseg

A közösségi felületek érdekes szerepet játszanak a dolgok ilyen irányú alakulásában: 65%-uk akár napi 3x is posztol a nyaralás alatt, és 42%-uk első körben inkább ezeken a felületeken osztja meg az élményeit ahelyett, hogy ezt a partnerével tenné. A medence vagy a strand ideális helynek tűnhet a kikapcsolódásra, de az emberek majdnem fele azt mondja, hogy még ilyenkor is használja a kütyüjeit, 27%-kal többen a nők, mint a férfiak.

#DoNotDisturb

A Durex hiszi, hogy erre van megoldás. A válaszadók 57%-a mondta, hogy felcsigázná őket, ha tudnák, hogy a partnerük kikapcsolta a telefonját, hogy zavartalanul koncentrálhasson a nyaralásra, és az együtt töltött időre. Azért, hogy kiderüljön, pontosak-e az előzetes adatok, a Durex meghívott párokat egy álomnyaralásra, és a kísérlet kedvéért két csoportra osztotta őket: akik használhatták a telefonjaikat, és akik nem. A #DoNotDisturb eredményeiből készült film a világ összes párjának megmutatja, hogy egy kis telefonos szünet hogyan hat ki a szexszel kapcsolatos elvárásaikra.

Dr Sharif Mowlabocus, a Sussex-i Egyetem Szexuális Nézeteltérés központjának szakértője elvégzett egy, a Durex felfedezéseit kiegészítő tudományos kutatást. Azt találta, hogy a párok ahelyett, hogy belevetnék magukat a hálószobai romantikázásba, inkább azzal voltak elfoglalva, hogy a szobájukban elég erős-e a WiFi jel. Dr Mowlabocus azt is elmondta, hogy bebizonyosodott: „a telefonhasználat bátorítás a másik fél számára, hogy ő is nyomkodni kezdje a készülékét”, súlyosbítva a problémát.

Van megoldás?

„A résztvevők határozottan állították, hogy a nyaralásnak a kikapcsolódásról kell szólnia – a munkából, az otthoni életből és a közösségi felületekből is” – foglalta össze Dr Mowlabocus. – “Mindennek ellenére a hotelszoba manapság már nem az intimitásról és romantikáról szól, mint egykor, hanem inkább egy nyüzsgő médiaközpontra hasonlít, ahol a párok egyből fel akarják tölteni a képeket, lejelentkezni a barátaiknál Messengeren, és végiggörgetni a hírfolyamukon. Megoldás lehet, ha bevezetnek szabályokat, például csak az előtérben használják a telefont, a szobában nem, vagy csak meghatározott időt tölthetnek el a telefonjukon.”

Volker Sydow, a Durex nemzetközi igazgatója egyetért: „A nyaralás régen arról szólt, hogy kikapcsolódunk, és több időt töltünk el a párunkkal. Azonban ez a kísérlet bebizonyította, hogy minél inkább az eszközeinkhez fordulunk szórakoztatásért – még a nyaralás alatt is -, ez a kapcsolataink felfrissítésének az útjába áll. A Durex szeretné, ha az emberek megválnának ezektől az eszközöktől a nyaralásuk idejére, és egymás megérintésére koncentrálnának a telefonjuk megérintése helyett.”  

Forrás: https://napidoktor.hu/index