Mennyi kritikát bír el egy kapcsolat sérülés nélkül?

Észrevettük már valaha, hogy bármely kapcsolat harmonikus fejlődéséhez (akár családi, akár más csoportos vonatkozásban) fontos a kritika és elismerés megfelelő arányának megtartása? Kutatók már számtalan kutatást végeztek a témával kapcsolatban, amelyek alapján megpróbálták meghatározni a pozitív és negatív véleménynyilvánítások ideális arányát.

A Losada-hányados

Ez az érték az emberi kapcsolatokban megtalálható pozitívumok és negatívumok hányadából számolható ki. Elsőként John Gottman pszichológus hívta fel a figyelmet ennek a hányadosnak a jelentőségére. Negyven év alatt több mint háromezer házasságot elemzett, és a kapcsolati pozitívumok és negatívumok alapján 90%-os pontossággal tudta megjósolni a válás esélyét. Később egy másik pszichológus, Marcial Francisco Losada volt az, aki több száz üzleti csoport helyzetét analizálta, pontosan meg tudta határozni a kapcsolat jövőjét befolyásoló legjelentősebb körülményeket, és megalkotta a róla elnevezett Losada-hányadost.

Miért olyan fontosak a megfelelő arányok?

Képzeljük el, hogy a helyzet, amiben vagyunk, egy vitorláshajó. Amikor a szél fújja a vitorlákat, azt elismerésként értelmezhetjük, de a kritika maga a hajó kormánya. Meg tud mozdulni ez a hajó, ha a kritika mértéke nagyobb az elismerésnél? Nem számít, milyen erőbedobással forgatjuk a kormányt, az „elismerés szele” nélkül nem tudunk továbbhaladni.

párkapcsolat, alvás

Fotó: 123rf.com

Vagy ha ellenkezőképpen gondolkodunk, és csak magasztaljuk a társunkat, de tudatosan nem vesszük észre a hiányosságokat, problémákat, mi történik? Az ilyen hajó kontrollálhatatlanná válik, és ki tudja, hová fújja a nagy szélhullám?

A Losada-hányados nagyjából megegyezik a 3 pozitívum 1 negatívum arányával. Ez az a minimum érték, amely szükséges a jó teljesítmény eléréséhez (bármilyen kollegális, baráti vagy családi „csapatban” végzett tevékenységről legyen is szó). A maximális érték 7 pozitívum és 1 negatívum hányada lehet, hiszen azok a kapcsolatok, amelyek ennek az értéknek a határai mögött állnak, egy idő elteltével megromlanak.

Hogy is működik?

Pozitív hozzáállás és kompromisszumkészség nélkül bármelyik kapcsolat széteshet, de ugyanilyen veszélyes a kritika, a negatív érzések teljes hiánya. Az egyensúly rendkívül fontos. Emlékezzünk tehát erre az egyszerű szabályra: 3 jó/1 rossz!

Olvasd el ezt is!

Egyedül vagy a partneremmel menjek szexterápiára?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.