Mit jelent a korai magömlés? Hogyan lehet meghatározni?

A korai magömlés oka evolúciós eredetű. A foalom meghatározása úgy a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, hogy a magömlés “a megfelelő/kívánt idő előtt” történik meg.

Lehetetlen meghatározni, hogy mi a “normális”. Átlagról beszélhetünk, de arrról is csak óvatosan. Az együttlét hossza – a magömlés tekintetében – minden párnál különböző, sőt akár minden szexuális aktusnál változhat. Néha egy “gyors numera” is tökéletesen kielégítő,  míg egy másik alkalommal ez az időtartam csalódást fog okozni – hangsúlyozza Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

Azt a célt tartsuk szem előtt, hogy az együttlét mindkét fél számára kielégítő legyen, tekintet nélkül az együttlét hosszára.

Fotó: 123rf.com

Milyen gyakori ez a probléma?

Nagyon gyakori.  A korai magömlés a leggyakoribb férfi szexuális diszfunkció amivel a szexuálterapeuták találkoznak. Ha figyelembe vesszük, hogy férfiak átlag ideje a behatolástól az orgazmusig két perc, az lenne a fair, ha azt mondanánk, hogy a legtöbb férfi korai magömléstől szenved.

Működik az a trükk, amely azt tanácsolja, hogy szex közben gondolj bármi másra, csak ne olyan dologra, ami összefügg a szexszel?

Néhány esetben ez a technika tulajdonképpen késleltetheti az ejakulációt egy rövid ideig. De milyen áron? Szex közben az élvezet a cél. Nehéz ezt szem előtt tartani és elérni, ha közben az esti focimeccs végeredményén vagy a kocsi javíttatásán jár az eszünk.

A partnerednek talán nagyobb élvezetet tudsz okozni, de mi a helyzet veled?

Továbbá ha túl jól sikerül ez a technika, akkor nagy az esély, hogy a merevedésed csökken. Aztán máris két problémát kell megoldanod, a korai magömlést és a merevedési zavart.

Mi a helyzet a spray-kkel és a krémekkel, amiket “csodaszerként” reklámoznak?

Ezek a készítmények általában helyi érzéstelenítők. Olyan hatásmechanizmussal, mint az injekció,  amit a fogorvosnál kapsz. Ezek a készítmények ideiglenesen megfagyasztják az idegeket, így nem érzed olyan erősnek a stimulációt. Ezáltal késleltetik az ejakulációt egy rövid ideig.  De mi értelme ennek?

Nem csak te nem tapasztalod meg a gyönyört igazán, de ezek a termékek csökkenthetik a partnered érzékenységét és élvezetét is. Azt is figyelembe kell venni, hogy néhány embernél ezek a készítmények allergiás reakciót válthatnak ki. Nem csak a férfiaknál, hanem a nőknél is, aminek az eredménye lehet az akár heteken át tartó fájdalom, a duzzadt és viszkető nemi szervek.

Mi a helyzet a légzési technikákkal?

Bármilyen légzési vagy relaxációs technika hasznos lehet, mert segíti a fókuszt a testre helyezni. Segít koncentrálni, még mielőtt szexuális aktust kezdeményezel. Arra azonban figyelni kell, hogy ha egyszer elkezded és csak a légzésedre koncentrálsz, a szex szempontjából ugyanolyan dekoncentrált lehetsz, mintha nem végeznél légzési technikákat.

Miért nem alapvető, velünk született képesség az magömlés kontrollálása?

Először is, mert nincs evolúciós háttere. Az ember az egyetlen faj, amely kontrollálni szeretné a magömlés idejét. Az összes többi fajnak egyetlen célja van, a faj fennmaradása. Ezért a legfontosabb feladat, ez tehát a korai magömlés oka, hogy a sperma mielőbb a nőstény hüvelyébe kerüljön, mielőtt egy ragadozó vagy egy másik hím, egy vetélytárs megtámadná őket.

Másodszor, a legtöbb férfinél a szexuális élet kezdete egyet jelentett az önkielégítéssel. Az esetek jelentős részében, a lebukástól való félelem miatt ilyenkor a gyors orgazmusra törekszenek inkább, mintsem a hosszan elnyújtott élvezetre.

Harmadsorban a korai szexuális élményekre sokszor olyan körülmények között kerül sor, ahol szintén a gyorsaság a legfőbb szempont. A kocsik hátsó ülése, a nappali, ahová bárki bármikor beléphet vagy a szórakozóhely mosdója nem épp ideális helyszín egy kiteljesedett szexuális együttlétnek.

És végül a legfontosabb… Senki nem tanítja meg a fiúknak, hogyan kell kontrollálni a magömlést. Ha ugyanannyi hangsúlyt fektetnénk erre, mint a szobatisztaságra szoktatásra  (ahol ugye a húgyhólyag felett kell kontrollt gyakorolni), akkor a korai magömléssel kapcsolatos problémák nagy része ki sem alakulna.

Érdekel, hogy mi az a technika, amely leginkább segít a korai magömlésben?

Ebben a kérdőívben találsz bővebb információt: 

Férfi (v)ágyak – Szorongás nélkül a hálószobában című kérdőívemet itt találod:

https://kerekkriszta.blog.hu/2019/08/28/kerdoiv_ferfi_v_agyak_szorongas_nelkul_a_haloszobaban

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Mitől-mitől!!??..
  Hát az izgalmi állapottól…
  van amikor előbb, van amikor később….
  No persze az egyéntől és a partnertől is függ…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.