Kikapcsolja az agyat a pornó!

A pornófilm-nézés alapvetően vizuális élmény, így főként a vizuális központot veszi igénybe – gondolhatnánk. A legújabb kutatások szerint azonban az erotikus filmek inkább csökkentik a vizuális ingerek feldolgozásáért felelős agyi régiók működését.

A legtöbb esetben a filmnézés vagy más, a látással kapcsolatos elfoglaltság fokozza a vizuális központ vérellátását. A megfigyelések szerint azonban ez nem igaz a pornófilmekre, agyunk ugyanis ilyenkor máshová, vélhetően a szexuális vágy kialakulásáért felelős agyi régióba csoportosítja az energiáit.

“Agyunk nem dolgozza fel az összes beérkező vizuális információt, ha pornófilmet nézünk” – mondta el Gert Holstege, a Groningeni Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. “Ha számítógépünkön dolgozunk, az összes beérkező inger fontos lehet, hiszen oda kell figyelnünk, ha nem akarunk elrontani valamit. A szexuális tartalmú filmek esetében azonban mindenki tisztában van azzal, mi történik, így a kisebb részletek, például, hogy milyen színű az ajtó, másodlagosak.”

Holstege rájött, hogy az agyi aktivitás vagy feszült vagy felfokozott (vagy egyik sem), de együtt a két állapot nem jön létre. Orgazmus közben a feszültség és nyugtalanság érzésének kialakulásában szerepet játszó régiók kikapcsolnak. Ezzel magyarázható, hogy az alacsony libidójú nők miért érzik feszültnek magukat.

“Logikus, hiszen ha a körülöttünk lévő vizuális ingerek elvonják a figyelmünket, nem tudunk a szexuális vágyra koncentrálni” – magyarázta Holstege. “Veszélyhelyzetben senkinek nem jut eszébe a szex, hiszen ilyenkor saját és nem fajunk túlélésével vagyunk elfoglalva.”

Fotó: 123rf.com

A mostani kutatások során a szakértők 12 egészséges, heteroszexuális, fogamzásgátlót szedő fiatal nőt kértek fel, hogy nézzenek meg három filmet, miközben agyműködésüket pozitron emissziós tomográffal (PET) vizsgálják. A PET segítségével a tudósok könnyedén megfigyelhették az agy vérellátásának változásait a különböző régiókban. A videók közül kettő szexuális, egy pedig semleges tartalmú volt.

Az eredmények szerint az erősen szexuális töltetű videók megtekintése során sokkal kevesebb vér áramlott az elsődleges vizuális kéregbe. Ettől még a régió aktív volt, csak sokkal kevésbé vett részt a vizuális ingerek feldolgozásában, mint a semleges filmeknél.

“Ebből világosan látszik, hogy agyunk számára fontosabb a szexuális vágy létrehozása, mint a vizuális ingerek feldolgozása” – összegezte a kutató. “A nők számára tehát mindenképpen szükséges a nyugodt és feszültségmentes környezet, hiszen csak így tudják magukat teljesen átadni a szexuális élvezeteknek. Az idegesség egyértelműen megöli a libidót.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.