Kényszeres a szexuális viselkedés – Ezek a jelek utalnak rá

Nemrégiben megjelent a BNO (a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszer rövidítése) legújabb, 11. kiadása, amelyben mostantól betegségként definiálható a „kényszeres szexuális viselkedészavar”, angolul CSDB (compulsive sexual behavior disorder).

A szakemberek szerint ugyanis ez nem más, mint egy impulzív személyiségzavar, mint például a kleptománia vagy a szerencsejáték függőség – számol be a Bien.

Definíciója szerint, aki ebben a betegségben szenved, képtelen az ellenőrzése alatt tartani intenzív, állandó szexuális ösztöneit vagy vágyait, amelynek eredménye az ismétlődő szexuális viselkedés. De mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt, hogy az illető életének középpontjában szexuális tevékenysége áll, annak ellenére, hogy tisztában van vele, hogy ez káros hatással van az életére, kapcsolatára. Szereti partnerét, mégis állandóan, mindennek alávetve csak a szexuális együttlétet erőlteti vele, vagy folyamatosan megcsalja. Késztetése olyan erős, hogy viselkedése akár munkáját vagy egyéb kötelezettségeit is veszélyeztetheti.

szex

Fotó: 123rf.com

A CBSD nem azt jelenti, hogy mindenkire rá lehet fogni, aki gyakran kívánja a szexet, vagy több szexuális partnere van. Mint ahogy nem mindenki alkoholista, aki iszik, úgy természetesen nem szenved mindenki kényszeres szexuális viselkedészavarban, aki sokat szexel. A diagnózishoz nincs köze annak, hogy vallási, erkölcsi vagy szociális megközelítésből milyen az egyén viselkedésének megítélése. A kényszeres viselkedésnek nincs köze ahhoz sem, hogy kit mi izgat fel, kinek mi a fétise, vagy hogy az illető jár-e swinger klubokba.

A köznyelvben főleg szexfüggőségként, vagy hiperszexualitásként emlegetik ezt a betegséget, de az orvosok egyelőre megosztottak abban a kérdésben, hogy ez valóban nevezhető-e addikciónak.

Egyes pszichiáterek szerint a CSBD-s betegek viselkedése és tünetei igenis olyanok, mint például egy alkoholistáé vagy drogfüggővé. Amikor egy csoportterápián beszélnek megszállottságukról, ugyanolyan őszinte és mély a fájdalmuk, mint bármely más szenvedélybetegé. Ahogy egyesek az alkoholt vagy a kábítószert használják örömforrásként, úgy a CBSD-sek a szexben találják meg ugyanezt az élvezetet. Életüket függőségük irányítja, mindent ennek rendelnek alá, szerelmi és családi életük sérül ennek következtében és ugyan egy-egy aktus – ahogy a drogfüggőknek egy lövés a kábítószerből – kis időre élvezetet okoz, hosszú távon nem boldoggá teszi, hanem egyre mélyebbre taszítja őket.

szex, álom

Fotó: 123rf.com

Ugyan a szerencsejátékfüggőknél is hasonló a felállás abból a szempontból, hogy nem szer, hanem egy tevékenység okozza függőségüket, de náluk bizonyított, hogy kicsiben kezdik és később egyre nagyobb és nagyobb összegekben játszanak, hogy ugyanazt az élvezetet elérjék – ezt nevezhetjük rezisztenciának. Illetve, ha megvonják tőlük szenvedélyüket, tehát nem fogadhatnak, akkor idegesen és irracionálisan viselkednek, egyes esetekben erőszakhoz folyamodnak (pl. kirabolnak vagy megölnek valakit, hogy pénzhez jussanak), ez pedig egyértelműen elvonási tünet.

A CSBD-ben szenvedők – ahogy az alkoholisták az italt – a szexet használják arra, hogy enyhítsék magányukat, szorongásukat, az unalmat, a szomorúságot, vagy egyéb kellemetlen érzéseiket.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Mik a szexfüggőség jelei?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.