„Jó házasság nincs jó szex nélkül”

Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus szervezésében -a 80-as évek óta először- szexuálterapeuta képzés indult a XVI. kerületben.

Honlapunknak a doktornő elmondta, hogy ezen a területen lehet a legtöbb sikert, javulást elérni. „A szexet mindenki fontosnak tartja és a terápia során olyan élményeket kapnak, amelyekkel fel tudják dobni a stagnáló vagy lefelé menő szexuális aktivitást. Kortól függetlenül minden hozzám forduló felismerte, hogy tartós hosszú és boldog párkapcsolat nincs szexuális harmónia nélkül. Sokan úgy vannak vele, hogy mit lehet tanítani a szexről…?”

Felvetésünkre, miszerint számos beteg inkább az ismert potencianövelő szerekhez nyúl, Dr. Rusz Edit elmondta: „Örültem annak, hogy ezek a gyógyszerek bejöttek Magyarországra, azonban egyikük sem mindentudó. Nem mindenkinek jók és hosszabbtávon esetleges mellékhatásokkal járhatnak. Felerősíthetik a vegetatív problémákat, többek között kipirulást és szívproblémákat okozhatnak."

P1010792

"A szexuális problémák jelentős része lelki eredetű. A páciens a foglalkozás során átadhatja terheit a szexuálterapeutának és így gyógyszerek nélkül is helyreállítható a nemi élet. A nőknek megalázó lehet, hogy párjuk csak gyógyszerek „bevetésével” tud lefeküdni velük. Fiataloknak nem ajánlanám őket, 60 éves kor felett viszont indokolt lehet szedésük. Egyébként fiatalok és idősek egyaránt megkeresnek és nyíltan mernek beszélni szexuális életükről.”

Kevesebb szakember van ezen a területen, mint amennyire igény lenne. Magyarország leghíresebb andrológusa, nőgyógyásza, plasztikai sebésze, belgyógyásza, pszichiátere és igazságügyi szakértője oktatják a leendő szexuálterapeutákat. Egyéni és párterápiákra egyaránt.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) adja a képzés szakmai hátterét, amely orvosoknak és pszichológusoknak egyetemi diploma után szexterapeuta végzettséget kínál. „Nem elég végigülni az órákat és megtanulni a feladott anyagot, nagyon fontos, hogy éles helyzetekben, a betegek között is megállják a helyüket”-szögezi le Dr. Rusz Edit. Képzésük első évfolyama 11 hallgatóval indult el."

P1010788

"Főként hölgyek-orvosok, pszichológusok és tanárok jelentkeztek. Egy év után kapják meg diplomájukat, majd két éven keresztül kéthavonta konzultálnak oktatóikkal. „Ez egy komoly tudomány. Többről szól, minthogy elmegyünk az orvoshoz és az felírja a gyógyszert. Több ezer ember, páciens problémáit kell fejben tartanunk.”

A férfiak leggyakoribb szexuális problémai: korai magömlés, lelki eredetű merevedési problémák, ejaculatio retard (amikor nem a tervezett időpontban történik a magömlés), libidócsökkenés- vagy hiány és kapcsolatteremtési problémák.  A nőknél főként az orgazmus hiánya vagy időzítése jelent problémát, ezenkívül a frigiditás, a libidóhiány, a fájdalmas közösülés, a vaginizmus és párkapcsolati problémák is előfordulnak.

„Férfi vagy női szerepzavarral is megkeresnek, amikor nincsenek tisztában azzal, hogy nemüknek megfelelően mit kell csinálniuk az ágyban. Sokan volt párjukat szeretnék visszahódítani, és ebben kérnek segítséget.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.