Javítható a szex a jóga által? – 2.rész

Nők és férfiak egyaránt profitálnak belőle

A jóga áldásos hatásairól manapság sokat hallani – ezt az ősi testmozgást számtalan helyről ajánlják nekünk, mert átmozgat, nyújt, javítja az egészséget és a közérzetet. Jó hatással van azonban a szexre is. De hogyan és miért? Olvassunk tovább!

A jóga olyan mozgás, melyet korhatár nélkül el lehet kezdeni. A testre gyakorolt hatásai igen előnyösek, kedve a rugalmasság növelésétől az egészség tökéletesítéséig. A jóga csökkenti a depressziót, a stresszt, a szorongást, segít metabolikus szindróma, diabétesz és pajzsmirigy-problémák esetén.

A közelmúltban végzett tanulmányok szerint igen összetett mechanizmusok állnak az előnyök mögött. A jóga mérsékeli a szervezet gyulladásos válaszát, ellensúlyozza a genetikai hajlamot a stresszre, csökkenti a kortizol hormon szintjét, de növeli a fehérjéét, amely segít az agyat fiatalon és egészségesen tartani. Ha kapcsolatba kerülünk a testünkkel, az igencsak felfrissítő, helyreállító, fizikailag kellemes tud lenni. Mi több: a jóga pozíciók a szexet is javítják. Cikkünk első részében a jóga női és férfi szexuális funkciókra gyakorolt hatásáról volt szó.

De milyen mechanizmus járul hozzá a jobb szexhez?

Egy szakirodalmi áttekintés, melyet a kanadai Vancouver British Columbia (UBC) egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Klinikájának kutatói végeztek el, segít megmagyarázni a szexet serkentő mechanizmusokat.

Dr.Lori Brotto, az egyetem szülész-nőgyógyász professzora az áttekintés első szerzőjeként rámutatott, hogy a jóga szabályozza a figyelmet és a légzést, csökkenti a szorongást és a stresszt, valamint szabályozza a paraszimpatikus idegi aktivitást: aktiválja az idegrendszer azon részét, amely a testet arra készteti, hogy most álljon meg, relaxáljon, pihenjen, emésszen, lassítsa a szívverést, s olyan metabolikus folyamatot indít be, amely indukálja a relaxálást.

Ezek a hatások a szexuális reakció javulásához kapcsolódnak” – írják a szerzők. – “Vagyis, reális, hogy a jóga összefüggésbe hozható a szexuális egészség javulásával is.

A pszichológiai mechanizmusok ugyancsak szerepet játszanak. „Kiderült, hogy a jógát gyakorló nők kevésbé hajlamosak tárgyiasítani a testüket. Sokkal jobban tudatában vannak fizikai önmaguknak is. Ez a tendencia összefüggésbe hozható a megnövekedett szexuális felelősséggel és állhatatossággal, valamint talán a szexuális vágyakkal is” – fejtették ki dr. Brotto és kollégái.

Foto: 123rf.com

A moola bandha ereje

Egyes elméletek a szex és a jóga összefüggését illetően igencsak helytállóak. Az egyik ilyen a moola bandha: perineális (gát) összehúzás, amely stimulálja a kismedencei régióban levő szenzoros motorokat és az autonóm idegrendszert. Ez elősegíti a paraszimpatikus aktivitást a testben. A moola bandha különösen jó, mert közvetlenül beidegzi a nemi mirigyeket és a kismedencét, a méhnyakat. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a moola bandha alkalmazása enyhíti a menstruációs fájdalmakat, a szülési fájdalmat, a szexuális nehézségeket a nőknél, de kezeli az idő előtti ejakulációt és kontrollálja a férfiak tesztoszteron-kiválasztását is.

A moola bandha hasonló a modern, orvosilag javasolt Kegel-gyakorlatokhoz, melyekről ismert, hogy megelőzik a vizelet inkontinenciát és segítenek a nőknek (és a férfiaknak) hosszabb ideig élvezni a szexet. Lényegében számost szex-terápia központ javasolja a jóga gyakorlását a hölgyeknek, hogy „felébresszék érzékeiket”, érzéseiket a nemi szervek területén, javítva ezzel a vágyat és a szexuális élményt.

A moola bandha nyújtja a kismedencei izmokat, egyensúlyba hoz, stimulálja és fiatalítja ezt a területet, olyan technikákon keresztül, amelyek növelik a tudatosságot és a vérkeringést” – magyarázták dr. Brotto és kollégái.

A másik jóga pozíció, mely előnyös a szexre, a bhekasana vagy békapóz. Javítja a szexuális élményt, enyhíti a vaginizmust illetve a hüvelyi fájdalmat, mely a hüvely izmainak kényszerű összehúzódása – ez meggátolja a nőket abban, hogy élvezzék a szexet. Bár a fent említett tanulmányok többsége meglehetősen kis mintát használt, a közelmúltban végzettek jóval erősebb bizonyítékokkal is szolgálnak arra, hogy a jóga valóban javítja a szexuális funkciókat. Tehát, a jóga csak ajánlható azok számára, akik nemcsak kielégítőbb egészségre, rugalmasságra, hanem jobb szexre is vágynak.

A jó szex további titkai

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.