Intim védelem: pH-egyensúly

Az intim higiénia a női egészség és tisztaság elengedhetetlen része.

Mitől változhat meg a pH-egyensúly?

A hüvely természetes baktériumflórája könnyen megsérülhet. Sok olyan kémiai elem, élő szervezet létezik, amelyről azt gondoljuk, hogy nem veszélyezteti a nemi szervek (hüvelyflóra) pH-egyensúlyát, és mégis könnyen válhat a női szervezet kellemetlenségeinek forrásává.

Gondolnád, hogy károsítja többek között a menstruáció, a szexuális élet, a nem megfelelő testápolás, de a hormonális változások miatt nagyobb a veszélye a fertőzéseknek serdülőkorban, a terhesség alatt és a változókor idején is?

Hasonlóképpen felboríthatják a baktériumflóra egyensúlyát az antibiotikumok, amelyek a kártékony kórokozók mellett a laktobacillusokat is elpusztíthatják, vagy a hormonális fogamzásgátló tabletták is. Nézzük, hogyan is hatnak a sérülékeny intim részekre ezek a külvilágból jövő behatások!

Nem megfelelő higiéniás termékek

Fontos tudnunk, hogy az intim terület ápolására az átlagos szappanok és tusfürdők nem alkalmasak! Ezek ugyanis lúgos kémhatású tisztálkodószerek, melyek kémhatásuk révén veszélyeztethetik az intim terület enyhén savas pH-egyensúlyát.

A legtöbb nő nap, mint nap veszélyezteti az intim zóna egyensúlyát, hiszen nem megfelelő intim ápolószert használ. Az egészséges élethez elengedhetetlen a megfelelő tisztálkodás. Testünk minden része alapos és kíméletes tisztítást igényel, azonban az intim testrészeink sérülékenysége különös gondoskodást kíván az intim higiénén belül!

meh35

Emellett a mindennapok során gyakran kerülünk olyan helyzetekbe, mikor az intim területek különösen ki vannak téve a környezeti hatásoknak: ilyenkor még gondosabb odafigyelést kívánnak! Ilyen események lehetnek a szexuális együttlét, a menstruáció időszaka vagy egy jól megizzasztó edzés, sportolás utáni állapot.

Uszodahasználat után, vagy túl szoros, nem megfelelően szellőző fehérnemű használatakor szintén fokozottabb a veszély a savköpeny hatékonyságának gyengülésére, és bizonyos kellemetlen tünetek, betegségek kialakulására.

Az intim területek mindennapos ápolására és tisztítására a savas kémhatású, kifejezetten ezen területek tisztító- és ápolószerei alkalmasak, melyek széles választékban elérhetőek a drogériákban. Hidd el, érdemes áldoznod erre az egészséged érdekében!

Menstruáció

Ugye te is érezted már sokszor, hogy a nehéz napok alatt sokkal inkább érzékeny vagy a tisztaságra és ápoltságra az intim részeken is? A menstruáció ideje alatt különösen fontos szerepet kap az intim tisztálkodás, hiszen a lúgos hatású vér semlegesíti a hüvely savas kémhatását, és a tamponnal, betéttel együtt bakteriális fertőzés táptalajává válhat. Ilyenkor is érdemes savas kémhatású, kíméletes tisztítószereket használni, hogy megelőzzük az esetleges irritációt az intim részeken.

Hormonális változások

Ezek jelentkezhetnek a ciklusok közötti középidőben, a változókor egyes időszakaszaiban, fogamzásgátló készítmények szedése során és terhesség idején is, melyek a megváltozott hormonális hatások következtében a normál hüvelyi baktérium flóra megváltozását, és a savköpeny sérülését eredményezhetik. Mindezek könnyen megelőzhetőek egy kis odafigyeléssel, és az intim részeink fokozott védelmével.

Antibiotikumok szedése

Sokszor sajnos szükségünk van egy-egy mandulagyulladás, vagy egyéb bakteriális fertőzés kapcsán arra, hogy úgynevezett széles spektrumú antibiotikumot szedjünk. Ezek a szervezetünk egészségét megtámadó baktériumok mellett azonban, a bennünk élő ,,jótékony" baktériumokat, vagyis például a hüvelyben élő tejsavbaktériumokat is kiirtják szervezetünkből.

Így a jótékony hatásuk mellett bizony károsan hatnak az intim részek savköpenyére, ami különböző kellemetlen tünetek jelentkezését eredményezheti. Megváltoztathatja az intim területek flóráját, és fertőzések kialakulásához vezethet.

test7

Melyek az intő jelek?

Bizonyára minden nő tapasztalta már, hogy a hüvely váladékot termel. Ez a normál hüvelyi váladékozás, mely bizonyos mértékig teljesen természetes jelenség, fontos szerepet játszik a hüvely fertőzésekkel szembeni védekezésében.

Előfordulhat azonban, hogy a hüvelyváladék színe, szaga vagy jellege megváltozik – és a folyás erősebbé válása mellett – más kellemetlen tünetek is jelentkeznek. Ilyen lehet a viszketés, égő, esetleg fájdalmas érzés, melyek többnyire a hüvely gyulladására utalnak. A szervezet így hívja fel a figyelmet arra, hogy a hüvely természetes védekezőrendszere legyengült.

Milyen a helyes intim higiénia?

Az egészséges élethez elengedhetetlen a megfelelő tisztálkodás, a testi higiénia pedig elképzelhetetlen intim higiénia nélkül. Ezért fontos mindig ügyelni az intim testrészek tisztaságára és frissességére. Sokan nem tudják, hogy a hüvely és környékének ápolására az átlagos szappanok és tusfürdők nem alkalmasak.

Ezek a lúgos kémhatású tisztálkodószerek ugyanis veszélyeztethetik a savas kémhatású hüvelyflóra egyensúlyát. A megoldás: olyan tisztálkodószert kell használni, amely megóvja ezt a kényes egyensúlyt, gyengéden tisztít, és egész nap friss érzést biztosít.

Az intim tisztálkodószerek (mint a savas hatású krémszappan, vagy a tejsavas hüvelyöblítő folyadék és irrigátor) beszerezhetőek a patikákban és drogériákban. Komoly indok esetén – például, antibiotikus terápia után – az orvos tejsavbaktérium tablettát is felírhat, melynek segítségével visszaépíthető a hüvely normális, természetes baktériumflórája.

Nyugtat a körömvirág

A körömvirág, az erdei mályva, a kislevelű hárs kivonata nyugtató, nedvesítő hatású és hatékony, a hüvelyi irritációval és a viszketéssel szemben. A készítmények garantáltan nem allergizálnak, használatuk egyszerű és higiénikus, és ajánlható fiatal és idős hölgyeknek egyaránt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.