Igaz, hogy a pasik többet szexelnének? – 2. rész

Széles körben elterjedt hiedelem, hogy a férfiaknak magasabb a libidójuk, mint a nőknek. A szexuális vágy azonban nem általánosítható ilyen módon. Lássuk, valójában mi jellemzi a két nem képviselőit a szex terén!

Nem mindig akarják a szexet a férfiak

Sok érdekességre mutattak rá a kutatók. Kiderült például, hogy a sztereotípiák ellenére a férfiak jelentős részénél – akár 6-ból 1-nél – rendszeresen alacsony a szexuális vágy szintje, s elég kicsi ahhoz, hogy az illető problémaként tekintsen erre. Egy 2010-es áttekintés szerint, mely több tanulmányt tartalmazott, a férfiak nagyjából 14-19 százaléka jelezte rendszeresen és megbízhatóan, hogy problémásan alacsony vagy csökkent a szexuális vágya.

„A férfiak nem sétáló robotok, akik állandóan készek a szexre” – mondta Hunter Murray. – “Gyakran nem engedjük meg nekik, hogy beszéljenek dolgokról, amelyek alacsony szexuális vágyhoz vezetnek.  Ilyen például a kapcsolati dinamika, a stressz, a munkahelyi kimerültség, a szülői nevelés, valamint a hétköznapi élet, a házimunka és a mindennapi teendők.”

Különbségek a vágy terén

Nehéz felmérni, hogy a férfiak valóban jobban akarják-e a szexet, mint a nők – akkor is, ha akár férfiakat, akár nőket kérdeznek meg elszigetelten a kutatás céljából. Amennyiben egy férfi azt mondja, jobban akarja a szexet, mint a partnere, honnan tudhatjuk, hogy a hölgy is ugyanígy látja-e ezt?

szex, szerelem

Fotó: 123rf.com

Néhány tanulmány, amely a szexuális vágyat „diádikus” kapcsolatban vizsgálta – azaz, egymással kapcsolatban álló, ellenkező nemű párokat kérdeztek meg –, meglehetősen következetesen azt mutatta ki, hogy a férfiak azok, akik „többé-kevésbé gyakrabban akarják a szexet”.

Az egyik első tanulmány, amely ezt a mintát felfedezte, több mint 20 évvel ezelőtt készült. Ennek során 72 fős csapatot kérdeztek meg – a főiskolás korú heteroszexuális párok körülbelül fele számolt be arról, hogy hasonló szintű a szexuális vágyuk. Azon párok közül, akiknek a vágya eltért egymásétól, nagyjából felük mondta azt, hogy a férfi partner szeretne ritkábban szexet.

Hunter Murray a közelmúltban hasonló tanulmányt publikált főiskolai korú párokról – s nagyjából azonos eredményeket értek el. A párok körülbelül fele hasonló szintű szexuális vágyat mutatott. Azok között pedig, akiknél nem ez volt a helyzet, a férfiak ugyanolyan valószínűséggel voltak alacsonyabb vágyúak, mint a nők.

Több tanulmány rávilágít, hogy a férfiak és a nők szexuális vágyának szintjei inkább hasonlítanak, mintsem különböznek egymástól” – jegyezte meg Hunter Murray.

A transznemű és nem bináris emberek vágyának szintjéről nem született túl sok kutatás. A kutatók szerint a tanulmányok rámutatnak, hogy sokan kívül esnek a korlátozott kereteken. Vannak férfiak, akiknek a szex iránti érdeklődése az alacsonytól a nulláig, vagy éppen a nagyon magasig terjed, s ugyanez a helyzet a nőknél is. Emberek vagyunk, változunk, s amíg a szexuális megnyilvánulás egészséges módon zajlik, jól érezzük magunkat és a párunk is, addig valószínűleg normálisnak számít a szexuális életünk – tette hozzá a szakember.

Olvasd el ezt is!

Szex – Ezért sóvárognak a pasik szeretkezés közben

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.