Idősek előtt tabu téma a szex!

A „bébibumm” gyermekei egy addig példa nélküli szexuális szabadságban nőttek fel, ahol fogamzásgátlókkal lehetett családot tervezni és már nem számított tabunak a nemiség.

A kutatást egy kisebb floridai csoport körében végezték el, tehát további vizsgálatok szükségesek annak felderítésére, hogy a „bébibumm” generációja mennyire képes felszabadultan beszélni a szexről. A szexuális egészséggel foglalkozó kutatók azonban már régóta állítják, hogy a felnőtteknek is szükségük van felvilágosításra, oktatásra.

Korábban nem fordítottak rá megfelelő időt és energiát, manapság meg leginkább csak a tizenéveseket veszik célba. Így fordulhat elő, hogy az idősebbek tudástárából is alapvető információk hiányoznak a testi működésükkel kapcsolatban. Köreikben is egyre terjednek a nemi betegségek, ami arra utal, hogy nem tudják: a biztonságos szex nem csak a terhesség megelőzéséről szól.

„Lehet, hogy annyit foglalkoztunk a tízen-, húszon-, harmincéves korosztállyal, hogy elkerülte a figyelmünket a bébibumm alatt születettek csoportja. Az idősek viszont egyre fiatalosabbak – mondta el Cynthia Morton, a Floridai Egyetem egészségkommunikációs professzora. Munkatársaikkal 27 olyan nőt toboroztak, akik 50 év felettiek voltak és társat kerestek. Mindegyikük szexuálisan aktív életet élt, a legtöbbjük elvált, csupán egyikük nem házasodott meg soha. Az egyedülálló idősek kockázati csoportot alkotnak, mivel a nemi úton terjedő betegségek egyre gyakrabban ütik fel fejüket a köreikben.

Nem szívesen beszélnek a témáról

A fókuszcsoport tagjai ugyan tisztában voltak a védekezés fontosságával, de többen jelezték, hogy nem szívesen beszélnek ilyen témákról a háziorvosukkal. Egyikük elmondta, hogy nem merte megkérdezni az orvosát a gombás fertőzésről, mert tudta, hogy a volt férje is oda jár, és félt attól, mit gondolnak majd róla. Egy másik pedig megjegyezte, hogy az orvos sosem érdeklődött, magától pedig nem árult el semmit. „Szerintem azt gondolta, mi mindent tudunk.”

A nők szívesebben időznek a megfelelő internetes oldalakon, női magazinokat lapoznak, vagy az erről szóló televíziós műsorokból informálódnak. Az eredményekből kiderült, hogy az orvosoknak kezdeményezniük kellene a beszélgetést. Ennek érdekében Morton munkatársaival együtt egy újabb tanulmányon dolgozik. Kérdőív-alapú kutatást terveznek, hogy kiderítsék, a fókuszcsoport reprezentálta-e a lakosságot. Jó esetben a kérdőívekből az is kiderül, miért ódzkodnak az idősebb nők a szexuális témájú kérdések feltevésétől.

Idősebb nők és szex – miért kevesebb?

Forrás: Napidoktor.hu