A hormonok segítik a monogámiát

Az oxitocin nevű hormon a monogám férfiaknak segít hűségesnek maradni, ugyanis segít távol maradni egy másik csinos nőtől – írja a Los Angeles Times. A szerelemhormonként is ismert szer tehát segít hűségesnek maradni.

A nemrég közzétett tanulmány az oxitocin nevű hormon egy meglepetésszerű tulajdonságát tárta fel: hogyha egy férfi monogám kapcsolatban van, de találkozik egy csinos nővel, ez a hormon segít fizikailag távol tartania magát a másik nőtől.

Azok a férfiak, akik monogám kapcsolatban éltek és kaptak az oxitocin nevű hormonból, fizikailag távolabb maradtak egy csinos nőtől, mint azok, akik egyedülállóak voltak.

jealousy

A tanulmányba heteroszexuális férfiakat vontak be, akiknek közel fele párkapcsolatban élt, a többiek pedig egyedülállók voltak. A férfiak egy részét oxitocinnal kezelték, míg a többiek placebót kaptak. Ezután bemutattak nekik egy ismeretlen, vonzó nőt. A nő a vizsgálat alatt közelített és távolodott a férfiaktól, akiknek meg kellett határozniuk, hogy mikor áll tőlük ideális távolságra a hölgy, és mikortól válik kényelmetlenné a közelsége.

Az eredményekből kiderült, hogy az oxitocinnal kezelt, monogám párkapcsolatban élő férfiak nagyobb távolságot tartottak a vonzó idegen hölgytől, mint a placebóval kezelt, párkapcsolatban élő társaik, illetve az egyedülállók: előbbiek a 70-75 centimétert, míg utóbbiak az 50-60 centimétert érezték ideális távolságnak.

Forrás: Orientrpess.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/