Hogyan látják a megcsalást közéleti szereplők, vallási képviselők?

?A férfit a vadászösztön hajtja, hogy minél több utódot hozhasson létre, míg a nők azt az egy férfit keresik, akitől majd utódai lesznek.?

A hűségről és megcsalásról elmélkedtek sztárok és szakemberek. A beszélgetést Kánya Kata moderálta, a résztvevők között szerepelt Tari Annamária, pszichológus; Peller Mariann, műsorvezető; Bittsánszky Jánosné családreferens, a Katolikus egyház képviselője; Kovács Áron, műsorvezető; Máthé Réka, a Gyémánt Út Buddhista Közösség képviselője; Kántor Zsuzsanna.

Nincs általánosítható megállapítás. Egy nő is lehet ugyanúgy hűtlen, mint egy férfi, csupán ennek hátterében elsősorban a lelki okokat kell keresni, míg a férfiak esetében a testi szükségletek dominálnak inkább.

A hűség fogalmának tisztázása során a katolikus egyház képviselője a hűség mindennapi, gyakorlati megjelenését szorosan a biztonság megteremtésével hozta összefüggésbe. Emellett egy ideálisnak mondható társkapcsolatban lényeges szerepet tulajdonít az egyén fejlődési lehetőségének, önmaga vállalni tudásának, amelyhez lojalitás és hiten alapuló kitartás is társul.

A buddhisták ezzel szemben a cselekvés szabadságát hangsúlyozzák az egyes cselekedetek következményeinek maximális felvállalásával. Minden működhet, amennyiben az a partnerrel történt nyílt, őszinte és tiszta megegyezésen alapszik, így minden a másik fél tiszteletben tartásával, ?nem bántásával? történik.

Pszichológiai szemszögből valódi kötődés nem jöhet létre intimitás és bizalom nélkül. A megengedő-elengedő attitűd nagyon lényeges, kérdés ennek a mértéke: meddig mehet el a másik fél, mi számít már hűtlenségnek?

Volt, aki úgy vélte, hogy a vágyak elfojtása, az ?őstermészet? elnyomása hosszú távon komoly megbetegedéssel is járhat, ezért ajánlatos nem elfojtani ezeket. Persze csak akkor, amennyiben a másik fél is hasonlóképp gondolkodik, s képesek leszünk mindvégig őszinték maradni így is a kapcsolatban. Ha komolyan vesszük egónkat és annak elvárásait ? a partnerünk irántunk való hűségével kapcsolatban ? vagy birtoklási vágyunkat, az komoly sérüléseket okozhat nekünk, ha partnerünk félrelép.7172Meddig tarthat egy házasság? 5-10 csupán vagy akár 35-40 évig is? Mitől függ ez? Mit kell tennünk?

Abban a résztvevők többsége megegyezett, hogy az elköteleződés legmagasabb szintje maga a házasság intézménye. Mivel világunkban értékválság van, az elköteleződés és az állhatatosság egyre jobban hiánycikké válik: a házasságok mintegy 54%-a végződik válással.

Minden érintett fél egyaránt felelős a házassága alakulásában, a tettek oda-vissza hatnak egymásra. A hűtlenné válás nem ott kezdődik, mikor fizikai síkon betoppan a 3. fél az életembe, hanem amikor már nem a társam az első a preferencia rendszeremben.

Aki kellőképp kitartó tud maradni, izgalmassá teszi azt partnere számára napról napra, célja, hogy ?beletegyen? a házasságba, nem csak ?kivegyen? belőle és partnere is ezt teszi, az valószínűleg hosszabb élettartamú házasság elébe nézhet. A felesleges és túlzó féltékenység és birtoklási vágy is erodálhatja a kapcsolatot, hisz megjelenik a bizalmatlanság, mint egyik fő ellensége a házastársi kapcsolatoknak. Az adni akarás és ennek magasabb szintű képessége komoly kohéziós erőt képvisel egy társkapcsolatban, míg az önzés és a kapni akarás elhidegíti a két felet egymástól.

Az eszmecsere során a résztvevők megállapították azt is, hogy bármely megegyezés ellenére sincs jól működő nyitott házasság ? a tapasztalatok szerint ?, mert az egyik fél a ?másik kitekintésének pillanatában? vesztesnek érzi magát legtöbbször.

Forrás: