Házasság – A 10 legrosszabb ok az elköteleződésre

Az emberek többnyire azért házasodnak, mert szeretik a párjukat és hivatalosan is hozzá akarják kötni életüket. Ám ha nem is vallják be, sajnos akadnak szép számmal, akik jó lépésnek gondolják az esküvőt, pedig óriási hibát követnek el.

Sokféle okból házasodhat az ember. Ám néha ez az ok, amit teljesen jónak gondolunk, hatalmas baklövéshez vezet. Ha úgy érezzük, mi magunk ilyen szituációban vagyunk – vagy netán kedves barátunkat szemléljük, amint ebbe a hibába készül beleesni – érdemes elolvasnunk az alábbiakat. Mi az, ami semmiképp se legyen a házasság oka?

Íme a 10 legrosszabb ok a házasságra.

Csak, hogy „csodálatos álomesküvőnk” legyen

Szó se róla, egy esküvő gyönyörű és feledhetetlen élmény, mely megerősítheti a párkapcsolatot. Csakhogy a lagzival kapcsolatosan számos olyan dolog kerül elő, olyan felhajtás lehet, amire csak azt hisszük, hogy fel vagyunk készülve. Sőt, lehet, azt sem vesszük közben észre, hogy a párunk nem igazán férjnek/feleségnek való.

A környezet, a boldogságot sugárzó címlapok, az, hogy mindenki azt harsogja, „ez életed legszebb napja!”, bizony elbódítják az embert. Könnyű beleszeretni magába az eseménybe. Vigyázzunk, ha ez a helyzet! Gondoljunk bele, hogy az esküvő csak egy nap – a házasság (jó esetben) azonban egész hátralevő életünkre szól…Jobb, ha nem sürgetjük, hanem egy hosszabb és különleges jegyesség alatt kellően felkészülünk a szép és tartós házasságra!

kornyezetbarat_szex1

Csak, hogy ajándékokat kapjunk

Sok menyasszonyt és vőlegényt az motivál, hogy mi mindent kaphatnak meg ajándék formájában, ha hivatalosan is összekötik életüket. Az esküvői ajándék nem lehet a házasság oka! Általában többe kerül a lagzi, mint amennyi ajándékot összeszedünk…! És amit nem szokás a házasulandókkal közölni: nemcsak az esküvő drága, hanem a válás is – és utóbbi sokkal kevésbé szórakoztató… Tehát nem mindegy, biztosak vagyunk-e abban, valóban a megfelelő emberrel kötjük-e össze életünket…

Mert magányosak vagyunk

Tény, hogy egyedül lenni kemény dolog. Nagyon sok ember fél a magánytól – olyannyira, hogy képes miatta beleugrani egy rossz házasságba. Egy bizonyos kor után az ember hajlamos azt hinni, hogy az a személy, aki éppen felbukkant életében, az utolsó esélye. Nem gondolnak bele abba, hogy talán éppen az elhamarkodott házassággal mulasztanak el valakit, aki mellett valóban boldogok lehetnének – és ha még kicsit vártak volna, minden jobban alakul.

Nem kell azért házasodni, mert magányosak vagyunk. Vannak emberek, akik sosem házasodtak meg – köztük híres színészek. Természetesen a házasság sok előnnyel jár és pozitív irányba változtathatja az embert, de azt nem lehet egyértelműen állítani, hogy a boldog élet titka.

Mert nyomást gyakoroltak ránk

Sokszor előfordul, hogy az ember házasságra adja a fejét, mielőtt még készen állna rá. Mégpedig azért, mert erőteljes nyomás nehezedik rá – vagy a már megtörtént eljegyzés miatt, vagy a családtagok részéről. Nehezen tudná azt mondani a párjának, hogy „szeretlek, de erre még nem állok készen”. Még rosszabb, ha a partner ultimátumot ad: „mostmár aztán vagy házasodjunk össze, vagy szakítsunk!” Ismerős? Olykor az ember annyira fél az esküvőtől, hogy komoly lökésre van szüksége – de nem szabad figyelmen kívül hagyni az ösztönös megérzéseket. Ha érezzük, hogy valami nem stimmel, inkább halasszuk későbbre az esküvőt, hogy legyen időnk alaposan elgondolkodni, mit is szeretnénk (vagy nem szeretnénk)!

Emellett, ha valóban szeretjük azt az embert, a legkevesebb, hogy őszinték vagyunk vele. Az őszinteség kemény és fájdalmas lehet – de könnyebb, mint aztán hazugságban élni, vagy azt mondani neki később, hogy sosem akartunk házasodni.

Mert a barátaink már mind megházasodtak

Szintén nem ok a házasságra! Persze, hogy rossz érzés, ha körülöttünk egyre fogynak a szinglik, és már csak mi maradtunk, aki nem az oltárnál kötött ki. Persze, hogy szép dolog, ha barátainkkal megközelítőleg egy időben mondjuk ki az igent és úgy érezzük, életünk egy irányba halad. Ám gondoljunk bele, hogy sokkal jobb utolsóként házasodni, mint aztán elsőként elválni….

További előny, hogy ha várunk, a többiek már tökéletesen használható tanácsokkal fognak ellátni minket: az esküvő megszervezése sokkal könnyebb lesz.

Mert az exkedvesünk eljegyezte magát

Van valami beteges élvezet abban, ha az esküvőre készülő expárunk fejéhez vághatjuk, hogy mi ugyanúgy oltár elé állunk nemsokára. Vagy, hogy találtunk nála sokkal jobbat. Csakhogy sosem biztos, hogy ez így van – házasodni csak azért, hogy bosszantsuk a volt partnerünket, vagy bizonyítani akarjunk, több mint baklövés. Számos ésszerűbb módja van annak, hogy túllegyünk az előző kapcsolaton!

szexualis elet

A szex

Amennyiben vallásunk azt várja tőlünk, hogy várjunk a szerelmeskedéssel az esküvőig, érthető, hogy siettetnénk a dolgot. Csakhogy a szex csak egy módja annak, hogy boldoggá tegyük a párunkat. Számos egyéb módon is ki lehet fejezni az egymás iránti érzelmeket. Győződjünk viszont meg arról, hogy nem nyomás hatására lépünk az oltár elé. A legtöbb vallás, amely a várakozást ajánlja, a válásra sem tekint engedékenyen.

A gyerek

Vannak emberek, akik csak azért kötik össze hivatalosan is életüket, mert a nő várandós. Mások annyira szeretnének gyermeket, hogy olyan emberhez is feleségül mennek, akiről tudják, hogy nem megfelelő számukra. Mindkét baklövés azon alapszik, hogy az emberek csak azt tartják normálisnak, ha házasságban születik egy gyermek.

Természetesen, ha kiderül a terhesség, a család fokozott nyomást gyakorol majd a párra, hogy házasodjanak össze. Meg kell azonban érteni, hogy más lehetőségek is vannak – beleértve azt is, hogy házasság nélkül vállal a pár babát -, sőt, ma már az sem ritka, hogy a szülő egyedül neveli gyermekét. Ne feledjük, egy rossz házasságot könnyen követhet az, hogy a gyermeket valóban csak egyik szülője fogja nevelni. Azt se feledjük el, hogy ha párunk nem a legalkalmasabb a férj szerepére, nagy az esély rá, hogy szülőként sem lesz a legjobb partner. A biológiai óra ketyegése még nem ok arra, hogy egy szerelem és szeretet nélküli házasságban „végezzük”:

A pénz

Régimódi feltételezésnek tűnik, de ma is igaz. Tény: a pénz megkönnyíti az életet, de sokkal bonyolultabbá is teheti – no és egy pénzért kötött házasság sosem ér annyit, mint igazán szeretve lenni. Ne feledjük el azt sem, hogy van, aki korántsem olyan gazdag, mint amilyennek látszik; vagy azt, hogy a boldog együttélést könnyen megkeserítheti a másik félnek való kiszolgáltatottság.

sziv21

A szülői nyomás

A szülők gyakran hozzák kellemetlen helyzetbe gyermekeiket, azzal, hogy saját érdeküket tartják szem előtt. Bizonyára sokan hallottuk már a következő szülői megjegyzéseket: „Csak szeretnélek házasságban látni (biztonságban tudni), mielőtt meghalok”, vagy „Én vagyok az egyedüli a barátaim közül, akinek még nincs unokája!” Ismerős…?

Esetleg még azt is hozzáteszik, mikor óhajtunk végre megállapodni és nem igazság, hogy megfosztjuk őket az örömöktől, melyek idős korukban várnák őket. A jószándékú gyermekben lelkifurdalás ébred, szereti a szüleit, örömöt akar nekik szerezni. Bűnösnek érzi magát – mert ezért mindent megtettek -, és kész kompromisszumot kötni, hogy szeretett szüleinek megfeleljen.

Akárhogy is, ha valaki bűnösnek és rossz gyermeknek érzi magát, az egyáltalán nem ok a házasságra! A saját életünket kell élnünk, nem másoknak kell megfelelnünk. Tudnunk kell, hogy nekünk mi a jó! Mellesleg, ha engedünk az ilyen típusú szülőnek, ne higgyük, hogy később nem fog újabb és újabb elvárásokat támasztani velünk szemben.

Ne idegeskedjünk, inkább élvezzük az esküvőnket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index