Hallásprobléma – Megszenvedi a párkapcsolat

Egy felmérés megállapította, hogy minden társadalmi kapcsolat közül a párkapcsolat szenvedi meg legjobban, ha az egyik fél hallássérült. A legrosszabb esetben az érzelmi elszigeteltség akár szakításhoz is vezethet.

Az párjod, élettársad mindig hallja, amit mondasz? A “nem” sokszor mást jelenthet egy hallássérült esetében. Európában hatból egy felnőtt szenved halláskárosodástól, mely hatással van házasságra vagy a partnerkapcsolatra. A jelentések szerint a kapcsolatot hátrányosan érinti, ha a pár egyik fele szenved halláskárosodást. A 18 és 80 év közötti európaiak közül 71 millió, vagyis nagyjából 16% szenved valamilyen fokú halláscsökkenéstől, ezek a számok pedig évről évre növekszenek – számol be a mindenamihallas.hu.

Fotó: 123rf.com

Káros hatása a házasságra

Több amerikai tanulmány igazolja, hogy a halláskárosodás jelentős hatással van a társadalmi kapcsolatokra. A tanulmányok egybehangzóan állítják, hogy a kapcsolatot egyértelműen érinti, ha az egyik félnek halláskárosodása van. A családi és párkapcsolatokról született ilyenfajta megállapítások nagyon hasonlóak Amerikában és Európában.

  • Majdnem minden második hallássérült amerikai, azaz 48% arról számolt be, hogy káros hatással volt a problémájuk a kapcsolatukra.
  • Ennél is nagyobb számban, 65%-ban állították a jól hallók, hogy partnerük halláskárosodása bosszúság forrása.
  • 16% mondta, hogy érezte már úgy, hogy nagyothalló partnere figyelmen kívül hagyja, 8% véli ezt bántónak, fájdalmasnak.
  • 35% szerint élettársuk többet szenved a kapcsolatban a halláskárosodás miatt, mint bármely másik kapcsolatban.

A halláskárosodott félnél az általános napi interakciókat is érinti a probléma párjával, valamint a bensőséges kapcsolatot.

Elszigetelődés lehetősége

Fennáll az esélye annak, hogy az egyik felet annyira megterheli a hallásvesztés, hogy megszakad a kapcsolat. A hallássérült felet általában sokkal jobban megviseli a szakítás, még jobban elszigetelődik, mint egy egészséges hallású ember.

Mindannyiunknak szüksége van szoros érzelmi kapcsolatokra az életben. Ha gyanítható, hogy a hallással problémák vannak, minél előbb érdemes vizsgálatot végeztetni, hogy diagnosztizálni lehessen a károsodást, illetve annak mértékét. A kapott információk alapján kezelhető és javítható az életminőség, mely sokat jelenthet a kapcsolatra nézve.

A halláskárosodást kiválthatja az öregedés, de a minket nap mint nap érő zajok is okozhatják. Eredményezheti továbbá valamilyen testi sérülés, fertőzés, de gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. A legtöbb esetben a halláscsökkenés kezelhető, vagy enyhíthető hallókészülék használatával.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.