Genitáliás herpesz – gyógyíthatatlan, de tünetmentessé tehető

A genitáliás herpesz olyan vírusos fertőzés, amely nemi érintkezés útján terjed. A betegség, ami sajnos csak tünetmentesíthető, de meg nem szüntethető.

Bár a férfiak is megbetegedhetnek, de általában a nők körében súlyosabb tünetekkel jár a betegség.Az immunrendszer gyengülésével a betegség rendszeresen kiújulhat, mert a herpesz vírus a szervezetbe jutva a gerincvelői idegdúcokba kerül.

Fotó: 123rf.com

Hogyan terjed a fertőzés?

A Herpes simplex ll vírus nyálkahártya sérülésen keresztül jut a szervezetbe, melyet nemi úton, megfertőződött partnertől kap el. A férfiaknál a makk, a fityma, illetve a pénisz bőrfelülete, míg nők esetében a nemi szerv külső része, a hüvely környéke és a méhszáj területei fertőződnek. A herpesz vírus a nemi szerv teljes felületén és bizonyos esetekben a combtő mentén is bőrváltozást eredményez.Az idegsejtbe jutott herpesz vírus ellen hatástalan a szervezetben termelődő ellenanyag.

A nemi szerveknél jelentkező bőrgyulladás a korábbi kezelések ellenére is képes kiújulni, ha a vírus újra aktívvá válik. Ekkor viszont általában gyorsabb lefolyású és gyengébb tünetekkel jelentkezik a korábbinál, ami a szervezetben meglévő ellenanyagoknak köszönhető. A kiújuló betegség oka egyaránt lehet pszichés – stressz, szorongás – és fizikai – menstruáció, más fertőzés, az immunrendszer gyengesége.

Fotó: 123rf.com

A herpesz tünetei

Rendszeresen, évente többször kiújuló betegség, viszont többnyire a megfertőződést követően jelentkeznek a legagresszívebb tünetek. A fertőzés után 1-2 héten belül észlelhetőek a tünetek. A duzzadt nyirokcsomók, láz, izom- és alhasi fájdalom mellett a legbiztosabb jele a genitáliás herpesznek a nemi szerv területén megjelenő, viszkető, égő hólyagok kialakulása.

A gennyel telítődött apró hólyagok a kifakadást követően fekélyekké alakulnak. A fájdalmas bőrelváltozás lassan, 7-10 nap alatt gyógyul, ha újabb hólyagok nem keletkeznek az érzékeny területen. A gyógyulás során hámhiányos területek alakulnak ki, amit alhasi és hüvelyi fájdalom kísér. A férfiak esetében általában kevésbé súlyos a betegség lezajlása.

Fotó: 123rf.com

Így kezelhető

A tünetek kezelés nélkül, önmaguktól megszűnnek néhány héten belül. Ennek ellenére szájon át szedhető vírusellenes készítmények alkalmazása a gyakori, melyek felgyorsítják a gyógyulást. Illetve a hólyaggal borított területen hűsítő gyógykenőcsök használata lehetséges, melyről mindig a kezelőorvostól kérhet felvilágosítást a beteg.

A fertőzött betegek kb. 60 %-a nincs tisztában, hogy a herpesz vírus megtalálható a szervezetében. Mivel a tünetek önmaguktól is megszűnnek, így sokan nem mennek orvoshoz a fertőzés után. Ezt követően előfordulhat, hogy a betegség kiújulásakor a hólyagok helyett csak a bőr repedése jelzi ismét a fertőzést, mely ez idő alatt ugyanúgy továbbadható nemi úton. Éppen ezért gyanús tünetek esetén, különösen a hölgyek számára szükséges szakorvost keresni, mivel az aktív fertőzés a terhesség alatt problémát okozhat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.