Forradalmian új fogamzásgátló – férfiaknak

A WHO nemzetközi kutatócsoportja sikerrel tesztelt egy újfajta férfi fogamzásgátló szert. Az intravénásan adagolt hormonkoktél hatékony, de súlyos mellékhatásai miatt még nem érett meg a tömeges használatra.

Egy 2012-es felmérés szerint a terhességek 40 százalékát nem tervezik előre. A meglepően magas arány, és ezzel együtt a terhesség-megszakítások visszaszorítására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan kutatja a fogamzásgátlás új módszereit.

A nők számára már számtalan technika elérhető, ám a férfiak igen kevés lehetőség közül választhatnak. Az óvszer és a sterilizáció mellett új, kényelmes és korszerű megoldások is kellenek a WHO szakemberei szerint. A világszervezet nemzetközi kutatócsoportja az elmúlt években nagyszabású tesztet végzett egy injekcióban adható, hormonális férfi fogamzásgátló szerrel; melynek értékelését most publikálták.

Tömören összefoglalva a módszer működik, de bőven van még mit finomítani rajta.

A kísérletre 320 egészséges férfi jelentkezett 18 és 45 év között, akik monogám párkapcsolatban éltek, legalább egy évig. A teszt elején spermiumszámot mértek náluk, hogy biztosak lehessenek abban, hogy egyébként nemzőképesek.

Ezután injekciókban 200 milligramm hosszan ható progesztogént (noretiszteron-enantát) és 1000 ml hosszan ható androgént (tesztoszteron-undekanoát) kaptak. A két szert két injekcióval, nyolchetente adták be nekik. A kezelést 26 hétig folytatták, míg a spermiumszám az optimális érték 20 – 60 millió sejt / ml értékről 1 millió sejt alá nem csökkent. Amikor ezt az állapotot elérték, a párokat arra kérték, hogy hagyjanak fel minden más fogamzásgátló szerrel.

szexualis elet

Ez a tényleges tesztidőszak 56 hétig tartott, továbbra is nyolchetente adott, szinten tartó kezeléssel. A hormonterápia 96 százalékban hatékonynak bizonyult, mindössze négy nő esett teherbe a kísérlet során. Mellékhatások viszont jelentkeztek szép számmal, ezért 2011-ben az új önkéntesek toborzását átmenetileg le is állították.

A legtöbben depresszióra, hangulatingadozásokra panaszkodtak. Húsz férfi ezek miatt ki is szállt a kísérletből.

A résztvevők 75 százaléka emellett kijelentette, hogy szívesen alkalmazná hosszú távon is az új módszert.

A WHO orvosai szerint a módszer ígéretes, de a hormonok összetételét tovább kell vizsgálni, hogy hasonló vagy még jobb hatékonyság mellett elfogadható mértékre tudják csökkenteni a mellékhatásokat.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.