Fájdalmat érez az együttlétek után?

A szexuális együttlétek után jelentkező fájdalom minden esetben kivizsgálást igényel, ugyanis gyakran valamilyen kóros állapotra utal.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az STD szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Fáj, vérzik, viszket

A szexuális úton terjedő nemi betegségek igen gyakorilak, melyek bár lehetnek tünetszegények, de legtöbbször igen kellemetlen panaszokról számol be a paciens. Ilyen a szexuális együttlétek során/után jelentkező fájdalom, köztes vérzések, abnormális folyás, hólyagok megjelenése, emésztési problémák, alhasi fájdalom.  Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja valaki, célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni, még akkor is, ha olykor-olykor a panaszok enyhülését tapasztalja!

STD szűrés-mit jelent?

Az STD szűrés a szexuálisan terjedő betegségek szűrését jelöli. Ennek vizsgálatnak elvégzése kiemelten fontos, mivel súlyos szövődményeket, krónikus gyulladást, meddőséget, vetélést, a magzat megfertőződését eredményezheti, sőt, a méhnyakrák kialakulását is jelentősen elősegíti. Éppen ezért érdemes a szűrésen részt venniük az alábbi csoportba tartozóknak, hogy mihamarabb meg lehessen kezdeni a megfelelő terápiát. Fontos továbbá tudni, hogy ha már egyszer valaki megfertőződött egy bizonyos kórokozóval, úgy az nem jelet tartós védelmet, ismét el lehet kapni!

Fotó: 123rf.com

Mikor vegyen részt a szűrésen?

  • Tüneteket tapasztal
  • Gyakran váltogatja partnereit
  • Családalapítás előtt áll
  • Teherbeesési nehézségekkel küzd
  • Új partner esetén
  • Aktív szexuális élet
  • Friss partnerrel óvszer nélküli kapcsolat
  • Valamilyen STD megléte

Az STD szűrés keretein belül gombás, vírusos és bakteriális fertőzéseket is vizsgálják. Ellenőrzésre kerül többek között a HIV, hepatitis, gonorrhoea, chlamydia, szifilisz, herpesz, ureaplasma, HPV” – mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Hogyan zajlik az STD szűrés?

Először a nőgyógyász fizikális vizsgálatot végez, majd kenetet vesz, amit elküld kiértékelésre. Vannak olyan kórokozók, melyeket vérvizsgálattal lehet kimutatni, ezért vérvételre is szükség van. Amennyiben pozitív eredményt kap az illető, célzott terápiával, antibiotikummal, valamint lactobacillus-helyreállító készítményekkel kezelhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.