Fáj a szex – Mitől lehet, mit tegyek?

A fájdalmas szex sokkal gyakoribb a nőknél, mint hinnénk – sok esetben nem csoda, ha a hölgyeknek nemhogy heti többször, de egyszer sincs kedvük a szexhez.

A szex nagyon fontos ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatban éljünk. Ha azonban a szeretkezés fájdalommal jár, nagyon megkeserítheti a közös életet. Utána kell járni, minek köszönhető a panasz, hiszen az esetek többségében könnyen lehet segíteni a gondon. A fájdalmas közösülés vagy dyspareunia oka több dolog lehet.

A fájdalom típusai

Három fő formában jelentkezik a fájdalom: a legritkább esetben már az aktust követően, az orgazmus után, melynek okai lehetnek a méh összehúzódásai, vagy a sperma-allergia. Ez sem túl jellemző! Ha valaki allergiás a spermára, a hüvelye bevörösödik – ez külsőleg látványos -, égő fájdalmat tapasztal, akár sokkos állapot is kialakulhat. Az égő fájdalomért ugyanakkor gombás fertőzés is felelős lehet, tehát a tünetek észlelése után mindenképp fel kell keresni a nőgyógyászt!

Gyakoribb, amikor szex során már a behatolást követően fájdalmat érez a nő. A fájdalmas közösülés oka ebben az esetben az lehet, hogy a szűzhártya részlegesen még megvan, esetleg repedés vagy vágás van a hüvely bejáratánál, észrevétlen herpesz keseríti meg az együttlétet, valamilyen egyéb bőrgyógyászati betegség áll fenn.

Ugyanúgy lehet szó fertőzésről is.  Más kérdés, ha a nem megfelelő nedvesség, a kellő izgalmi állapot hiánya okozza a fájdalmat, vagy pedig a vaginizmus – azaz, amikor valaki tart a nemi közösüléstől, illetve rossz tapasztalatai voltak korábban, és a szex fájdalmat okozott számára.

fájdalmas szex

Ha fertőzésről van szó, gyógyszerekkel kezelhető a probléma, bőrgyógyászati betegségeknél krémekkel, kenőcsökkel.

Testi és lelki okok

A komolyabb – félelem alapú – gondok esetében tanácsadás mindenképp szükséges. Lehet alkalmazni hüvelytágítót, de ha a részlegesen megmaradt szűzhártya okoz problémát, sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat. Az eddigieknél is gyakoribb eset, ha a fájdalmas szex oka a pénisz túl mélyre hatolása.

Általában függ attól, milyen pozícióban történik a szex. Ha a behatolás fájdalommal jár, annak oka lehet a nő méhének előre esése, ha ellazultak a méhet felfüggesztő szövetek, vagy – például szülést követően – a húgyhólyag leesett. A hímvessző mélyebbre hatolása megbolygatja a területet.

A méh és a petefészkek körül lehet sebesedés, összetapadások, hegesedés, melyek szintén fájdalmat okozhatnak. A fájdalmas közösülést okozhatja ritkább esetben a petefészek cisztája, a nagy méh mióma, endometriózis és kismedence-gyulladás, valamint irritábilis bél szindróma, mely igen gyakori a hölgyeknél.

Annyi bizonyos, hogy ha szex közben bárki fájdalmat tapasztal, nem kell a dolgot annyiban hagynia, forduljon szakemberhez. Az okok kiderítésének és orvoslásának csak ez a módja. Ne hagyjuk, hogy a probléma közénk és a párunk közé álljon! Mert ha csendben szenvedünk, az nem megoldás, és a legjobb kapcsolatot is könnyen kikezdheti…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.