Ezt kellene tenni, hogy ne legyen annyi színlelt orgazmus

Hiába ismerjük 2000 éve a csiklót, mégis sokaknak új az információ, hogy a szimpla behatolástól a nők nagy része nem tud elélvezni, nem azért, mert frigid, mert nem ügyes, vagy mert nem eléggé szereti a partnerét, hanem mert anatómiailag így vagyunk összerakva. Sok nő pedig inkább színlel, mint hogy ki merje mondani: ő így nem tud elmenni.

„Dehogy. Észrevettem volna” – mondták szinte egytől egyig azok a férfiak, akiktől megkérdeztem, vajon előfordulhatott-e náluk, hogy valamelyik partnerük eljátszotta az orgazmust. A válaszuk csak azért volt meglepő, még ha a kérdezősködésem nem is számít reprezentatív felmérésnek, mert egy friss statisztika szerint a 18-49 éves magyar nők több mint fele színlelt már orgazmust – számol be az NLC.

Mivel a női orgazmust a médiában – nagy általánosságban – misztikusnak, megfoghatatlannak, a szexuális felvilágosításban pedig szinte alig említik, így nem meglepő, hogy amíg sok férfi magabiztosan állítja, ő eddig minden partnerének okozott már hüvelyi orgazmust, addig a nők hangsúlyos része arról mesél, hogy életében legalább egyszer színlelt már.

szex, orgazmus

„Biztos, hogy sokan nem veszik észre, ami azért para, mert a legtöbbjük azt mondja, hogy neki az az első, hogy a csaj élvezze” – mesél a tapasztalatairól a harmincas éveiben járó Barbi, és hozzáteszi, hogy szerinte a fiúk sem feltétlen őszinték a partnerükkel. – „Ez a füllentés dolog megy mindkét oldalon. Vagy a fiúk sosem kamuznak, és minden nő szexistennő? Aligha” – mondja, és ebben is van jócskán igazság. Hiszen amíg a férfiak sokasága érti félre a női orgazmust, igényeket, addig megannyi nő sincs tisztában a saját vágyaival, nem meri, nem tudja megfogalmazni, mit szeretne igazán, függetlenül attól, hogy hány éves. A fentebb említett kutatásból legalábbis az derül ki, hogy szinte minden korosztály képviselteti magát a felnőtt nők köréből: az orgazmust színlelők nagy többsége (59 százalék) a harmincas korosztályból kerül ki, míg a 18–29 évesek 51 százaléka, a negyveneseknek pedig 52 százaléka „színészkedik” szex közben.

De miért?

A női orgazmus színlelésének témájában már több kutatás, cikk is készült, így hozzávetőleg tudjuk, hogy milyen okok húzódnak meg a színlelés mögött. Sereg Tímea mediátor, szexológus tanácsadó szerint jellemző, hogy az orgazmust szimuláló fél szeretné, hogy hamarabb vége legyen a szexnek, vagy el akarja kerülni azt, hogy a partner aggódni kezdjen a saját teljesítménye miatt. „De az is előfordul, hogy valaki azért tetteti, mert a hangok és az egész jelenet egy kicsit felizgatja, így jobban oda tud koncentrálni a szex folytatására” – mondja a szakember és erre rímel Flóra tapasztalata, aki szerint olykor a színlelése valódi orgazmusba fordul át nála.

Jámbor Eszter, a Szexsuli kitalálója, az edukatív online magazin Instagram-oldalán kérdezte meg a követőit a színlelt orgazmusról.

A csajoknak, a nőknek két indokuk van általában: azt akarják, hogy vége legyen, mert annyira rossz élmény. Nekem az volt a sokkoló, hogy kulturálisan úgy vagyunk összerakva, hogy nem azt mondjuk a másik félnek, hogy figyi, ez így nekem nagyon rossz, hagyjuk abba vagy szólunk, hogy nekünk hogyan lenne jó, hanem inkább kivárjuk a végét, vagyis a másik orgazmusát. A másik indok pedig pont az ellenkezője, annyira szeretnénk megfelelni, annyira tetszik a másik, hogy nem akarjuk megbántani, ezért inkább úgy teszünk, mintha nekünk is jó lett volna. Nem szólunk, hogy hogyan lehetne nekünk jobb, mert olyat sem látunk a pornóban, hogy a nő megkéri a pasit, hogy ne csak annyit csináljon, hogy »ki-be járatja« a péniszét. Illetve nem tanították meg nekünk, hogy szex közben, előtte és utána is ér kommunikálni” – magyarázza Eszter.

Az Instagram-oldalamon én is megfuttattam a kérdéskört, és hasonló válaszokat kaptam. „Szomorúak lesznek, ha kiderül, hogy nem mentél el, hiába magyarázod nekik, hogy amúgy ez tök oké” – fogalmazott Rita, aki bevallása szerint inkább kerüli a magyarázkodást.

szex, orgazmus

Foto: 123rf.com

Ilyenkor van az, hogy inkább megjátszom az orgazmust, mint, hogy kitegyem magamat egy megsértett egójú férfi kifakadásának – magyarázta, és más lányok is azt írták, inkább lemondanak olykor a saját szexuális igényeikről, a valódi orgazmusukról, csak hogy ne „bántsák” meg a partnerüket.

Mivel jelen esetben heteroszexuális párkapcsolatokról beszélünk, idevág az Archives of Sexual Behaviour című folyóiratban megjelent tanulmány érdekes elmélete, miszerint az orgazmust színlelő nők feministaellenes nézeteket vallanak. A 462 heteroszexuális nő megkérdezésével készült jelentés szerint azok, akik nem értenek egyet a feminizmussal, nagyobb valószínűséggel színlelték az orgazmust szex közben.

A kutatást végzők szerint több cisz, konzervatív nő színlel, hiszen a konzervativizmus mélyen patriarchális, így sok nő elfogadja a rossz szexet a partnere iránti ’tiszteletből”.

Bár ez a logika bizonyos esetekben megalapozott lehet, és klappol is a belénk égetett társadalmi szerepmintákkal, ugyanakkor az okok jóval szerteágazóbbak, annál, hogy az illető feminista vagy antifeminista.

A színlelés nem csak a nemi szerepekből eredeztethető, összefügg az elégtelen szexedukációval, a test és önismeret hiányával, ahogy az őszinte kommunikációval kapcsolatos problémákkal is.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ekkor színleli egy nő az orgazmust

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.