Ezért alszanak el a férfiak szex után

Nekünk nőknek mindig is visszatérő probléma volt, hogy a szeretkezés után szinte használhatatlanná válik a férfi, pedig még oly sok mondanivalónk volna számára.

Az legalább megnyugtató, hogy ezt nem direkt csinálják, de akkor vajon mi lehet az oka?

Orgazmus alvás közben? – 5 oka lehet

Ez történik a férfi agyában

A szexuális kielégüléskor a férfi agyalapi mirigye számos különféle vegyületet és hormont termel. Ezek a vegyületek többek között az epinefrin, a szerotonin, az oxitocin, a vazopresszin és a prolaktin. De mind között a prolaktin a legsokoldalúbb, hiszen ez a ravasz hormon semlegesíti orgazmus után a szexuális izgalomért felelős dopamin hatását. A dopamin teljesen felszívódik, a férfi pedig elálmosodik. Kutatások is kimutatták, hogy a test természetes prolaktin szintje alvás közben jóval magasabb, mint éber állapotban.

Fotó: 123rf.com

Így nem meglepő, hogy a férfi, akinek a szervezetét elárasztja a prolaktin, nem a legjobb beszélgető partner szex után. Érdekes tény, de amikor a férfi a maszturbálás során éri el az orgazmust, fele annyi prolaktin sem termelődik a szervezetében, mint a szeretkezéskor. Ennek valószínűleg az lehet a célja, hogy a férfi minden gond nélkül folytathassa a mindennapi teendőit.

Evolúciós szerep és a post coital tristness jelenség

A prolaktin termelődésnek nagyon fontos biológiai szerepe van. Ahhoz ugyanis, hogy a sperma újratermelődhessen, a férfinak pihenésre van szüksége, hiszen csak is így fogja tudna megtermékenyíteni a nőt.

De mi van azokkal a férfiakkal, akik nem csak fáradttá de még levertté is válnak?

A post coital tristness jelenség, (közösülés utáni szomorúság) azért jelentkezhet, mert a szex után a férfi úgyszólván céltalanná válik.

Úgy is mondhatjuk, hogy a férfi attól válik kissé kedvetlenné, mert elvesztette a motivációját. Nem kell megijednünk, mert ez nem jelenti azt, hogy már nem szeret, csupán szüksége van egy kis időre, hogy újra feléledjen benne a vadászösztön.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.