Ez normális? Szexkérdések

Ezek a leggyakoribb szexkérdések hosszú kapcsolatban.

Laura Berman szexológust egyáltalán nem zavarja, ha bárhol és bármikor kérdezik őt – szakmájánál fogva – a testi szerelemről. Úgy véli, erről valóban beszélni kell, hiszen sokan ma sem tartják normálisnak bizonyos szokásaikat, félelmeik vannak, szorongnak a szexualitásuk miatt.

Talán mert még mindig él bennünk, hogy gyermekkorukban azt hallották, a szex valami rossz, piszkos dolog, és a testi szükségletektől nem illik beszélni. Nos, ezek az idők már elmúltak…Vannak, akik kifejezetten igénylik, hogy beszéljenek róla. Lássuk, mely kérdések foglalkoztatják legjobban a párokat, különösen, ha már hosszabb ideje vannak együtt?

Fotó: 123rf.com

Egészen addig, amíg szexuális viselkedésünkkel nem bántunk másokat, nem okozunk sérülést és biztonságban vagyunk, semmi sem tekinthető a szexben abnormálisnak. Sem vágyak, sem szokások, sem fantáziák. Sokféle viselkedést magába foglal a „normális” fogalma. Egyáltalán nem szégyenletes például a testünk, szükségleteink minél alaposabb felfedezése, vagy a gátlások nélküli élvezet.

A szexológus szerint sokszor ott van az emberekben a kimondatlan kérdés: „a szexuális életem nem kielégítő. Ez normális?” Sajnos, sokszor ez a szomorú valóság – véli Laura Berman, aki szerint ennek fő oka az, hogy sok nő nem meri elmondani igényeit partnerének az ágyban. Sokan abban sem biztosak, hogy egyáltalán mit szeretnének. Egy biztos: először önmagunkat kell elfogadni, és tisztában lennünk saját vágyainkkal ahhoz, hogy a szexuális életünket „felvirágoztassuk”.

De mégis, hányszor?

Sokan törik a fejüket gyakran azon, vajon normális-e, amilyen rendszerességgel koptatják az ágyat partnerükkel. Nem kell azonban megijedni: egy felmérés szerint a legtöbb, hosszabb ideje együtt levő amerikai pár heti egy-kétszer él szexuális életet, kivéve, ha betegség, terhesség, utazás, vagy valamilyen stressz közbejön. A friss pároknál persze gyakoribb a szex, de idővel itt is csökken az együttlétek száma.

Fotó: 123rf.com

Hogyan mondjam el?

Igazi előrelépést jelenthet a szexuális életünkben, ha őszintén elmondjuk a párunknak, mit is szeretnénk az ágyban. A férfiak nem gondolatolvasók, ezért sokkal többet érünk azzal, ha beszélünk, magyarázunk, netán megmutatjuk, mire vágyunk. Persze tudatosítsuk a párunkban, hogy nagyon szeretünk vele együtt lenni, ezért a célunk az, hogy az együttlét minél jobb legyen mindkettőnk számára. Azt is megtehetjük, ha kezét a testünk azon pontjára vezetjük, ahol jólesik az ingerlés.

Ha pedig jól csinálja a dolgot, dicsérjük meg! Ezzel elérjük, hogy legközelebb is hasonló igyekezettel szembesüljünk. Partnerünknek is az a célja, hogy az ágyban örömöt okozzon nekünk, és ehhez, ha kell, instrukciókra van szüksége. Sok esetben a női test rejtély a férfiak számára. Arra azonban vigyázzunk, hogy a kérés, a magyarázat ne utasítás és durva megjegyzés legyen, ne öljük meg a meghitt pillanatokat! Olykor szavakra sincs szükség, mozgásunk változtatásával is elérhetjük, hogy az adott pozíció nekünk jó legyen.

Ha gond van a libidóval

Gyakori probléma a hölgyeknél a lecsökkent libidó. És nemcsak a menopauza idején, idősebb korban fordul elő, hanem bármikor, fiatalabbaknál is. Okozhatja a hormon-ingadozás, különféle gyógyszerek szedése, a stressz otthon és/vagy a munkahelyen, alváshiány és még sorolhatnánk. Ha ilyesmit tapasztalunk, kutassuk fel először a lelki okokat. A testiek általában csak ezt követik.

Menjünk el kivizsgálásra, ebből kiderülhet, van-e valami konkrét testi oka a problémának. A csökkent szexuális érdeklődés gyógyszerek mellékhatása is lehet. Gondoljuk át azt is: alszunk-e eleget, egészségesen étkezünk-e? Talán ideje lenne valamilyen frissítő mozgást, fizikai aktivitást is beiktatnunk az életünkbe. Túlterheltek vagyunk-e a munkahelyen?

Fotó: 123rf.com


Mi a teendő, ha megcsaltam/megcsaltak?
Kérjünk segítséget – a főnöknek is elmondhatjuk, ha kicsit több időre van szükségünk egy feladathoz. Ha komoly lelki probléma gyötör bennünket, ne szégyelljünk felkeresni egy terapeutát. Végezetül, segíthet a kikapcsolódás is. Menjünk el partnerünkkel pihenni, lazítsunk termálfürdőben, wellness hétvégén, szervezzünk programot a barátokkal, vagy teremtsünk alkalmat egy éjjeli, romantikus randevúra.

Bár ebben sokan kételkednek, van mód a félresiklott kapcsolatok megmentésére. Ha csupán, „véletlen” egyszeri félrelépésről van szó, és szó sincs róla, hogy el szeretnénk hagyni a partnerünket, az első és legfontosabb szabály: iktassuk ki az ex-szeretőt! Meg kell vele szakítani minden kapcsolatot. Legyünk párunkkal őszinték a félrelépést illetően, de túl sok részletet ne tukmáljunk rá!

Olykor érdemes terapeuta segítségét is igénybe venni. Segíthet rájönni arra, mi vezetett a félrelépéshez és hogyan építsük újjá kapcsolatunkat. Az is normálisnak számít, ha a megbántott fél naponta sírva fakad, netán arra van szüksége, hogy kiabáljon, kicsit kiszellőztesse a fejét, vagy a másik orra alá dörzsölje, mit tett. Erre azonban ne szánjunk túl sok időt – maximum 10 percet naponta…Igyekezzünk ne a múltra koncentrálni, hanem a – még mindig közös – jövőre. Arra szükség van, hogy a megcsalt fél feldolgozza a történteket, általában fél év alatt gyógyul be a seb.

Hasznos fantáziák

Felrázólag hathat a kapcsolatra a korábban titokban tartott fantáziák megosztása egymással. Akár rendszert is csinálhatunk belőle, hogy leírjuk azokat egymásnak, majd pedig este a hálószobában elővesszük a feljegyzetteket. Különösen azok próbálják ki, akik kezdik unalmasnak, laposnak érezni együttléteiket – valóban működik! Talán furcsán hangzik, de a különféle jelmezek felöltése sem egy utolsó ötlet, sőt! Van, aki hercegnőnek öltözve vagy Zorró álarcban dobta fel az ágytornát a kedvesével – árulja el dr. Laura Berman.

Na, de mikor?

Sok elfoglalt, túlterhelt pár számára okoz gondot, hogy egyszerűen nem tudnak időt szakítani a nyugodt együttlétre. Azt azonban mindannyiuknak számításba kell venni, hogy enélkül a házasság elszürkülhet, kiüresedhet. Időt tehát muszáj hagyni a szexre! A házasságot is ápolni kell, szükség van az odafigyelésre.

Ne várjunk arra, hogy majdcsak lesz időnk, teremtsünk rá! Lopjunk időt valami egyéb aktivitásból – legyen egy nap legalább a héten, amikor szervezünk magunknak egy esti randit, és csak vészhelyzetben mondjuk le azt. Tanuljunk meg nemet is mondani olyasmire, amit nem a legszükségesebb azonnal elvégezni. Jobb egy halom piszkos zokni, mint egy tönkrement házasság….

Hogy unalmas se legyen…

A hosszú ideje együtt levő párok sokszor találják unalmasnak a szexuális életüket. Ez valahol természetes folyamat, de munkálkodni kell azon, hogy feldobjuk mindig valamivel. Frissítsük fel, tegyük izgalmassá! Olyasmivel, ami nem megszokott, ami furcsa, izgató. Legyünk kezdeményezők! Például, amikor a párunk belép a szobába, indítsunk valami vadonatúj pozícióval, vagy egy szenvedélyes csókkal!

Küldjünk napközben e-mailben vagy sms-ben provokatív, csábító, izgató üzeneteket! Alig várjuk majd, hogy otthon találkozzunk. Szervezzünk titkos találkákat, foglaljunk le szobát egy estére egy szállodában, vagy varázsoljuk meghitt találkahellyé a hálószobát! Fedezzünk fel új helyeket a szexre, legyünk bevállalósak, merészek, engedjük el magunkat – igazán megéri!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.