Miért vonzza a magas érzelmi intelligencia az embereket?

A szapioszexualitás kifejezés a 21. század szüleménye, melynek lényege, hogy az egyén figyelmét a másik fél intelligenciája, esze ragadja meg. Az IQ-hoz köthető kvalitások sokkal vonzóbbak számára, mint a külső megjelenéssel kapcsolatos jegyek. Ugyanígy beszélhetünk az érzelmi intelligenciához, azaz EQ-hoz való vonzódásról is.

Sile Walsh ír coaching pszichológus és szervezeti tanácsadó szerint az öntudatosság, a rugalmasság és az empátia az „új szexi”. Azok az emberek, akiknek magas az érzelmi hányadosa, könnyebben építenek ki és tartanak fent mély és minőségi társas kapcsolatokat. És hogy miben rejlik a vonzerejük?

Sikeresek

Az EQ az a fejleszthető tulajdonságunk, ami segít abban, hogy felismerjük és kezeljük saját és más emberek érzéseit. Az öntudatosság, önszabályozás és a többi ember megértését segítő empátia és asszertív kommunikáció az élet minden területén sikerhez vezet. Az, hogy valaki nem esik bele ugyanazokba a hibákba, képes alkalmazkodni és erős tud maradni a nehéz helyzetekben is, erőt sugároz. Márpedig a sikerből és erőből eredő magabiztosság vonzó.

IQ EQ

Fotó: Pixabay

A Kósa Erika Akadémia egyéni és vállalati szinten is foglalkozik az érzelmi intelligencia fejlesztésével.

A cél, hogy minél többen tudják tudatosan alkalmazni az EQ képességét, ezáltal sikeresek legyenek az élet minden területén. Jómagam több tízezer ember vezetésében vettem már részt, és felelősen kijelenthetem, hogy a sikerem egyik legfőbb titka az érzelmi intelligencia” – mondja Kósa Erika.

Békességet sugároz a magas EQ

A magas érzelmi intelligenciájú személyek sokkal jobban képesek kezelni a stresszes szituációkat, türelmesebbek másokkal, nem cselekednek indulatból és megbízhatóbbak. Igyekeznek a megoldásra koncentrálni, és nem játszmákat, vitákat generálni. Ismerik magukat és az érzelmeiket, bíznak a megérzéseikben. Ez a fajta érzelmi biztonság és kiegyensúlyozottság pedig a legtöbb embernek nagyon fontos, erre törekszik ő maga is, és ezt keresi a partnerében is.

Fejlődésre ösztönöznek a magas EQ-val megáldott személyek

Az is vonzó, ha egy személy nem fél a változástól, folyamatosan fejlődni szeretne, motivált az élet területein. Cselekvőképes és tesz a céljai élérésének érdekében, nem másoktól várja a megváltást. Egy ilyen ambiciózus ember a környezetére is hatással van, őket is húzza magával.

EQ

Fotó: 123rf.com

Igazán törődnek

A magas empátia szintnek köszönhetően ténylegesen érdeklődnek és törődnek mások hogylétével. Tapintatosak, figyelmesek és előzékenyek. Emellett szenvedéllyel fordulnak a kisgyermekek és az állatok irányába is, ami szintén vonzó a másik ember számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki mással foglalkoznak, csak magukkal nem, épp ellenkezőleg. A magas érzelmi hányadossal rendelkező egyének tisztában vannak saját igényeikkel, és elegendő minőségi időt szánnak magukra is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.